Birtoklátogatások 2020/8 Hetényi Pincészet

Sokáig kérdéses volt, hogy idén is lebonyolíthatjuk-e országos pályázatunkat a legszebb birtokok terén, mivel ahogy az egész világot, úgy minket is igyekezett lebénítani a járványhelyzet, ám végül győzött az élet, és nagy örömmel vágtunk bele az idei, immár kilencedik alkalommal kiírt „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk megszervezésébe. Olvasóink szavazatai alapján született meg idén is a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei hetedik utazásunk során Mecseknádasdra látogattunk a Hetényi Pincészethez.

A pincészet szekszárdi bázisa a decsi Aranydomb dűlőn

Hetényi János pincészete kétlaki. Ültetvényeik nagyrészt a szekszárdi hegyvonulat decsi részén vannak, míg birtokközpontjuk az ország egyik legszebb településén, a Mecsek erdőkoszorújával övezett Mecseknádasdon található. Ezúttal a pincészet alapítójának nagyobbik lánya, Hetényi Emese kalauzolt minket a birtokon.

Hetényi Emese

Hetényi János a szőlők között nőtt fel, majd Budapesten a Műegyetemen végzett építészmérnökként. A borászat eleinte hobbiból indult, majd 1993-ban, amikor az építészeti kivitelezéssel foglalkozó cégének piaci lehetőségei beszűkültek, a fősodorba került. Ma már évi 100 ezres palackszám felett forgalmaznak, miközben vendéglátással kapcsolatos tevékenységük skálája is egyre szerteágazóbb Mecseknádasdon, itteni központjuk fontos állomása a „Baranyai Élménykörút”-nak.

A borászat mintaszerűen művelt szőlője az Aranydomb dűlőben

Szekszárdi 40 hektáros birtokuknak mintegy fele van a decsi Aranydombon, míg másik fele az alsónánai Kürtös-hegyen. Ültetvényének átlagéletkora 15 év, legöregebb tőkéik 1978-as telepítésűek, míg a legfiatalabbak néhány éve kerültek a földbe. A szekszárdi terület központja az egykori Dani Lajkó-tanya, ami egy 1887-ben épült tekintélyes épület pincével, és igényesen, a sárközi népművészet motívumaival díszített berendezéssel kialakított közösségi térrel komplett vendéglátó egység is egyben. Az Aranydombon fehér szőlőjük is van, Olaszrizling és Irsay Olivér, de a többség természetesen kékszőlő. 6 hektáron Kékfrankos, 4 hektáron Cabernet Sauvignon, míg kisebb részben Kadarka, Merlot, és Bíbor Kadarka. További szekszárdi birtoktestükön ezen kívül terem még a Kadarka P9-es klónja, Shiraz, Pinot noir, Merlot, és Kékfrankos. Mindez alacsony kordonon, váltócsapos műveléssel. Ültetvényeik mintaszerűen műveltek. Szigorú terméskorlátozást alkalmazva tőkénként 1-1,5 kilogrammra csökkentik a mennyiséget, bizonyos fajtáknál a csúcsrészeknél lecsípik a fürtöt.

Emesével a mecseknádasdi birtoktetőn

Hetényi Emese a mecseknádasdi birtokközpontban kalauzolt minket a hegytetőre, ahonnan meggyőződhettünk róla, hogy ez a térség az ország egyik legszebb pontja. Innen tárul fel az Óbányai-völgy, aminél impozánsabb erdei sétautat nehéz lenne elképzelni. Egy rövid kirándulást követően a birtokhoz tartozó szálloda központi rendezvényterében vártak ránk a pincészet ötletes dizájnnal tervezett palackjai.

Izgalmas, friss atmoszférát sugárzó design

Egy fehérbor, a Randevú nyitotta a sort, (ami egy Cserszegi Fűszeres – Királyleányka házasítás), majd egy Kékfrankos tartalmú Motoros Róka vezetett át minket a vörösborok világába. Szekszárdi palackba öltöztetett Kadarka erősítette meg bennünk azt a véleményt, hogy ennek a szőlőfajtának az alsónánai Kürtös-hegy kiváló termőhelye. Ezután jöttek a nagyágyúk, a decsi hegyről szüretelt Tábornok, ami egy 2017-es Kékfrankos-válogatás valamint egy ugyancsak 2017-es Bikavér, melyek teltek voltak, bársonyosak és nagyon harmonikusak, szépen szóltak.

Az idegenforgalmi szempontból is a legjobban telepített birtokközpont előtt

A kóstolót követően megnéztük, hol érlelődtek a borok, melyek poharainkba kerültek. A Hetényi-pince egy igazi romantikus földalatti labirintus, szerteágazó pinceágakkal, külön tárolóterekkel a saválló acéltartályok, az ászokhordók, a palackozó, valamint a kóstoló-szentély részére. Egy igazi élménypince, ahol ugyanakkor mérnöki precizitással kijelölt helye van mindennek. A Hetényi Pincészetnél a közelmúltban megtörtént a generációváltás, a pincészet-alapító Hetényi János nyomdokába lépett veje Hetényi Csaba, valamint lányai Emese és Dorottya – Panni. Igazi családi pincészet, ahol az édesapa elkötelezettsége átsugárzott a következő generációba, akik épp olyan lelkesen viszik tovább a borászatot és a vendéglátást.

(DT)