Borban az egészség – Mi az igazság? 3. rész

Április 26-án a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti és Borászati Intézete Badacsonyi Kutatóállomásán hallgathattuk meg a bor egészségre gyakorolt élettani hatásáról tartott előadásokat. Ezt követően a Kutatóintézet válogatott borai kerültek bemutatásra, kóstolóval és sajtpárosítással egybekötve. Végül a további tudásra szomjazók fakultatív programként a birtokon történő körbevezetéssel csillapíthatták e vágyukat.

A cikket folytatásokban közöljük. A 3. részben a hallgatóság véleményét járjuk körbe. Borászatok és vendéglátóhelyek képviselőit kérdeztük arról, hogy ők hogyan valósítják meg, miben látják a bor és az egészség kapcsolatát. A teljes cikket a Bor és Piac magazin 2023/3. lapszámában olvashatják.

Elsőként a Buzássy Pincészet (Balatonlelle) képviseletében mondta el Szeleczky Olivér, hogy marketing szempontjából fontos a bor egészséges arcát megmutatni a fogyasztóknak. Az egészségtudatos életmód, amit Kanadában (Vancouver) eltöltött évei során tapasztalt meg, hazánkban is egyre inkább jelenlévő áramlat, melyben az alkoholnak gyakran hátrányos megítélése van. Ez a konferencia viszont tökéletes alkalmat nyújtott annak tisztázására, hogy létezik az arany középút, azaz a mérsékelt és minőségi borbevitel. Ha ezt a vásárlók, fogyasztók körében is tisztázni lehetne, felvilágosítani őket a bor és egészség kapcsolatáról, akkor talán mind többüket meg lehetne nyerni a borfogyasztás ügyének, vagy éppen visszacsábítani őket a borok világába. Olivér bevallotta, hogy éppen a héten kóstolt alkoholmentes bort, amiben látott lehetőségeket, de az elhangzottak tükrében alaposan átgondolja, hogy van-e ennek bármi haszna, és mennyi energiát érdemes belefektetnie a jövőre nézve.

A Léránt Pince (Badacsonytördemic) és a Zeus Café & Wine (Badacsonytomaj) képviseletében Léránt Kató mondta el kérdésünkre válaszolva, hogy kétségtelenül a mértékletes és minőségi borfogyasztást pártolja. Mind a pince, mind a vendéglátóegység oldaláról támogatják a napi egy-két pohár bor elfogyasztását, nem is elsősorban üzleti megfontolásból. A Léránt család – a nagyapa, Léránt Kálmán a Badacsonyi Kutatóállomáson dolgozott – meggyőződése, hogy ekképpen a bor olyan folyékony orvosság, amely természetes közegben segíti az egészségmegőrzést, és a konferencián elhangzott betegségek megelőzését, különösen a szív és érrendszeri betegségek, különféle daganatos betegségek, vagy a cukorbetegség kialakulásának tekintetében. Nem véletlen, hogy a Zeus komoly gyűjteménye és a ház borai mellett kimagasló minőségű kávékat és teákat kínálnak a vendégeknek, hogy az alkoholt bármi okból kerülők se maradjanak le a napi polifenol-adagjukról. A csúcshatás beteljesítéséhez (bor és étel együtt fogyasztása) pedig változatos, a mediterrántól a hagyományos magyar finomságokig terjedő borozói-kávéházi étkekkel is szolgálnak.

(Hajdu Ferenc)