Birtoklátogatások 2022/7 Dobosi Birtok Szentantalfa

Hetedszerre is belendültünk, hogy felkeressük a legszebbek közé beszavazott birtokok egyikét. Ez évben immár 11. alkalommal szerveztük meg „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” elnevezésű pályázatunkat. Ugyanúgy, mint az előző esztendőkben, olvasóink szavazatai alapján alakult ki, hogy melyik az ország 9 legszebbnek ítélt pincészete, amelyek így a döntőbe kerülhettek kisbirtok, középméretű birtok, valamint nagybirtok kategóriában. Hogy kategóriánként mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A Skoda töretlen támogatásával nagyszerűen felkészített Skoda Kodiaq, valamint Skoda Karoq gépkocsikkal vágtunk neki a döntőbe jutott birtokok felkeresésének. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei hetedik utunk alkalmával megcéloztunk a Balatont, hogy felkeressük a Dobosi Birtokot.

A Dobosi család ősei már az 1700-as évek elején is Szentantalfán éltek és munkálkodtak. Politikai rendszerek, támogatott és akadályoztatott gazdálkodási formák jöttek és mentek, a család helyben maradt és kitartott. Bíztak a Balaton-felvidéki táj megtartó erejében, a környezet lehetőségeiben, és a saját szorgalmukban, a munkába vetett hitükben. Túlélték a korlátozásokat, és napjainkra végre kiteljesedhettek. A Dobosi Birtok maga a természetes életforma, egy helyi család normális létformája, és egyben gazdálkodási módja.

Felelősséggel viseltetnek a környezetük iránt, és bio-gazdaságot hoztak létre, méghozzá nem azért, mert ez ma divatos, hanem azért, mert folyamatosan úgy vélték, hogy utódaik is ezen a Földön fognak majd gazdálkodni, ezért óvatosan kell bánni a kemikáliákkal, nem szabad elmérgezni a talajt. A családfő, Dobosi Dániel mindig is a természetben érezte jól magát. Fiatalkorában traktorosként dolgozott a földeken, és amikor lehetőség nyílt rá, családi birtok kialakításába kezdett. Ahol öt gyerek van a családban, ott majd csak rányílik az esze egyiknek, másiknak, hogy csatlakozzanak, folytassák és erősítsék a gazdálkodást. Az édesapa számításai beváltak, több fia is ráharapott a példára, és – bár korábban nagy ívű vargabetűket tettek meg – csatlakoztak a családi farmhoz, fokozatosan megtalálták benne a helyüket, szerepüket.

Dobosi Győző már gyerekkorában borfelismerő versenyt nyert, így hamar kiderült a borászkodáshoz való affinitása melynek következtében napjainkra már nem csupán a családi birtok vezetésében, hanem egyúttal a Balaton Kör vezetésében is főszerepet vállalt. A világjárvány idejét úgy használta ki a családi borászat, hogy mertek egy nagyot álmodni, és egy új, teljesen modern birtokközpontot építettek fel a település nyugati részén, ahonnan egyébként szemet gyönyörködtető kilátás tárul fel a Balatonra. A Széchenyi 2020 vidékfejlesztési program keretében mintegy 40 millió forintot nyertek birtokfejlesztésre. Az építési alapanyagok gyors emelkedése miatt már-már úgy nézett ki, hogy ez az összeg nem lesz elegendő a Dobosi Család régen dédelgetett álmának megvalósítására, ám példás helyi összefogással közösségi finanszírozás eredményeként 90 támogató segített a projekt befejezéséhez, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok. Ennek megfelelően létrejöhetett az új birtokközpont, melyben 9 szobás hotellel, 70 fő fogadására alkalmas új vendéglátó egységgel a rendezvényturizmus irányában is új fejezetet nyithattak.

Ráadásul a jó borok mellé már annak megfelelő remek ételek is párosultak a vendéglátásban, hiszen a gasztronómiát Deutschmann Klaus vette át, aki több Michelin csillagos étteremben is dolgozott korábban Ausztriában, és mint ilyen, a Balaton-felvidék legnagyobb tekintélyű séfje. A Dobosi Birtok jelenleg 27 hektáron gazdálkodik, míg további 5-6 hektárról vásárolnak fel szőlőt. Fő fajtáik a fehérek közül az Olaszrizling, a Chardonnay, a Szürkebarát, a Kéknyelű, a Juhfark, valamint a Sauvignon Blanc. A kékszőlők között pedig a két Cabernet valamint a Merlot mellett a Syrah, a Pinot Noir meg a Kékfrankos jelentik a skálát. Boraik folyamatosan érik el a sikereket, 2021-es Juhfarkjukat a legutóbbi megmérettetésen az Országház Borává választották.

A Dobosi Birtok-központ fejlesztése során nemrég készült el a panoráma wellness, ahonnan akár kevésbé barátságos időben is lehet gyönyörködni a Balaton szépségében a jacuzziból. Remélik, hogy minél többen megismerik a tó szépségének változatosságait. Idén készült el az a 2100 tő francia levendulatő telepítésével létrehozott színpompás kert, ami tovább emeli a borászat környékének szépségét.

A birtok megtekintését követően áttérve a borokra, Dobosi Győző megjegyezte, hogy termőterületük „geológiai szemétdombon” helyezkedik el, vagyis nagyon színes és sokrétű az altalaj. Olaszrizling, majd a Balatonbor 2021-ből nyitotta a borsort. 2021-es Juhfarkjuk mandarinhéja illat-, és ízjegyekkel annyira hasít, hogy megint ki fognak fogyni belőle talán mielőtt az új évjárat a hordókba kerülhet. Nivegyvölgy cuvée-jüknek az a titka, hogy az alapanyag félig tartályban, félig hordóban érik, azért olyan komplex az ízvilága érettkörtés, birsalmás zamatokkal. Hogy vörösborban is otthonosan mozognak, azt Philippe de Chalendar bordeaux-i házasításuk bizonyítja. Élmény egy ilyen harmonikusan működő borbirtok megtekintése, ahol a család minden tagja tudja, hogy miben tud a legeredményesebben közreműködni a legjobb minőség elérése érdekében.

A verseny támogatója: