Az agrárminiszter a Kárpát EXPOrt-on

Ez évben október 21-22. között rendezték meg a a Kárpát EXPOrt-ot a budai Millenárison. A konferenciával összekötött bemutatóra ellátogatott Nagy István agrárminiszter is, aki érdeklődéssel látogatta végig a kiállított határon túli termelők standjait. Az agrárminiszter különös érdeklődést tanúsított a Chizay borászat tevékenysége iránt.

A konferenciával összekötött bemutatóra ellátogatott Nagy István agrárminiszter is

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. a korábbi évek sikereire, illetve a résztvevők pozitív visszajelzéseire való tekintettel 2019. október 21-22. között ismételten megrendezte a Kárpát-medencei összmagyarság legjelentősebb gazdasági és üzleti rendezvényét, a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítást, vagyis a Kárpát EXPOrt-ot.  A hiánypótló szakmai rendezvény teret adott a CED kiemelt magyarországi és határon túli partnercégei számára a potenciális üzletfelekkel, szakmai szervezetekkel, illetve a regionális gazdasági élet meghatározó szereplőivel történő közvetlen kapcsolatfelvételre.  A résztvevők ezen túlmenően naprakész információkhoz juthattak többek között a Magyar Kormány által meghirdetett Gazdaságfejlesztési Programok eddigi eredményeiről és aktualitásairól, az elérhető pályázati és beruházási lehetőségekről, valamint a régióban tevékenykedő állami és szakmai szervezetek szolgáltatási portfóliójáról.

Az agrárminiszter és Vaszilja Genadij, a Chizay borászat ügyvezetője

A Kárpát-medencei összmagyarság legjelentősebb gazdasági és üzleti rendezvényeként számon tartott esemény keretében mintegy 300 magyarországi és határon túli vállalkozás mutatta be termék- és szolgáltatási portfólióját a meghívott regionális és nemzetközi disztribútorok, nagykereskedők, viszonteladók előtt.

A rendezvényre ellátogató Nagy István agrárminiszter részt vett az esemény keretén belül megrendezett konferencián és felkereste a kiállítókat. Hosszasan elidőzött a Chizay borászat standjánál, és érdeklődött a borászat termékei iránt. A borászat termékeit illetően Vaszilja Genadij, ügyvezető, valamint Slezsák Zoltán tartottak ismertetőt az agrárminiszter részére.

A Chizay Pincészet elsőként jelentkezett a Kárpátaljáról minőségi termékekkel, beregszászi székhellyel működik. Összességében 272 hektáros birtokából Beregszászon 70, Medencén 121, Závidfalván 81 hektárt művelnek. A beregszászi Kishegy déli oldalában, festői környezetben helyezkedik el ültetvényük, a Tiszától alig 10 kilométerre északi irányban. Ezen a birtoktesten 200-300 méteres tengerszinti magasságban Muskotály, Cserszegi Fűszeres, Tramini, Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling mellett Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, valamint Alibernet terem.

Nem csoda, hogy az agrárminiszter különös érdeklődést mutatott a Chateau Chizay termékei iránt, hiszen ez a borászat korábban is szép sikereket ért el hazánkban. Ezek egyik szép példája a tavaly megrendezett XXVI. BÜKKVINFEST- Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Borverseny. A nemzetközi borverseny nagy meglepetését az ukrajnai Chateau Chizay borászat jelentette, akik benevezett 8 tételükből 1 Nagy Aranyat és 6 Aranyat nyertek, így ők lettek a borverseny legeredményesebb borászata.

A Chizay Kárpátalja vezető borászata, bár a hozzájuk vezető úton a határ még nehezen átjárható, mégis érdemes felkeresni már csak a táj, meg a bor szépsége miatt is. Remélhetjük, hogy a legutóbbi választások eredményeként a korábbi feszültségek a két ország között oldódnak, és ennek eredményeként a beregszászi borászat, a beregszászi bor is közelebb kerül hazánkhoz, valamint az EU-hoz.