A nyár igen szépen alakul

A nyár eseményeiről, borkóstolókról, rendezvényekről beszélgettünk Borbély Tamással. Szerencsére úgy tűnik, kóstolási lehetőségből nincs hiány idén sem.

Átfogóbb kérdéssel kezdeném, hogy alakul a nyár? Milyen rendezvényeken, borfesztiválokon jelentek meg, beindult az élet a birtokon?

A nyár igen szépen alakul, szerencsére sok vendégünk van a birtokon, szép számmal érkeznek az emberek kóstolni és vásárolni. Most augusztus 9-én is volt pont egy kis jazzes esténk amire szintén hatalmas örömmel jöttek az érdeklődők és boldogan is távoztak így azt gondolom, ez is nagyon jól sikerült. A birtok mellett az ország több pontján, partnereinknél is elindultak a kóstolók, ennek is nagyon örülünk.

Ezeken kívül több, nagyobb szabású rendezvényben is részt veszünk, ezek közül talán a legjelentősebb a Badacsonyi Borhétvégék, ami kifejezetten sikeres idén, igazán sokan érkeznek ide. Egyértelműen látszik, hogy a fogyasztók már nagyon ki voltak éhezve ilyesmi programokra, jó borozgatásokra. Badacsony mellett volt egy keszthelyi kitelepülésünk amely szintén elég sikeres volt és a közeljövőben lesz még két boros rendezvény ahova megyünk, ezek Tapolcán az Ünnepi Napok és Borhét illetve Badacsonytördemicen a Szürkebarát és Szürkemarha Ünnep.

Mindig jó ilyen híreket hallani, örülök, hogy a bor körül így beindult az élet. Mi a helyzet ezzel párhuzamosan a szőlőben?

Szerencsére elmondható, hogy a szőlőben is minden rendben van, szépen fejlődnek a szőlők. A növényvédelemmel sikerült megelőzni mindent egyelőre, így nincsenek betegségek idén az ültetvényekben. A korai fajták elkezdtek már zsendülni, ami azt jelenti, hogy az Irsai Olivér -ami nálunk a legkorábban érő fajta – érését huszadika környékére várjuk. Összességében látszik, hogy a hosszú érési átlagok alapján tervezhetjük az idei szüreti időpontokat, de természetesen ez még nagyon sokat változhat, hiszen ha az augusztus vége, szeptember eleje például nagyon meleg lesz, akkor a késői fajták megint előrébb kerülhetnek hasonlóan a tavalyi évhez.

Amennyiben nem gyorsul fel ismét a folyamat, hanem tartja magát a természet az emberek terveihez, hogy néz ki a birtokon a „normális” szüreti sorrend?

Elsőként ahogy említettem az Irsai Olivért szüretelnénk, ezt követően a Muskotály jönne augusztus végén, illetve szeptember elején. Emellett a rozénak szánt Pinot noirt lehetne szedni, és a Szürkebarát is szeptember első felében jelentkezik, hogy menetre kész. Szeptember közepétől már érkezne a Rajnai rizling illetve a birtokborhoz az Olaszrizling is érett szokott lenni. Végül október közepére már a komolyabb válogatásokra szánt termések és szüretképesek szoktak lenni, és a Rózsakő, Kéknyelű, illetve a Furmint azok, amiket záró fajtáknak nevezhetünk ilyen szempontból a fehéreken belül. A tavalyi évben már október elején, szinte kapkodva kellett leszedni ezeket, mert nagyon beértek, emelkedtek a mustfokok, mi pedig szeretjük, ha 12-13%-nál nem magasabb az alkohol, hogy kedves, szerethető boraink legyenek, amik nem túl nehezek, nem túl alkoholosak.

Említette, hogy van Furmintjuk, ez nem túl elterjedt a Balaton környékén, mit lehet erről tudni?

Tudni kell, hogy Furmint valamikor jellemző fajta volt a Badacsonyi borvidéken, csak a filoxéra-vész utáni rekonstrukciók során alakult úgy, hogy gyakorlatilag csak Tokajban és valamilyen szinten Somlón maradt meg. Mi 2015-ben telepítettük egy kis területen abszolút szakmai kíváncsiságból. 2018-ban szüreteltünk róla először, azóta próbálunk minden évben egy terroir bort készíteni belőle.

Köszönöm a válaszokat és az idejét, és sok sikert kívánok, hogy a nyár zárása is legalább olyan sikeres legyen, mint az eddigi hónapok.

(Takács Réka)