,,Jutalmunk a megmentett élet”

Larus étterem

Teltházzal, és rekordbevétellel ért véget a 30. Budapest Borfesztivál záróeseménye, az immáron 21. alkalommal megrendezett Jótékonysági Borárverés, melynek a Larus étterem és Rendezvényközpont adott otthont. Egy év kihagyás után ismét összefogott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a borász szakma és az adományozók a rászorulók megsegítése érdekében.

A 39 felajánlott tételből összesen 12.530.000 Ft folyt be, több mint másfélszerese a 2019-ben összegyűlt, akkor szintén rekordnak számító összegnek, melyet az azóta is jól működő tiszaburai varroda megsegítésére fordítottak. Az idei gyűjtés célkitűzése egy új mentőautó vásárlása a Máltai Mentőszolgálatnak. Az egytől egyig önkéntesekből álló csapat jelmondata ,,Jutalmunk a megmentett élet”.

A siker mint oly sokszor, itt is többtényezős volt. Általánosságban elmondható az estéről, hogy felfokozott hangulatban telt, izgalom és jókedv az utolsó percig egyszerre volt jelen a teremben, köszönhetően a licitet vezető már összeszokott Dr. Antal Gábor és Bősze Ádám páros bravúros összjátékának.

A vacsora mellé két borkülönlegesség is került az asztalokra az eseményt lassan két évtizede támogató Spar Magyarország Kft. és a Budapest Borfesztivál egybeeső 30. születésnapja alkalmából JUBILEUM néven. A hideg előételhez egy 2020-as évjáratú Mátrai Pinot Gris-t szolgáltak fel Szőke Mátyás és Zoltán Pincészetéből, a főételekhez pedig a Csányi pincészet 2017-es Premium Villányi Franc-ját párosították. A palackok egyedi arculatot kaptak, külön logóval és JUBILEUM felirattal.

A korábbi évekhez képest idén nem volt akkora széthúzás a mezőnyben, a legtöbb tételnél 200.000 és 400.000 Forint között állt meg az licit. A tételek között az egy palacktól a 12 palackosig szinte minden kiszerelés és borstílus képviseltette magát, így ízléstől és jártasságtól függően minden adakozó tudott magának kedvencet választani. Az árverés első felében a borokon, a másodikban a pezsgőkön volt a nagyobb hangsúly, mindkét kategóriában izgalmas eredmények születtek.

,,Nagyon jó volt látni, hogy az olyan tételek is jól mentek, amiknél nem vártam volna ennyire intenzív licitet”

Nyilatkozta Antal Gábor.

arveres 2 scaled

Dr. Antal Gábor és Bősze Ádám

A borok közül a kikiáltási árhoz képest a legmagasabb, tizenhatszoros áron, a szekszárdi Schieber Borászat csúcsbora, a Tabu névre keresztelt Cabernet Sauvignon csomag kelt el. Az első Tabu évjáratból már csak 12 palack maradt készleten, ebből három került kalapács alá és összesen 250.000 forintos áron ütötték le. 

Szintén a borok kategóriájában a legmagasabbra az utolsó tételnél kúszott a licit, a Villányi borvidék zászlóshajója, a Villányi Franc által felajánlott TOP12 Villányi Franc válogatásból 8 super prémium tétel összesen 430.000 forintért kelt el. 

Természetesen a pezsgők sikerei is külön bekezdést érdemelnek. A 33. tétel két szempontból is vitte a prímet az est folyamán. A somlói Kreinbacher birtok 6 palack Magnum palack Brut Classic pezsgőt ajánlott fel. A csomag  a kikiáltási ár huszonegyszeresén, 430.000 forintért vihetett haza az adományozó. Ez egyben a legdrágább tétel is lett összesített kategóriában.

Az idei árverésen bebizonyosodott, hogy van remény, a közös cél és a tenni akarás egy ilyen nehéz időszak után is meghozta a gyümölcsét.

(Pál Judit)