Nyilas Ilona a Mátrai Borvidék kormányrúdjánál

Ötéves mandátuma lejártával Kovács Zita, a Sol Montis Borászat tulajdonosa nem kívánta megújítani tisztségét. Kovács Zita 2018 óta látta el az elnöki feladatokat, és nagyon sokat tett a Mátrai borvidék megújhodásáért, a borvidékről kialakult kép újraértékeléséért. A tisztújító közgyűlésen utódjaként Nyilas Ilonát választották a hegyközség élére. Nyilas Ilona most nyilatkozott elképzeléseiről a Mátrai Borvidék rangjának megerősítésére vonatkozóan.

A Sol Montis Borászat idén is bekerült a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunk első kilenc helyezettje közé. Ennek alkalmából nemrég ellátogattunk Gyöngyöstarjánba, hogy személyesen is meggyőződjünk a birtok állapotáról, a Sol Montis borok kínálatának gazdagságáról. Ottlétünk alkalmával szereztünk tudomást arról, hogy Kovács Zita nem vállalta tovább az egész borvidék menedzselését, a családi pincészetben meglévő feladataira akar koncentrálni. Ugyanakkor hangsúlyozta, a borvidék továbbra is szívügye marad. Kovács Zita 2018 óta látta el az elnöki feladatokat, nagyon pozitív együttműködést folytattunk vele, így sajnálattal vettük tudomásul döntését.

Kovács Zita 5 éven keresztül teljes odaadással irányította a borvidék arculatának megújulását

A múlt pénteki tisztújításon az elnöki pozícióért két aspiráns indult Holló Ákos és Nyilas Ilona személyében. A hegyközség tagjainak többsége végül Nyilas Ilonának, a Nyilas Pincészet borászati vezetőjének szavazott bizalmat, így a következő öt évben is női elnöke lesz a történelmi borvidéknek.

A Nyilas Birtok működését élénk figyelemmel kísértük évek óta, és biztosak vagyunk benne, hogy jó kezekbe került a borvidék további sorsának irányítása. Az új elnökasszony lánya, Bodor Nóra ugyancsak többször nyilatkozott lapunknak, sőt, néhányszor együtt zsűrizett a szerkesztőségünkkel a bortesztünkön. A Mátrai Hegyközség új elnöke, Nyilas Ilona most vázolta elképzeléseit a borvidék jövőjével kapcsolatban. Nyilas Ilona 1995. –ben alapította édesapjával, Dr. Nyilas Jánossal a Nyilas Pincészetet. A birtokot a Mátra egyik legjelentősebb birtokává futtatták fel, amiről 2021 évi 3. számunkban számoltunk be.

Nyilas Ilona a következőek szerint foglalta össze, hogy mi motiválta, amikor elvállalta hegyközség elnöki szerepét: „Sajnos a szőlők felvásárlási árában túl nagy emelkedés nem mutatható ki, egyes fajtáknál talán lesz, de nagy léptékben továbbra is csak a tavalyi árak mellett tudjuk a felvásárlást megoldani. Hiszen a borárak sem emelkedtek, és az összes többi problémát is sajnos ismerjük jól. Ezek a magas infláció, a csökkenő borfogyasztás, mindez sajnos nem segíti elő, hogy egy gyors felívelő pályára álljon ez az ágazat.

Ám úgy érzem, hogy azért van lehetőség a mátrai borokban, hiszen amellett, hogy a borfogyasztás csökkenőben van, azért a könnyed jóívású, és illatos fehérborok borok kerülnek egyre inkább a divat centrumába, mi pedig itt a Mátrában épp ezt tudjuk a legjobban, erre vagyunk predesztinálva. Szoktam mondani, hogy ha egy átlag hazai borfogyasztót megkérdezek, hogy mondjon 5 magyar borvidéket, nagy valószínűséggel a Mátrát kifelejti. Ezt kell megváltoztatnunk. Ezért kell dolgoznunk, hogy a fogyasztókban tudatosítsuk hogy igenis, a Mátra is ott van a legjobbak között a maga szépségével és változatosságával.

3 generáció együtt: az alapító Dr. Nyilas János középen, balra a második generációs Nyilas Ilona, míg jobbra Bodor Nóra a harmadik generációt képviselve

Édesapám is hosszú éveken át állt a Hegyközség élén, én meg ebbe születtem bele, ez az életem meghatározó eleme, a szőlő szeretete, az emberekkel való kapcsolattartás, az emberség, a tisztesség, ha ezen értékek mellett élünk és dolgozunk, még ha nem is érünk el komoly eredményt pénzügyileg, akkor is fontos a munkánk gondolom, ha az ember lendít valamit a közösségen, akkor már értünk el valamit.

1995. -ben alapítottuk családi borászatunkat édesapámmal, most már pár éve lányom is bekerült a családi vállalkozásba, hiszen nemzetközi szinten végezte tanulmányait, és fiatalos lendületet vitt be a látásmódunkba. Édesapám a szőlő és a műszaki állomány, én a borászat és a pénzügyi menedzselés, nagylányom pedig a marketing és a külföldi piacok megteremtésén munkálkodik.

A Mátrai Borvidék univerzális, itt minden szőlőfajta jól érzi magát, így mi is 15 fajtával dolgozunk, egyrészt nagyon jó hogy ilyen színes a választékunk, másrészt olyan megközelítésben, ami tipizálni tudná a birtok termékeit, lehet hogy egyszerűbb lenne egy szűkített fajtaszerkezet. Ám ha olyan bizonytalan a piac, mint jelenleg, akkor az ember azt mondja, ha ez nem megy, akkor hátha megy a másik. Így hát nehéz dönteni ebben a kérdésben. Ha a Mátrának lenne egy sztenderd portfóliója, akkor könnyebb lenne a helyzet.

A fiatalok megszólításának témájában fontos feladatok várnak Bodor Nórára is

A Mátra az ország talán legszebb környezete, legmagasabb hegye, legharmonikusabb, legbékésebb tája. A hegy déli lábainál a szőlő tájalkotó tényező, esztétikai szempontból is veszteség, ha a szőlőfelület egyre soványodik. Ezért lenne fontos, ha a fiatalokat jobban el tudnánk érni a mérsékelt borfogyasztás szellemében. Hiszen a huszonéves korosztály alig fogyasztja a bort, inkább előnyben részesíti az egyéb alkoholos termékeket, energiaitalokat, a borokat szerető társadalmi réteg egyre szűkül, az idősebb korosztályra korlátozódik, akiknek életébe a borkultúra jobban beivódott. Most egy új réteget kéne kinevelnünk a kulturált borfogyasztásra, ami nem könnyű folyamat.”

Nyilas Ilona működéséhez sok sikert kívánunk. Gyöngyössolymosi borászatukkal bebizonyították, hogy sokat tudnak az itteni szőlőkről, borokról, és tudják azt is, hogyan kell sínre tenni az itteni borokat a külföld szájíze szerint is. Működése minden bizonnyal újabb lendületet fog adni a Mátra további elismertségének.

(DT-MR)