Közösségi Bornagykereskedés indul a Neszmélyi Borvidéken

Készülünk június 25-ére, a DUNAVIN Nyári Borünnepre, ezért kiemelten foglalkozunk ebben a két hétben a Duna- menti borászatokkal, naponta új interjúkat közlünk. Legutóbb Molnár Gáborral, a Neszmélyi Borvidék közösségi bornagykereskedésének indítójával beszélgettünk. Szeretettel várjuk kedves olvasóinkat június 25-én MATE Budai Campusára, ahol megismerkedhetnek a Neszmélyi Borászatokkal is! Részletek a DUNAVIN Nyári Borünnepről itt olvashatók!

Rögös volt-e az út odáig, hogy elstartoljon a Neszmélyi Borút Egyesület közösségi nagykereskedése?

Jó pár évre nyúlik vissza a borkereskedéshez való kapcsolatom. Tizenhét évvel ezelőtt öt évet töltöttem a Bortársaságnál, az volt számomra a romantikus hőskor, amikor még nem volt ilyen hatalmas, és multikultival bíró cég. Azzal a cégmérettel szimpatizáltam. 2012 óta van egy hobbi szinten működő webáruházam, a neszmelyibor.hu címen, jelenleg is a hobbi jelző ami leginkább megmutatkozik benne. A Borút Egyesületünk nyolc éves lett, annak is tagja vagyok, annak első műhelymunkája óta alapító tagként. Az Egyesületen belül fogalmazódott meg az első két évünk után, hogy érdemes lenne létrehozni egy közösségi megjelenést a gasztronómiában. Gyakorlatilag egy borajánlót állítottunk össze a helyi vendéglátósok számára. Futottunk egy kört, de akkor nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna.  Megmaradt ennek a tervnek a szikrája bennem, és az elmúlt másfél évben úgy alakult, hogy újra fellelkesültem és az egyesületünk titkárának a közbenjárására úgy éreztem idén tavasszal, hogy eljött az ideje egy közösségi nagykereskedés létrehozásának. Végül is van némi tapasztalatom a gasztronómia felé való értékesítésben.

Hogyan alakul a helyi éttermek borkínálata?

Hiszem azt, hogy a bor az egy olyan termék, ami jó, ha a termőhelyéhez a legközelebb levő helyen fogy el, ez jelen pillanatban a vidékünkön hagy némi kívánnivalót maga után. Más borvidékek vendéglátóhelyein sokkal nagyobb részben látom a helyi borok meglétét. Ha ma egy melegkonyhás vendéglátóhelyről beszélünk, akkor fontosnak tartom, hogy a bor kínálatának legalább 60-75 százalékát a helyi bort tegye ki.  Ehhez képest sok olyan étterem van, ahol csak nyomokban lelhető fel a helyi bor. Könnyebb, kényelmesebb volt nekik, egy kereskedőtől beszerezni a borokat. A borvidékünk a borkereskedő cégeknél sajnos nincs annyira jelen.  A két legrégebbi illetve legnagyobb termelő a Hilltop és a Szöllősi borain kívül nincs más a borkereskedő cégeknél, illetve az utóbbi időkben a Kősziklás megjelent egy-két helyen. De itt gyakorlatilag megállt, viszont van huszonöt olyan borászatunk, akik már palackos tételt is képestek készíteni a vidékünkön.

Mennyire Tata központú a régió?

Tata nemcsak mértanilag, hanem szinte minden szempontból a borvidék központja.  Jó pár száz éves mezőváros, a környező városok ipari parkjaiban szereplő cégek közép – felső vezetői többnyire ide jönnek, ha szállást keresnek, vagy egy különleges étkezésre vágynak.

Melyek a legismertebb tatai éttermek?

Szerencsére a legtöbben túlélték a pandémiát és működnek is, sőt új szereplői is vannak a helyi vendéglátóknak.  Az Öreg –tó partjának emblematikus étterme a Platán Étterem, ahol Pesti István vendéglátásával a fine diningot, és a magas minőséget célozták meg, a helyi alapanyagokra fektették a hangsúlyt, saját kertészettől kezdve sok mindennel foglalkoznak, helyi termelőktől igyekeznek beszerezni az alapanyagokat. Ma már a helyi borokra is nagyobb hangsúlyt helyeznek. Most nyílik egy hasonlóan jó adottságokkal, és háttérrel rendelkező vendéglátó egység a Tatai-tó partján, aki a bisztró vonalat fogja képviselni gasztronómia és bor szempontjából is. Természetes a sor itt még messze nem érne véget.

Kiskereskedelmi üzletág is indul?

A Webshopunkat tervezem kibővíteni és a legtöbb helyi termelőt megjeleníteni, aki palackos borokat készít. Más borvidékeken borszaküzlet formájában is működnek, de úgy gondolom, hogy nálunk ez a következő pár évben valósulhat meg.

Milyen folyamat előzi meg az indulást?

Közösségi borteszt előzte meg a szortimentünk kialakítását, nyolcvan tétellel fog indulni a közösségi bornagykerünk. Igyekeztünk a legtöbb pincészetet felsorakoztatni itt is. Most van folyamatban a palackok fotózása, a háttéranyag összegyűjtése. Jövő év első felében teljes frissítését tervezem a webshopnak. Első körben a meglévő kerül kibővítésre.

Kibővítenék felvidéki borokkal is?

Abszolút ki lehetne bővíteni, az egyesületnek is van olyan törekvése, hogy összekapcsolódjunk a határon túli területekkel.

Milyen formában fog működni a borkereskedés?

A Borút Egyesület közösségi borkereskedése lesz, amihez az én cégem biztosítja a jogi hátteret. A korábbi próbálkozáshoz képest azt gondolom, így működőképes lesz, hogy van egy-két ember, aki ezzel foglalkozik, üzemelteti és érdekelt is benne.

(B.Zs.)