Vince Gála: 50 kiállító, 130 bor és sok-sok újdonság a magyar bor ünnepén

2023. november 18-án ismét a Szépművészeti Múzeumba költöznek a legjobb magyar borok. Még most is folyamatosan bővül a kiállítók és programok listája, a jegyek pedig gyorsan fogynak.

Már három hét sincs hátra Magyarország egyik legnagyobb borünnepéig: november 18-én ismét megrendezésre kerül a Vince Gála, ahol mintegy 50 kiállító pincészet több mint 130 különböző tétele lesz kóstolható. A csúcsminőség garantált, hiszen a szakma által Vince-díjra jelölt borok és termelőik képviseltethetik magukat az eseményen.

A „boralkotások” bemutatására és megünneplésére a szervezők tavaly után ismét a művészet egyik legfontosabb és legnagyobb múlttal rendelkező színterét választották helyszínül. 2023. november 18-án 15 órától a Szépművészeti Múzeum ad otthont a Vince Gálának. A jó hangulatról élőzene, valamint az esemény házigazdája, Kautzky Armand gondoskodik. A Jászai Mari-díjas népszerű színművész rengeteg színdarabban és filmben szerepelt, mindemellett több külföldi sztárnak (Tom Cruise, Pierce Brosnan) kölcsönözte jellegzetes hangját.

Az idei Vince Gála nagy újdonsága a már megvásárolható Art and Wine jegy, amivel a szervezők a bor és művészet kapcsolatát szeretnék még szorosabbra fűzni. Az elővételben megváltható jeggyel a Vince Gála vendégei a korlátlan borfogyasztáson túl részt vehetnek egy VIP tárlatvezetésen a Renoir kiállításon. A Szépművészeti Múzeum a párizsi Musée d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben szeptembertől nagyszabású kiállítást tart Pierre-Auguste Renoir műveiből. A festő és modelljei címet viselő tárlat a francia és egyetemes impresszionizmus egyik legnagyobb művészének alakábrázolásait állítja a középpontba.

Az Art and Wine jegy 45 perces VIP tárlatvezetést foglal magában a Renoir kiállításon. A Vince Gála alatt folyamatosan induló kis csoportos turnusokat mindenkor a Szépművészeti Múzeum szakemberei vezetik. Tőlük számos kulisszatitkot, a feliratokon nem szereplő információt tudhatnak meg a résztvevők.

A Vince Gála egyik csúcspontja természetesen idén is a Vince-díjak már átadása lesz. Október 31-én zárul az utolsó szakasz, vagyis a közönségszavazás (IDE kattintva lehet még szavazni), megszületik minden egyes kategória győztese. Idén ráadásul új díjakat is osztanak: díjat kap a legjobb boroscímke, a legjobb borbár, a legjobb borlap, a legjobb határon túli borász is. Mostanáig már több, mint 2300 voks érkezett, számos kategóriában rendkívül szoros a verseny, nagyon izgalmas eredményhirdetésre lehet számítani! Természetesen idén is gazdára talál a hagyományosan a Vince szerkesztősége által odaítélt Rohály Gábor-emlékdíj, valamint a Vince Életműdíj.

A Vince Gála nem csak a Vince-díjról és a kiemelkedő borokról, hanem a magyar csúcsgasztronómiáról is szól. Ennek megfelelően étellel és itallal egyaránt kényeztetve lesznek az érzékszervek. A borok mellett párlatok, kávék és további gasztrokiállítók – közöttük Michelin-csillagos – is színesítik a kínálatot. Képviselteti magát baszk konyhát kínáló Cut & Barrel, a Párisi Passage Restaurant, az ARAZ Étterem, a Kisfalucska Udvarház & Bisztró, az Osteria Pomo d’Oro, a Michelin-csillagos Essencia Restaurant és Rumour étterem, a Dziugas, valamint a Kopaszi-öböl új attrakciója, a MOL-torony 28. emeletén található Virtu.

Több mesterkurzuson szintén fontos szerepet fog kapni az étel, mint a borok kiteljesedésének záloga. A Buborékok és Michelin-csillagos falatok nevet viselő előadáson az Essencia étterem falatkáit kóstolhatják a résztvevők a Palmer champagne-ház tételeinek kíséretében. A Hungarikumok a pohárban, Michelin-csillag a tányéron eseményen az Árpád Pálinkaház és a Michelin-csillagos Costes étterem invitál közös ízutazásra. A Tokaji aszú kéksajtos falatkákkal mesterkurzuson a Disznókő Kapi-dűlőjéről készült varázslatos aszúival lehet megismerkedni sós és kéksajtos macaronok kíséretében. Lesznek természetesen „csak” italos mesterkurzusok is. A Kézműves koktél workshop keretében igazi interaktív mesterkurzusra készüljenek az érdeklődők. A hollywoodi sztárok három kedvenc italának (Remy Martin VSOP Sidecar, Metaxa 12* Greek Mule, Cointreau Mojito) elkészítését sajátíthatják el a résztvevők profi bartender útmutatása mellett. A Champagne mesterkurzuson a legendás francia pezsgők legjobbjai sorakoznak fel, az LVMH-portfólió multi-vintage, vintage és prestige cuvée tételeivel.

A Vince Gálára akár már egy 17 990 forintos jegy megváltásával be lehet lépni. Ez a mintegy 50 pincészet több mint 130 tételének korlátlan kóstolását foglalja magában. A jegyek gyorsan fogynak, már csak korlátozott számban kaphatók, érdemes tehát minél gyorsabban gondoskodni a belépőről.

2023. november 18. valóban a magyar borok ünnepe lesz a Szépművészeti Múzeumban. Minden borbarátnak ott a helye, hogy együtt koccintson a kiváló magyar borok és az őket elkészítő „művészek” tiszteletére.