Hat féle Merlot hat különböző hordóból

A Budavári Borfesztivál 86-os pavilonja alatt egy igazán különleges sort kóstolhattunk a Schieber pincészetnél. Schieber-Horváth Anita eredetileg jogászként végzett szekszárdi bortermelő, talán ebből is fakadó precizitása az egész pincészet munkájára rányomja a bélyegét. 

A Patina név alatt futó Merlot tételeknek már a megjelenése is exkluzivitást sugall. A dombornyomott arany betűk letisztult eleganciája mögött azonban sokkal több rejlik mint azt elsőre gondolnánk. A palackot elforgatva ugyanis világossá válik, hogy az előttünk sorakozó 6 tétel nem egyforma, a különbség pedig a hordókban keresendő. Az évjárat 2018, a parcella ugyanaz.

A hat tétel közül négy tétel francia, két tétel magyar hordóban érlelődött. A francia hordók két-két darab Sylvain és Segan Monroe gyártmányúak, a két darab magyar hordó pedig a szigetvári Trust Kft. termékei. Maga a pörkölési mód is változik, minden gyártótól az egyik hordó a két végén pörkölt, a másik pedig középen. Az űrtartalom a klasszikus 225 liter.

A kóstolás igazán nüansznyi különbségeket engedett láttatni a borokból, többszöri visszakóstolással végül annyiban megállapodhattunk, hogy mindegyik tétel a maga nemében kiváló és itt már nagy szerepet kapnak a szubjektív tényezők az értékelés során. A borok érésével folyamatosan változhat a karakter is. A végeken pörkölt hordós tételek erősebben hozták a hordóaromákat, a krémes, kávés ízjegyeket, a középen pörkölt hordós tételek pedig jobban átengedték a Merlot bársonyos karakterét. 

(Pál Judit)