Vince-nap Sátoraljaújhelyen

A hétvégén számos borvidékünkön ünnepélyesen emlékeztek Szent Vincére, aki a borász-naptárban az egyik legfontosabb szőlővédő szent. Szent Vince megünneplésében a Villányi Borvidék játszotta az úttörő-szerepet, abban is a Vylyan volt a motor, napjainkban már szinte tömegrendezvénnyé vált az idény-nyitó borünnep. Az ország borászati zászlóshajójában, Tokajban idén is megható ünnepség zajlott le boráldással a sátoraljaújhelyi plébániatemplomban.

A villányi rendezvény mellett idén a pannonhalmi borünnep mozgatta meg a legnagyobb tömegeket, a  jogosítványkímélő utazást biztosító borvidéki buszjárat kétóránként menetrendszerűen indult Győrből. A háromnapos nyitott pincék akcióval egybekötött ünnepség központi eleme az a gyalogos körmenet volt, melynek során felkeresték a Főapátsági Pincészet mind a négy dűlőjét Liptai Zsolt főborász vezetésével, aki hátizsákjában minden dűlőre magával vitt 1-1 palack megszentelt bort, melyek tartalmával megöntözte a bort adó dűlőket, hogy ez évben is jól teremjenek.

Sátoraljaújhelyen január 19-én vasárnap délelőtt ünnepelték Szent Vince emlékét. Az esemény emléktábla-koszorúzással kezdődött, majd borszenteléssel zárult. A város főterén vasárnap délelőtt Szepsi Laczkó Máté emléktáblája előtt gyülekeztek a szervezők és az érdeklődők. A hagyományok szerint Vince-napon koszorúzzák a legendás aszú-készítő emléktábláját.

Idén Dr. Fazekas Márk titkársági munkatárs méltatta az egykori Erdőbényei prédikátor életművét. A megemlékezést követően a város nevében Sátoraljaújhely alpolgármestere helyezte az első koszorút az emléktábla alá. Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának Tokaj Régiója, majd a Tokaji Borlovagrend koszorúi kerültek ezután a falra. A koszorúzást a Hegyközségi Tanács képviselője folytatta, majd a Sátoraljaújhelyi Hagyományőrző Egyesület zárta be.

Az ünnepség résztvevői ezután együtt vonultak be a Római Katolikus templomba, ahol a délelőtti szentmise végén került sor a borok ökumenikus megáldására. Ennek során a Tokaji Borlovagrend nevében a borlovagrend alapító tagja, Müller István méltatta a Vince-napi borszentelés hagyományait, és mondott köszönetet a nagyszerű 2019-es évjáratért. Az oltár előtt elhelyezett borok ökumenikus áldásban részesültek.