Della Toffola-gépsor a Mészáros Borház új palackozó üzemében

DSC3292 k

Szekszárdon a legnagyobb borászat a Mészáros Borház 130 hektár saját szőlőterülettel, de további területekről is vásárolnak szőlőt. Számos kitüntetés birtokosa: 2016-ban a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet nyerte el és az Év Bortermelője díjat érdemelte ki Mészáros Pál. Szintén ebben az évben nyújtottak be sikeres pályázatot új palackozóüzemük építésére, amely 2021-re készült el. Szerencsés az elhelyezkedése, hiszen a feldolgozóüzemtől mindössze egy teleknyi szomszédságra helyezkedik el. A beruházás egy részét a Della Toffola cégcsoport segítségével sikerült megvalósítani, így ma Della Toffola-gépek állnak az üzemben. Három lépésben valósult meg a beruházás: először a szűrő, majd a nyomásálló tartályok kerültek a helyükre, aztán a palackozó gépsor következett. Végül a komplett technológia kiépítésével állt össze a teljes rendszer.

logo

Mészáros Péterrel, a Mészáros Borház tulajdonosával és Szendei Gergővel, a Della Toffola cégcsoport magyarországi képviselőjével beszélgettünk a fejlesztésekről.

NYITO MG 9862 k

Hogy kezdődött a Mészáros Borház együttműködése a Della Toffolával?

Mészáros Péter (MP): A Hilltopnál, egy bemutatón láttuk először a Della Toffola gépeit. Találkoztak az igényeink az ő kínálatukkal. Nagyon korszerű üzemet kívántunk építeni, melyben megtalálható a göngyölegraktár, a kisegítőraktár és a tartályos bortároló tér is. A palackozónk már több mint tíz éves volt. Ez idő alatt sokat fejlődtünk, és közben megnőtt az igény a palackos borok iránt is. Legelőször egy Della Toffola kerámia cross flow szűrőt vettünk Gergőék közreműködésével. Ez egy nagyon jó minőségű és költséghatékony eszköz, mert nem kell hozzá segédanyag, és a munkaerő-költségeket is csökkenteni lehet vele: miután leszűri a bort, elmossa önmagát.

Mi a tapasztalatotok, melyek a kerámia cross flow szűrő előnyei?

MP: Több szűréselemet is ki lehet iktatni a kerámia cross flow segítségével.  Minimális a szűrők szervizigénye, nincs előírt szűrőbetétcsere sem. Több éve használjuk a szűrőt, azóta nem kellett cserélni. Árban is korrekt, összevetve más membránszűrőkkel. A lapszűrőt elfelejthetjük, viszont elég sok a gép hígvegyszer-igénye, ami ahhoz kell, hogy elmossa magát.

Miért a Della Toffolára esett a választás a komplett gyártósorotok beszerzésekor, felépítésekor is?

MP: Először elutaztunk Olaszországba, személyes látogatást tettünk. Megnéztük a Della Toffola központját, majd elmentünk a Della Toffola-csoport tulajdonában álló, palackozógépeket előállító AVE palackozó gépgyárba, majd felkerestünk néhány további üzemet is. Ellátogattunk néhány borászatba is, ahol referenciaként meggyőződhettünk a gyakorlatban is arról, hogyan működnek a palackozó üzemek. Láthattuk, hogy ők olyan megoldásokat kínálnak, amelyeket mi magunktól nem tudtunk volna kitalálni, megvalósítani.

Miért számít professzionálisnak ez a gépsor, illetve a technológia?

MP: A leglényegesebb, hogy komplett gépsor került az üzemünkbe, ráadásul az üzem alaprajzára optimalizálva tervezhettük meg, hogyan helyezkedjenek el az egyes gépek, hol álljon a palack továbbítására szolgáló teljes szalagpálya-rendszer. Mindebben nagy segítségünkre volt a Della Toffola több évtizedes tapasztalata. Először a rendelkezésünkre álló bort megszűrjük az automatikus kerámia cross flow szűrővel. A szűrő alkalmas szén-dioxid tartalmú bor szűrésére is, tatja a nyomást a szűrés alatt, s oxigén felvétele nélkül valósulhat meg a szűrés. Közvetlenül derített bort szűrünk a kerámia cross-flow szűrővel, majd megy végszűrésre a palackozó előtt, aztán mehet a bor palackozásra. A komplett pálya része egy ellennyomásos töltő, mely szén-dioxid tartalmú termék töltésére is alkalmas, továbbá része a palackmelegítő alagút is: hideg termékek töltése esetén ugyanis pára csapódhat ki a palackon, ezt távolítja el az alagút légfúvó egysége.  Ezt követően már címkézhető és csomagolható a termék.

DSC3339 k

Melyek számotokra a Della Toffola csoport AVE márkájú palackozóüzem előnyei?

MP: Nagy előnye, hogy egy kézben van, egy beszállítóval kell csak egyeztetni, hiszen a tulajdonos és a gyártó megegyezik. A Della Toffola családi vállalkozás, így megkülönböztetett figyelemmel kísérik a piacot. Mivel komplex megoldásokkal szolgálnak, tudtunk velük erről is tárgyalni. Az üzemet profi módon, gyáregységenként együtt terveztük meg, és szinte „lego szerűen” rakták össze számunkra. Megtapasztalhattuk, hogy olyan gyakorlati tudással rendelkezik az olasz cég, amellyel mi nem, így nélkülük nagyon nehéz lett volna felépíteni az üzemet. További nagy előny, hogy a vezérlés egyetlen kezelőpanelből végezhető, szinkronizálással.

Gergő, a felhasználót már hallhattuk, de Te, a gyártó és az építő oldaláról, miként foglalnád össze a Della Toffola technológia lényegét?

Szendei Gergő (SzG): A legfontosabbnak magam is azt tartom, amit Péter említett: mi komplex megoldást nyújtunk. Emellett folyamatosan szem előtt tartjuk, hogy az üzem megfeleljen a modern kihívásoknak. Több benntartott finom szén-dioxiddal tesszük frissebbé a borokat, és segítünk a gyümölcsösség megőrzésében. Ráadásul manapság egyre nagyobb kereslet van a friss, gyümölcsös borok iránt. Tapasztalható ez a világpiacon, és látszik a fogyasztói trendekben, hogy a prosecco mekkora sikersztori. Egyre nagyobb a fogyasztói igény a friss könnyed jól érthető borok iránt.

Készen álltok arra, hogy más hazai borászok, borászatok számára is megismertessétek e technológiát, s további gyártósorokat hozzatok be és építsetek Magyarországon?

SzG: Természetesen. Célunk, hogy meglévő ügyfeleink elégedettek legyenek gépeinkkel, és újabb üzemeket is szeretnénk létrehozni Magyarországon. Ezek egyben kiváló referenciák is lehetnek, és idehaza is tovább viszik a Della Toffola hírnevét. Az olasz családi vállalkozásnál különben folyamatosak a gépfejlesztések. A modern kihívásoknak megfelelő gépek megalkotásán és gyártásán dolgoznak. Létrehozták például az úgynevezett smart/okos préseket, melyek színre – előre megadott színkódhoz – igazítva automatikusan préselnek és automatikusan mossák el magukat.

A Mészáros Borháznál melyek a legfrissebb tapasztalatok az új palackozó működésével kapcsolatban?

MP.: Úgy látjuk, hogy a dolgozóinknak is jobb, és a munkahelyi légkör is javult. Az új palackozóval a borok minőségét is képesek vagyunk növelni: többféle bort tudunk készíteni, frissebb gyümölcsösebb tételekre helyezhetjük a hangsúlyt, márpedig a rosékra egyre nagyobb az igény. Örömmel említhetem, hogy a jelenleg kapható roséinkat és illatos borainkat már az új üzemben palackoztuk!