Újdonságok a Budapest Borfesztiválon

FABIAN LEVENTE Borfesztival 5

A Budapest Borfesztivál a tavalyi kivételes és korlátozott elérhetőség után, immár 30. alkalommal nyitotta meg kapuit a borkedvelők, borkészítők és borkereskedők előtt. Idén új épületek és terek várták a látogatókat, ugyanis elkészültek a Főőrségi palota és a Lovarda mutatós épületei, amik a fesztivál során az étkezés biztosításában illetve a kiemelt vendégek fogadásában játszottak szerepet.

20210924 195833

Közel  80 kiállítóház állt a pincészetek szolgálatában, hogy boraikat bemutassák és értékesítsék a 25-26 000 látogató számára, akik teljesen megtöltötték a rendezvény helyszínét.

A standok pultjai mögött az egyéni borászatok mellett  közösségi összefogásokkal is találkozhattunk, a közös megjelenés és értékesítés elősegítése érdekében.

20210923 193327

Az egyik legkomolyabb egységet felmutató Mátrai borvidék megújult arculattal állt elő. Közösségi standjukon minden nap két másik borász mutatta be két-két termékét. A pincészetek négy kategória alá kerültek besorolásba a természetes boroktól a családi termelőkön át a nagybirtokokig, így ki-ki könnyen megtalálta az érdeklődésére számot tartó választékot.

Somlo 20210924 163825 2

A másik ilyen összefogást a Somlói borvidék valósította meg, ahol 12 helyi termelő, a legkisebbektől a legnagyobbakig, összedolgozva és egymást ajánlva segítették egymás érvényesülését a fogyasztók és viszonteladók felé. Nem meglepő, hogy ez a két kisebb és kevésbé felkapott borvidék döntött az egységes fellépés mellett, népszerűségük és ismertségük növelése érdekében. Hiszen a közös megjelenéssel mindenki nyer akár a hírnév növekedése, akár a kiadások csökkentése tekintetében.

Büszkék voltunk rá, hogy a bejáratnál futottak a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázat azon győzteseinek kisfilmjei, akik kiállítottak a Budapest Borfesztiválon.

20210924 181054 k

A Schieber Pincészet, a Bor és Piac Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka versenyének idei győztese nagybirtok kategóriában. Schieberék a Borfesztiválon hatféle Merlot-t mutattak be, mindegyik tételt más-más típusú hordóban érlelték.  A szekszárdi pincészet Tabu névre keresztelt Cabernet Sauvignon csomagja pedig, a fesztivál záró eseményeként immár 21. alkalommal megrendezett Jótékonysági Borárverésen, a borok közül a kikiáltási árhoz képest a legmagasabb, tizenhatszoros áron kelt el. Az első Tabu évjáratból már csak 12 palack maradt készleten, ebből három került kalapács alá és összesen 250 000 forintos áron ütötték le.

20210923 170403 k

A Borbély Családi Pincészet standján szorgosan tevékenykedő Borbély Tamás szintén átvehette szeptemberben a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka versenyének első helyezéséért járó oklevelet, középbirtok kategóriában. Tamás emellett az Év Bortermelője elismerést is megkapta 2020-ban, így mindenképpen szerettük volna megtudni tőle, hogy milyen változásokat hozott mindez vállalkozásuk életében. Kiállító-faházuknál személyesen neki szegeztük a kérdést.

– Tamás, mit hoztak számodra a 2020-’21-ben kapott díjak?

– A sok elismerés, ami borászat és a család számára érkezett az elmúlt egy évben, mind-mind nagy öröm és boldogság számunkra, és bízunk benne, hogy a sikeres nyárikora őszi szezon már a díjaknak is köszönhető, illetve hogy ezek által még több fogyasztóhoz és értékesítő partnerhez eljutunk. Nyilván szeretnénk a piaci részesedésünket növelni és stabilizálni, de számunkra ez elsősorban egy családi birtok, ami a borvidékről szól. Helyi fajtákkal dolgozunk, abban van a hitünk hogy a borvidék egyediségét és különleges arculatát kell megtalálnunk, ezekkel a fajtákkal, kihasználva az évjárati és területi sokszínűséget és változatosságot, és így  egy hosszú távú értéket tudunk teremteni.

– Akkor komoly esély van rá, hogy a gyerekek is tovább vihessék majd, amit ti felépítetek.

– A szülőknek sikerült minket úgy nevelni, hogy beleszerettünk a szakmába és visszük tovább a vállalkozást, úgyhogy bízom benne, hogy a mi gyermekeink is hasonlóan éreznek majd és magukévá teszik ezt a hivatást. Egyelőre a két és fél éves kisfiam teljes átéléssel segít a kinti munkákban.

– Széles fajtaválasztékkal rendelkeztek, hogyan alakult ez ilyen sokszínűre?

– Egyfelől a borvidékünket, a balatoni turizmusnak köszönhetően, mindig is egy széles fajtaválaszték jellemezte, és mi is fajtákban bővelkedő területeket kaptunk vissza a kárpótláskor. Továbbá van egy igény a piac felől, ezért kellett, hogy rosé bort is fel tudjunk mutatni. Aztán persze van bennünk egy szakmai kíváncsiság. Ilyen például a Furmint, hiszen régen az egész országban így a Badacsonyban is nagyon sok Furmint volt, és innen jött az ötlet, hogy nézzük meg mit tud adni. Úgy látom, hogy a Badacsonyi borvidéken is egy nagyon jó és érdekes arcát mutatja, szóval folytatjuk a vizsgálódást, amiben egyébként több régi magyar fajta is szerepel.

– Neked melyik a kedvenc fajtád?

– Egyértelműen az Olaszrizling! Sokoldalú, megbízható fajta, ami kiváló minőséget ad, minden évben tudunk belőle komoly borokat is készíteni.

(tudósított: Hajdu Ferenc)