Badacsonyi csodák: Borbély Pincészet

Szerencsére a Badacsony minden évben ellátogat a New York palotába, így aki ritkán dugja ki fejét a fővárosból, az is érzékelheti a Badacsonyi Borvidék folyamatos minőségi gyarapodását.  Örömmel tapasztalhatjuk, hogy ez a borvidékünk mindig tud új termelőket, új színfoltokat felmutatni. Az élmény ugyanakkor úgy komplex, ha a borok zamatát a táj esztétikumával együtt élvezhetjük. Németi Sándor szervezésében most borszakírók egy csapata együtt élvezhette a táj szépségét a helyi gasztronómia produktumaival, valamint a nagyszerű badacsonyi borokkal. Első utunk a Borbély Családi Pincészethez vezetett.

Az első célpontot a Borbély Pincészet jelentette Badacsonytomajban. Borbély Tamás az első borász a Badacsonyi borvidéken, aki kiérdemelte az Év Bortermelője díjat, egyben ő a legfiatalabb borász is, aki megkapta ezt az elismerést. Higgadt, kiegyensúlyozott egyéniségével, elmélyült tudásával, a Magyar Borkultúra Kht-nél eltöltött évek alatt megszerzett nemzetközi kitekintésével a Balaton Borrégió meghatározó egyénisége. A Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke 2013-tól, a Badacsonyi Hegyközség elnöke 2016-tól. A birtokot Tamás édesapja, Borbély Gyula, valamint édesanyja, Borbélyné Galambos Gabriella alapította. Édesanyja családi örökségéből kapott szőlőterületen hozták létre a birtokközpontot, aki a családi birtokban való aktív tevékenykedése mellett a Badacsonyi Borút Egyesület elnöke is egyben. Édesapjától átvéve a marsallbotot, a családi birtokot már 2010 óta Borbély Tamás tartja kezében, akinek munkáját szülein kívül húga, Diána a marketing és értékesítés terén tehermentesíti.

 

A Borbély Pincészet vonzó célpont Badacsonytomajban

A család összességében 21 ha szőlőültetvényen gazdálkodik, melyek a Badacsonyi borvidéken a Badacsony hegy, a Gulács hegy, a Csobánc hegy, a Bács hegy és a Tóti hegy déli-, délnyugati oldalain terülnek el. Az ültetvények részben fiatal, új telepítések, részben idősebb területek, egészen az 50-es években eltelepített birtokrészekig. A fiatal ültetvényeken magas, 5-5500 tő/ha tőkeszámmal és modern fém tám-rendszerekkel dolgozunk, de meg van a becsülete a korábban telepített bakművelésű területeiknek is. A 2020-as Év Bortermelője a helyi fajták futtatását tartja elsőrendű fontosságúnak, ezért az Olaszrizling, a Kéknyelű, a Rózsakő a borászat favoritjai.

 

Borbély Tamás szerint jelenleg legkeresettebb fajtájuk a Kéknyelű, míg a Rózsakő előnye abban mutatkozik meg, hogy jól bírja a klímaváltozás miatti gyűrődéseket, nem viseli meg a nagy meleg. A Kéknyelűről ez már nemigen mondható el, lévén hogy déli kitettségű területeken könnyen sokkot kaphat. A birtokon mindig sok a feladat, jelenleg éppen a birtok központi területén lévő mintegy 4000 m2-es ültetvény újratelepítése van napirenden, amit annak idején még az MTZ traktoroknak megfelelő sortávolsággal telepítettek el. Borbély Tamás szerencsésnek tartaná, ha a jól bevált és sok elismerést szerzett hazai fajtáknak, így a Furmintnak, a Kéknyelűnek lehetne rezisztens változatait kifejleszteni, mert valahogy mindenképpen reagálni kell a környezeti kihívásokra.

Vulkanikus borok a Borbély Pincészet palettáján

John Szabó MW MS, a Volcanic Wines c. (ma már) könyvritkaság szerzője mutatta be a hazai vulkanikus borok szépségeit a Hungarian Wine Summit-on. John Szabó a téma legjobb szakértője, így érdemes figyelni az észrevételeire. John Szabó úgy véli, a vulkanikus borok a világ borainak egy egész különös arculatát mutatják, a vulkanikus talajok kissé sós karaktert adnak a boroknak, melyekben inkább az ásványosság dominál, a gyümölcsösség nem annyira hangsúlyos. Ezeknek a boroknak általában magasabb az extraktja, hiszen az ilyen talajokban eleve magasabb a foszfor, a kén, a vas, a mangán, a kálium és a kobalt tartomány. John Szabó szerint fontos lenne a badacsonyi borokat hordóban érlelni, mivel reduktív kezeléssel az univerzális boroktól nemigen lehet megkülönböztetni őket. John Szabó másik fontos megállapítása, hogy ebből a tipusból 4 évnél fiatalabb borokat nem engedne piacra dobni. Vagyis a vulkanikus borok – így a badacsonyi is – minimum három éves hordóban tartással hozzák ki legszebben a kialudt tűzhányók zamatait.

A Gabriella Muscat Ottonellt követően módunkban állt a Tomaj válogatás (Rózsakő, Olaszrizling, Kéknyelű) kóstolására, melyben tobzódnak a badacsonyi zamatok. Ezt követhette a 2022-es Rózsakő, majd a 2021-as Kéknyelű válogatás. A Bácshegy Olaszrizlinget a kiemelkedően szép Karós változat követte, végül a 2021-es késői szüretelésű Zeusz zárta a fehérbor-sort. Ám hogy kis csavar is legyen a dologban, egy Pinot noir jelentette a végállomást.  Az a borászati filozófia amivel a borászat operál, az a mély tradíció, amit a szőlőművelés, borkészítés terén a család képvisel Tamás édesapjával, és az a precizitás amivel a család a borokat készíti, nem véletlenül predesztinálta Borbély Tamást az Év Bortermelője cím viselésére. Persze mit érnek a jó termékek, ha nem működne a borturizmus. Ám szerencsére a badacsonyi Tourinform a legjobb a hazai irodák között, és 365 nap Badacsony, mely hálózatban nem lehet olyan nap az év során, amikor legalább egy borászat ne tartana nyitva. Úgyhogy borturisták, kalandra fel!

Dékány Tibor