Kiváló minőség, kitűnő mennyiség

Pálinkás Katalin korábban férjével, jelenleg Attila fiával a Mátrai Borvidék egyik legszebb birtokát építette ki Abasáron, a Cibike dűlőben. Vele beszélgettünk az idei évjáratról meg a szüretről.

Pálinkás Katalin Abasáron az ország egyik legszebb szőlőültetvényét hozta létre a Mátra egyik nyúlványán, a Sárhegyen. Még a nyolcvanas években férjével együtt vettek részt külföldi tanulmányutakon, ahol megismerkedtek Európa legszebb borvidékeivel, és különösen a francia szőlőtájak, a portugál Duro-völgye, a szlovén Jeruzalem tett rájuk mély benyomást. Ezekről az utakról hazatérve mindig keserűen kellett újra és újra szembesülniük azzal, hogy a Mátra szőlődűlőinek meredek, legértékesebb területei – ahol egyre többen adták fel a szőlőművelést – hogyan pusztulnak.

Aztán megfogalmazódott bennük a gondolat, hogy nekik kell a Sárhegy délkeleti oldalát, a Cibike dűlőt olyanná formálniuk, hogy felvegye a versenyt mind a terroir erősségében, mind esztétikában a világ legszebb borvidékeivel. A korábbi korlátlan felvevőpiac. a Szovjetunió összeomlásával és a privatizációval megnyílott előttük a lehetőség álmaik végrehajtására. Erejükhöz képest lépésről lépésre fejlesztették a birtokot, és bár idővel Katika egyedül maradt, mára a Pálinkás Pincészet keretein belül 90 hektáron gazdálkodnak fiával, Attilával.

Pálinkás Katalint faggattam az év mérlegéről.

-Augusztus közepén kezdtük meg a szüretet az Irsayval. Sajnos nagyon jelentős a vadkárunk, a felső 1,2 hektáros területünkről mindössze 20 mázsa szőlőt tudtunk leszüretelni, a többit leették a vadak. Őzek, szarvasok, vaddisznók, és idén még egy mintegy 50 tagú muflon-csapat is megjelent. 2,5 km. hosszban nem tudunk kerítést építeni, mert nagyon drága lenne, de valami megoldást muszáj találnunk. Idén 4 hektár Szürkebarátot telepítettünk, az esők pont időben jöttek, és így szinte száz százalékban megeredtek. Telepítettünk ezen kívül 2 hektáron vadalanyokat is, Ober 5C, 5BB fajtákból.

Tavaly pengeélen táncoltunk mert akkora jégverést kaptunk, hogy alig tudtuk kiheverni. A tavalyi esztendő sokak kedvét elvette itt a Mátrában a szőlőtől. Nagyon kell szeretni a szőlőt ahhoz, hogy valaki rátegye az életét. De tőlem jobban senki nem szereti a szőlőt, nekem olyan örömöt ad látni az idei nagyszerű termést. Az idei évjárat kitűnő mennyiség mellé kitűnő minőséget hozott, csupa boldogság bejárni a birtokot és gyönyörködni a hatalmas, egészséges fürtökben!

(dékányT)