Pro Urbe díj Bodnár Sándornak

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Pro Urbe Díjat adományoz dr. Bodnár Sándor borász részére. Dr. Bodnár Sándor a tolcsvai muzeális borgyűjtemény létrehozója, a Tokaji Borlovagrend megalapítója, a sátoraljaújhelyi Szepsy Laczkó Máté emléktábla megteremtője,  a Szent Vince-napi ökumenikus szőlő- és borszentelés főszervezője rengeteget tett a tokaji borkultúráért, a Pro Urbe díj méltó kezekbe került.

Dr. Bodnár Sándor Tiszalökön született református, iparos család gyermekeként. A budapesti Kertészeti és Szőlészeti Főiskola elvégzése után a Tolcsvai Állami Gazdaságnál helyezkedett el gyakornokként, majd laboratóriumvezető, kerületi vezető, és főborász volt.

1963-ban költözött Sátoraljaújhelybe és házasságot kötött Dr. Veress Judit orvosnővel, aki egész élete során támogató hátteret biztosított elképzelési megvalósításaihoz. Három gyermekük született, akik közül ketten mai napig Sátoraljaújhelyben élnek családjukkal.

1970-től a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát borászati főosztályvezetője lett, majd 1987-ben egyetemi doktori címet szerzett. Szakmai elhivatottságával hozzájárult a Tokaji borvidék felemeléséhez, közreműködött az európai szintű modern borászat kialakításához.

Értékmentő és értékmegőrző tevékenységével, kiváló munkatársaival együtt Tolcsván megalapozta a páratlan, több mint 200.000 palackos Tokaji Muzeális Borok Gyűjteményét. 1987-ben megszervezte a Tokaji Vínum Regum Rex Vinorum Borlovagrendet, aminek a kezdetekben nagymestere volt. A rendszerváltás után borászati vezérigazgató helyettes lett 1994-es nyugdíjba vonulásáig. Ezt követelően felépített egy korszerű, modell értékű családi pincészetet, ahol a mai napig sikeresen tevékenykedik.

Élete során több elismerésben részesült, többek között 2008-ban Tokaj Hegyaljáért Emlékdíjat kapott, valamint Tokaji Borvidék Év Bortermelője szakmai elismerésben részesült. A borászati tevékenység mellett mindig nagy hangsúlyt kapott az életében Sátoraljaújhely múltjának, jelenének, és jövőjének gondolata.  Emléket kívánt állítani a feledésbe merülő letűnt korok eseményeinek és nagyjainak.

A rendszerváltás után a Városvédő és Szépítő Egyesület alelnöke volt, ez idő alatt indult el a Magyar Kálvária revitalizációja melyben teljes elkötelezettséggel vett részt. Kezdeményezésére a Hősök temetőjében, az I. világháborúban elesett katonák emlékére keresztet emeltek. Indítványára a város 1991-ben, Szepsi Laczkó Máténak az első aszúbor készítőjének emléktáblát állított a Kossuth téren.

Elindítója, és évekig főszervezője volt városunkban a mára már hagyományos ünnepnek számító Szent Vince-napi ökumenikus szőlő- és borszentelésnek.

Bodnár Sándor hozta létre a tolcsvai Klementinus pincében a muzeális aszúgyűjteményt

A korábban rossz állapotú Zsólyomkai pincesorra „grinzingi” hangulatot álmodott borásztársaival, melynek eredményeképpen megújult a környezet, és idén 13. alkalommal volt helyszíne a Zsólyomkai Nyitott Pincék napja c. rendezvénynek. Itt tizenkétszer adta át, mint a borbíráló és a szakmai zsűri vezetője, a „Sátoraljaújhely Város Bora” borverseny díjait.

Az utóbbi 20 évben az önkormányzat által kezdeményezett városfejlesztési megbeszéléseken részt vett, javaslataival, ötleteivel segítette városunk előrelépését. Sátoraljaújhelynek jövőt biztosító indítványokat lelkesen támogatta, így az idegenforgalmi fejlesztéseket, melyhez szervesen kapcsolható a borturizmus.

Aktívan közreműködött és szponzorált olyan rendezvényeket, összejöveteleket, melyek a város érdekeit szolgálta. Jelenős összeggel hozzájárult a Szárhegyen épülő Centenáriumi Turulszobor építéséhez.

Bodnár Sándor koszorúzáshoz készülődik a borlovagrend nevében a Szepsi Laczkó Máté emléktáblánál

A jövő generációnak szánja a 30 éves gyűjtőmunkájának eredményeként létrehozott, Magyarország legnagyobb magánkézben lévő 5000 lapból álló szőlőboros ex libris és kisgrafikai gyűjteményét. Az anyag számos hazai és nemzetközi kiállításon katalogizálva bemutatásra került. A gyűjteményt a felújításra kerülő sátoraljaújhelyi Bortemplomban kívánja elhelyezni, amely Európában egyedülálló kiállítás lenne és – reményei szerint – a város idegenforgalmi látnivalóit bővítené.

Munkáját mindvégig Sátoraljaújhely város iránti szeretetből, elkötelezettségből és hivatástudatból végzi, melynek elismeréseként adományozza Sátoraljaújhely Város Önkormányzata dr. Bodnár Sándor úr részére a Pro Urbe Díjat.