Udvarhelyi Napok

Székelyudvarhelyen 1633. június 26-a a városban élő katolikus és református közösségek  egyezséget kötöttek egymással, megállapították a felekezeti hovatartozástól független, közös együttélés szabályait, amelyek a mai napig meghatározók. Ennek emlékére tartották meg idén is az Udvarhelyi Napok programsorozatát. Az eseményen részt vett a KEGSOSZ (Középeurópai Gasztronómiai és Sommelier Szövetség) részéről Slezsák Zoltán a KEGSOSZ elnöke, valamint Dékány Tibor.

Az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete 2019-ben alakult meg, amikor összehívtak egy olyan aratóünnepséget, amin a Kárpát-medence összes magyar mezőgazdasággal foglalkozó civil szervezete részt vett. Ezen a sikeres többnapos programon komoly barátságok köttettek és a kapcsolatok ezt követően is elmélyültek. Ez után jött sajnos a pandémia és az ezzel kapcsolatos kényszerszünet, majd végre ennek is vége lett, így már tavaly gondolkodhattak azon, hogyan tudnák kiszélesíteni az együttműködést. Az alapos előkészítésnek köszönhetően így 2022-re összeállhatott egy sokszínű, gazdag program.

Az Udvarhelyi Napok rendezvénysorozatának a város több pontján párhuzamosan folytak az eseményei. A főtéren, a katolikus templom háta mögött kistermelők kínálhatták portékáikat, ahol egyedi minőségű feldolgozott húsáru, sajtféleségek, és rendkívül sokszínű méz-készítmények voltak kaphatóak, mint például bio havasi méz. A Bethlen telepi parkba főleg szabadtéri kertmozis-programokat szerveztek klasszikus magyar művészfilmekkel, a nyitónapon például Huszárik Zoltán Szindbádját vetítették. A Művelődési házban aktuálisan futó darabok mellett néptánc együttesek mutatkozhattak be.

Az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete a fesztivál központi helyszínére, a székelyudvarhelyi városi parkba szervezte programjait. Az itt felállított sátorban kerülhetett sor a rendezvény fókuszában álló eseményre, a hagyományos, valamint a modern konyha – avagy streetfood – vetélkedőjére. A program keretében a hagyományos konyha képviseletében bográcsban készült a gulyásleves, valamint a pörkölt. A modern konyhát ugyanakkor a pizza, valamint a hot-dog képviselte. A bográcsba minden belekerült, ami ízletessé tehette a tipikusan magyar konyha remekeit. Ráadásul a fakanalat Jakab Ernő, az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete elnöke forgatta az üstben, miközben a kemencéből egyre-másra kerültek ki a formás pizza-karikák.

 

A rangadó a modern meg a hagyományos konyha között békés döntetlennel végződött. A magyaros konyha kifinomult, és évszázadok alatt tökéletesített harmonikus zamatának finomságához nem férhetett kétség, ám mint kiderült, a modern konyha is lehet ízletes, ha a pizzán a magyar zöldségek, erdei gombák, szürke marha kolbász-karikák díszlenek, míg a hot-dogban zamatos mangalica-virslik képviselik a színvonalat.

 

A sátorban két érdekes előadás is elhangzott, melyek közül az elsőt Kovács Melánia tartotta Oroszhegyről, a másodikat Dékány Tibor a KEGSOSZ részéről. Kovács Melánia bemutatta „Oroszhegyi Éléskamra” címen megjelent könyvét. Mint bevezetőjében elmondta, „A szülőföldhöz való kötődésben nemcsak a táj jellegzetes arca, éghajlati viszonyai, levegője, vize, az ott élő emberek szokásai, kultúrája, hanem annak ízei is jelentős szerepet játszanak”. Oroszhegy sajátosan egységes magyar ajkú közösség az Udvarhelyi Medencében, ahol fejlett kultúrája van a gombák, vadgyümölcsök, magvak gyűjtésének és hasznosításának. Ezen kívül természetesen általános az állatok jelenléte, ahol a tehén-, valamint disznótartás mellett jelentős a bárány-, juh- valamint nevelése is. Az ünnepi alkalmakhoz sajátságos menüket állítottak össze, melynek fogyasztása ma is meghatározó a településen.

Dékány Tibor a Kárpát-medence gasztronómiájáról tartott előadást. Ebben felvázolta azokat a jellegzetes hatásokat, melyek a Kárpát-medence térségére vonatkozóan meghatározóak, és ami az egyes tájegységek gasztronómiáját is alakítja. Majd rátért a különféle beköltöző népcsoportok jellegzetes étkeire, és az általuk hozott új ízek, receptek cirkulációjára, a monarchia divat-hullámaira, végül az étkek és italok párosításának legfontosabb irányelveiről. Az elméleti összefüggések ismertetését a vacsorát követően gyakorlati bemutató követte a KEGSOSZ részéről magyarországi kristályvizek, borok, valamint kézműves sörök felszolgálásával.

A program során a résztvevők egy nagyszerű utazáson vehettek részt, a Hargitán átkeltek a Csíki medencébe, ahol meglátogatták a Csíki Sörgyárat. Itt üzemlátogatás és kóstolás állt a középpontban, leginkább a csíki szűretlen, valamint a csíki vadmálna sör ízlelgetésének.

A programsorozaton részt vett az eseményt támogató Agrárminisztérium részéről Dr.Hancsók Szabolcs, a Kárpát- medencei Együttműködések Főosztálya vezető kormányfőtanácsosa, valamint Magyarország bukaresti nagykövetsége részéről dr. Sándor Tibor László mezőgazdasági és környezetvédelmi attasé is.

(DT)