2 éve organikusan: Somlói Apátsági Pince

Az idei Borjog-, és Bormarketing konferencián az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó előadást Baráth Sándor, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközségének elnöke tartotta. Ennek legizgalmasabb bejelentése az volt, hogy néhány éven belül a teljes borvidék áttér az ökológiai művelésre. Azóta rendszeresen tartanak az öko-képzések, valamint a kül-, és belföldi tanulmányutak a hegyközségi tagok részére. Persze ahogyan az várható minden hasonló nagy elhatározásnál, vannak akik szkeptikusak, és vannak akik hisznek abban, hogy az új rendszer nem csupán egy egészségesebb életteret biztosít, hanem marketing-szempontból is egy nagyon pozitív üzenetet hordoz. Szüret idején látogattunk el a Somlói Apátsági Pincészethez, akik már két éve organikus szertifikációval rendelkeznek, és akik akár példaként is állíthatók a somlói kis-, és közepes birtokok elé.

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége nagy lépésre szánta el magát: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre. Az átállást négyéves képzés előzi meg a hegyközség szervezésében hazánk egyetlen, kifejezetten fenntarthatósággal foglalkozó önálló intézménye, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Biocont Kft. közreműködésével. A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módon egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

Fazekas Tibor, a pincészet főborásza

A bio népszerűsége megállíthatatlan: Európában már közel 400 ezer mezőgazdasági vállalkozás foglalkozik biotermeléssel a legutóbbi, 2017-ben végzett felmérések szerint. A biobor-ágazat különösen gyorsan növekszik. Bő tíz év alatt megnégyszereződött a bioszőlő-területek nagysága a világon, a bioborok piaca pedig becslések szerint 2022-ig akár 12-15 százalékkal is nőhet nemzetközi szinten. A Somlón hallhatunk pozitív meg negatív véleményeket a tervezett átállásról. Minden esetre nagy álom válhatna valóra az átállással: aki felelősen gondolkodik a jövőről, az könnyen átérzi a fontosságát annak a gondolatnak, hogy ne mérgezzük saját otthonunk környezetét.

Az októberi nyárban élményt jelent a szüret

A Somlón szüretidőben látogattunk el az egyik legautentikusabb birtokra, akik ráléptek a bio-művelés ösvényére már a hegyközségi elhatározás előtt. A Somlói Apátsági Pince a hegy délkeleti oldalán található. A borászat központi épülete már az 1700-as évek közepétől a mai helyén állt, családi tulajdonból 1901-ben a Pannonhalmi Főapátság vette meg a birtokot. Az államosításkor az apátsági szőlőt pár száz négyszögöles parcellákra osztották fel. A pincét és az alatta fekvő kicsiny ültetvényt az addigi vincellér, a somlóvásárhelyi Fazekasék kapták meg. Tőle vásárolta meg a jelenlegi tulajdonos, Balogh Zoltán, miközben a vincelléri feladatokat továbbra is az eredeti tulajdonos, Fazekas Tibor látja el.  A területet lehetőség szerint bővítve ma a birtok 3 hektárján nagyjából 15000 tőke szőlőt gondoznak.

Juhfark: az ökológiai művelés tökéletesen egészséges fürtöket eredményezett ebben a csapadékos évjáratban is

Fő fajtáik a Hárslevelű, a Furmint és a Juhfark, melyekből fajtánként mintegy 4000 tőke terem. A fennmaradó területen pedig Tramini, Olaszrizling, Sárfehér, és sok más ősi kárpát-medencei fajtát művelnek. 2001–2006 között a területük nagy részét újratelepítették. A borászat központi épületének felújítása 2001 óta folyamatosan zajlik, ahogy az anyagi lehetőségeik megengedik. A szőlőfeldolgozó, a pincehelyiség, a palacktároló és a kóstolóterem 2014-ben elkészült. 2017 óta hivatalosan is organikus szertifikációval rendelkeznek.

A Somló délkeleti oldala, az Apátsági Pince környezete

A pincészet aktív kapcsolatot ápol a „Neszmélyi Borvidék Jobbik felével” – ahogy a felvidéki magyarok mondják, a kürti, muzslai borászokkal. Az öko-permetszereket is tőlük szerzik be. A szüreti séta során öröm nézni az egészséges fürtöket, vagyis a rendszer működik. Az idén meglehetősen sok csapadék volt a nyár elején-közepén, ám még a rothadásra érzékeny Juhfark-sorok is teljesen egészséges fürtöket termettek. Van hát jövője ennek az útnak, aki szkeptikus, nyugodtan megkérdezheti tőlük, hogyan csinálják. Nem kétséges, hogy jelentős marketingelőnyhöz juttathatja az egész borvidéket, ha egységesen sikerülne az átállás a bio-művelésre.

(dékányT)