Kolonics Borok Balatonalmádiban

Kolonics Károly a Somlói borvidék tősgyökeres, emblematikus szőlőtermesztője és bortermelője, aki nincsen híján az ésszerű, újító megoldásoknak, bölcs elgondolásoknak, jól ismeri a Somló történetét, adottságait, és felelős gondoskodás révén tesz díjazott borokat a fogyasztók asztalára.

Milyen változások történtek nálatok az elmúlt egy évben?

Mozgalmas időszak volt, hol is kezdjem… A szőlőfeldolgozási munkákhoz kapcsolódóan lett egy új traktorunk, borászati oldalról fontos, hogy lett sok új hordónk, a vendéglátás területét illetően pedig új borterasztunk. Mindezek mellé társult egy nagyon nehéz évjárat. 2023 ugyanis kihívásokkal teli, bár kettős év, hiszen a leszüretelt termés mind mustfokban, mind beltartalmi értékében nagyon szép alapanyagot adtak meglátásom szerint, viszont a mennyiséggel bajban vagyunk egy kicsit, nem fogjuk tudni megfelelően kihasználni a meglévő kapacitásainkat. Bár a fiatalok idén sem törték meg a borfogyasztás csökkenő hullámát, mi azt üzenjük nekik, hogy megvárjuk őket, mert a bor marad, hiszen a bor érték. Nem csak azért, mert egy több évezredes kultúrát viszünk tovább, ami egyrész felemeli, másrészt elmélyíti az élet élményét, hanem mert a borkészítés a felelősség, a megértés és a minőség irányába állva – mérsékelt fogyasztással –, ismét a fogyasztó érdekét, egészségét szolgálja.

Tágabb értelembe véve pedig a 2023-as évben, amikor két veszélyes háború is dúl Európa keleti, délkeleti határainál, azzal, hogy a szőlőt műveljük és a bort készítjük ebben az ismét erőszakosabbá vált világban, azt üzenjük, hogy van más út is, mint az erőszak, hogy teremteni, gondoskodni, alkotni nagyobb öröm, mint pusztítani. Mindehhez figyelemmel és tettel mutatunk példát: ahogy a figyelem által megértjük a szőlő, az élesztő és a bor igényeit, úgy tudjuk önmagunkat is figyelem által megérteni, ami után jöhet a cselekvés öröme, hiszen szavakból még sosem került bor a vacsoránk mellé.

 

 

 

 

 

 

 

 

szerző: Hajdu Ferenc
fénykép: Bozzai Zsófia