Lezajlott a szüret a Borbély Pincészetben: hogyan tovább?

Szeptember és október folyamán lezajlott a szüret, hova összpontosul most a munka?

Így igaz, végeztünk szerencsére szépen a szürettel, a munka tehát a szőlő után most a pincében zajlik. Néhány korábban szüretelt tételünk esetében már végeztünk a derítésekkel, de egyáltalán nincs kapkodás, hiszen a gyors primőr borok nem igazán játszanak szerepet a termékpiramisunkban. Nem rohanunk tehát sehova, hagyjuk, hogy a borok szépen természetes módon stabilizálódjanak illetve erjedjenek, hiszen van még olyan késői szüretelésű tételünk ami ki sem erjedt teljesen. Egyik ilyen a november első napjaiban szüretelt tételünk melyet Zeusz fajtából szüreteltünk idén természetes édes bornak.

Említette, hogy a primőr borok nem szerepelnek a kínálatukban. Lehet mégis kóstolni valahol az idei évjárat tételeiből?

Igen, a könnyedebb, gyorsabb borokból kóstolgatunk és vittünk is tételt a badacsonyi Márton-napi rendezvényre. Ezek nem kész borok csak tartályminták, egy rozé, egy Muskotály, egy Szürkebarát. Itt ugye korábban szüretelt tételekről beszélünk, amik előrébb vannak már a fejlődésben és a tisztulásban. Nagyon hasznos is ezeket kóstolni, hiszen ez alapján tudunk következtetéseket levonni, hogy mégis milyen ez a 21-es évjárat. Természetesen, hogy mennyire hosszútávú, mennyire kiváló az évjárat azt majd akkor látjuk jobban, ha minden tétel szépen lenyugodott és stabilizálódott. Szerencsére egyelőre azt látjuk, hogy az eddigi aromatikák, szüreti paraméterek alapján egy jó évet tudtunk zárni.

 

Tudna mondani egy pozitívumot és egy negatívumot az idei évjáratról?

Mindenképpen negatív az, hogy nagyon kevés csapadék volt a vegetációs időben. Bár ugyanez tekinthető pozitívumnak is a növényvédelem oldaláról nézve, de inkább azt hoznám ide, hogy nagyon jó beltartartalmakkal és harmonikus arányokkal jöttek a szőlők és a mustok.
Azt gondolom, ha valaki nem kapkodott de nem is tolta el nagyon a dolgokat hanem szépen figyelte a szőlő érését, jó évet tudott zárni. A szőlő termőterülettől, fajtától, az ültetvény korától függően mást és mást kívánt ezután a nyári, aszályos időszak után, illetve az őszi kevés csapadék is kettős hatással volt a termésre. Egy részről pozitív, hogy nem indultak el rothadások, de nyilván túl nagy lényeredéket sem eredményeztek ezek a száraz hónapok.

Folyik most valamilyen munka a szőlőben?

Jelenleg a támrendszerek helyreigazítása zajlik illetve a fiatalabb ültetvényekben ha kiment egy-egy tőke a soraljművelő miatt vagy megsérült kaszáláskor, azokat pótoljuk. Próbálunk hosszútávon gazdaságosan tervezni, nem szeretnénk kétévente újratelepíteni, így minden évben pótoljuk az ilyen károkat.
Emellett a télre való felkészülést végezzük, fellazítjuk kicsit a sorokat, hogy a téli csapadék könnyebben bejusson a talajba. Füvesített sorközeink nagyon kötötté tennék a talajt, így minden évben végig szoktunk menni egy mélylazítóval a tél beköszöntét megelőzően. Ezt követően ha a szőlő ledobja a lombokat – amit egyelőre nagyon stabilan tart, nem voltak még olyan hidegek – el tudjuk kezdeni az előmetszést.

 


Várhatóan mikor kóstolhatunk először 2021-es Borbély bort?

Lehetséges, hogy decemberben már kerül idei tétel a piacra, de esélyesebben inkább januárban indulunk el egy-két új borral.

Remélem sokan ki tudták használni a Márton-napi bepillantás lehetőségét, akik pedig kimaradtak belőle: nincs messze az a január. További jó felkészülést kívánok a télre és köszönöm a beszélgetést!

(Takács Réka)