Somlói Borgála 2024.

Szárnyal és egyre jelentősebbé válik az aprócska Somlói Borvidék. Ismertsége és elismertsége már most is messze túlszárnyalja méretét.  A Somló, Magyarország legkisebb, de mindig nagy becsben tartott borvidéke bemutatta legújabb kincseit, a 2024. évi Somlói Borverseny díjazott tételeit. Az érdeklődők a verseny díjátadója után, sétálókóstolón ismerhették meg az aranyérmmel díjazott borokat.

A borvidék, a helyi gazdák döntésének megfelelően, nevet változtatott: Nagy-Somlói helyett ma már Somlói a neve. A borvidéknek természetesen továbbra is fontos része a Ság-hegy és a Kis-Somlyó, a gazdák között mégis teljeskörű volt az egyetértés, így nem is lehetett kérdés a változás jóváhagyása.

A név változott, a célok nem. A kis méret kis mennyiséget jelent, így a boldogulást számukra kizárólag a magas minőség és a különlegesség jelentheti – monda köszöntőjében Tornai Tamás, a Somlói Borvidék Hegyközsége, valamint a Balatoni Borrégió elnöke.

Mivel a különleges minőség borban kizárólag empirikusan határozható meg, fontos a rendszeres hazai és nemzetközi megmérettetés. A helyi, borvidéki borverseny (amelynek aranyérmes tételei az eredményhirdetés után nyilvános kóstolón is bemutatkoztak) a lehetőségek feltárásában és a közös „somlói” stílus kialakításában is nagy jelentőséggel bír. A legnagyobb presztízsű nemzetközi borversenyek pedig megmutatják a borvidék helyét a világban.

A világ két legnagyobb borversenyén, az International Wine Challenge (IWC) versenyen a Tornai Pincészet két aranyérmet és a kategóriagyőztesnek járó Trophy díjat, míg a Decanter World Wine Awards megmérettetésen a Kreinbacher Birtok két pezsgője és a Kancellár Birtok két bora érdemelt ki aranyérmet. E díjak egyértelműen demonstrálják, hogy a Somlói Borvidéket méltán említik a világ legjobbjai között.

A somlói borászok nemzetközi sikereit és elismertségét – a tiszteletet parancsoló díjak mellett – az is jelzi, hogy tavaly 24 országba exportálták boraikat, pezsgőiket és már nem meglepő, hogy Magyarországon e borvidéken volt a legmagasabb a szőlő átvételi átlagára.

A somlói borok és a helyi szolgáltatások fejlesztése mellett a Somlói Borvidék gazdái teszik messze a legtöbbet a fenntarthatóságért, a biodiverzitás megőrzéséért és arányaiban messze itt a legmagasabb az ökológiai aktivitás. A termőterület már közel 60%-án folytatnak ökológiai, vagy egyszerűbb nevén bio termelést. Mindemellett, vagy talán éppen ezért, területarányosan itt a lemagasabb a felsőfokú szőlész, borász képesítéssel rendelkezők aránya Magyarországon.

Mit gondolnak a termelők gazdaságuk, boraik, pezsgőik jövőjéről? Jól mutatja ezt a borvidék külsőleg is látható fejlődése, az évtizedek óta folyamatosan zajló, jelentős beruházások.

A hely különlegességét mutatja az is, hogy nemrég a Nemzeti Múzeum tudós kutatói háromezer éves, jelentős régészeti és művészi értékű tárgyakat tártak fel a Somlón. E kincsek jelzik, hogy a hegy egykori urai nem csak különleges adottságait érzékelték, hanem a művészetek iránt is elkötelezettek voltak.

A hely szelleme is egyedülálló. Sugározza az igényességet, a tiszteletet a természet és egymás iránt. Benne van a megértés, az elfogadás és az alkalmazkodás. A képesség arra, hogy miénk legyen „a legnagyobb tudás, a derű”!

A Somlói Borgálán a hegyközség elnökének köszöntője után Dr. Bussay Dorottya tartott előadást „Bor és egészség” címmel. Kiemelte a borok, különösen a vulkanikus jellegűek összetevőinek kedvező élettani hatását és a kulturált borfogyasztáshoz, a borkóstoláshoz, a bortúrákhoz kapcsolódó közösségi élmény pozitív mentális hatását.

A 2024-es Somlói Borverseny eredményhirdetésén a verseny elnöke, Pászti János hegybíró elmondta, hogy a somlói termelők borai ebben az évben különösen jól szerepeltek a helyi és a nemzetközi versenyeken egyaránt. A Somlói Borversenyen tíz borászat 17 tétele nyert aranyérmet. Egy borászat, a Tornai Pincészet, négy aranyérmet, közte a legjobbnak járó nagyarany díjat, négy borászat (5 Ház Birtok, Fehérvári Birtok, Kancellár Birtok, Kreinbacher Birtok) két-két aranyérmet, további öt termelő (Bogdán Birtok, Heffler Tibor pincéje, Mundi Gábor pincéje, Somogyi Gyula pincéje, Clements Pincészet) egy-egy aranyérmet nyert.

A programok péntek délelőtt a Tornai Pincészetnél egy szőlőművelő robot bemutatásával kezdődtek, a délutáni ünnepségen pedig kihirdették a borverseny eredményét, átadták a díjakat, amelyeket az együttműködés kifejezéseként a térség települései, a borrendek és vállalkozások ajánlottak fel.

Szombaton a Somlón 22 borászat várja a látogatókat érdekes programokkal, közös ingyenes koccintással. A Somló szerelmesei a hajnalig nyitva tartó pincészetekben ünnepelhetik Szent Iván-éjszakáját és a nyári napfordulót.

A Somlói Borvidék Borverseny 2024. aranyérmes borai és termelői:

Ssz.TermelőMegnevezésÉVJÁRAT
1.Tornai PincészetNagy-Somlói Zeus Jégbor2022
Top Selection Somlói Aranyhegy Juhfark2020
Birtok Nagy-Somlói Juhfark2023
Aranykönny Nagy-Somlói Zeus2022
2.Heffler TiborOlaszrizling2023
3.5Ház BorbirtokFurmint2021
Juhfark2021
4.Somogyi GyulaChardonnay2021
5.Szabó László (Clements Pincészet)Olaszrizling2022
6.Mundi GáborFurmint2021
7.Kreinbacher BirtokKreinbacher Prestige Brut pezsgőn.v.
Kreinbacher Rosé Brut pezsgőn.v.
8.Bogdán BirtokPrestige Juhfark2020
9.Kancellár BirtokBirtok Juhfark2020
Kékfrankos rozé2023
10.Fehérvári BirtokReserve Brut Magnum pezsgőnincs
Grand Reserve Tramini2022