Könnyű nyári vörösborok tesztje – a legjobb öt

Idén nyáron a szokásos, évenként megrendezésre kerülő illatos borok tesztjét a könnyű nyári vörösborok szortimentjével bővítettük ki. Miért is ne fogyaszthatnánk nyáron vörösborokat is, amennyiben jó ivásúak, viszonylag alacsony alkoholtartalmúak és akár fröccsnek is elfogyaszthatóak? Az időjárás egyelőre igazolni látszik a tervünket, hiszen hűvösebben, csapadékosabban indult az idei június. Tesztünket a MATE Budai Campusának Tanácsteremben tartottuk meg az Országos Borbíráló Bizottsággal karöltve. Két bizottságban bíráltunk el mintegy hetven tételt. 

Cikkünkben a „B” bizottság által tesztelt nyári vörösborok legjobbjait tüntetjük fel. A teljes bortesztet megtekinthetik a Bor és Piac magazin 2023/3. lapszámában. A borleírásokat Bozzai Zsófia és Pásti György írta.

Az általunk bírált kategóriának (könnyű vörösborok) tulajdonképpen nincsen pontos definíciója, azaz minden termelő saját tapasztalatai, ízlésvilága, technológiai lehetőségei szerint dönti el, hogy mit is ért e borstílus alatt. Talán ennek volt köszönhető, hogy a minták igen sokszínű felhozatalt mutattak. Rögtön hozzáteszem, igen magas színvonalú, minőségi felhozatalt. Akadt köztük világosabb, silleres színű éppúgy, mint mélyvörös, találkoztunk tavalyi borral éppúgy, mint háromévessel, s a legtöbb esetben kiválóan erjesztett, jól kezelt borok kerültek elénk. Akadt viszont néhány vonás, ami az eltérő tulajdonságaik ellenére a nagy többségre jellemző volt. Mind jó ivású, elegáns minta volt, amelyekben dominált az élénk savérzet, aláhúzva a tételek könnyed jellegét. Ugyancsak ezt a stílust erősítette a legtöbb mintánkban szépen megjelenő gyümölcsös karakter is. Mi kell még több egy jó nyári borhoz? Úgy hiszem, ennyi bőven elegendő, s jó példaként szolgál arra, hogy nem ördögtől való gondolat efféle stílussal meghódítani a fogyasztót. (Pláne, miután az elmúlt 15-20 évben a „nagyérdemű” egyre inkább hajlamos a nagy vörösborok helyett ezeket keresni.) Hozzáteszem, látható, hogy a fajtaválasztékunk megfelelő a feladathoz. Fontos megjegyezni még azt is, hogy a savháttér biztosítása mellett törekedni kell az alacsonyabb alkoholszintre is (szüretelni tehát a technológiai érettség fázisában), a klasszikus fahordós érlelést pedig csak igen mértéktartóan, inkább csak a harmónia összecsiszolása érdekében, röviden, kis intenzitással érdemes gyakorolni.

BorFajtaÁrÁtlagpont
Vabrik Pincészet: Calypso 2020

Syrah3200 Ft88,38
A szőlőfajtától általában más stílust szoktunk meg, nagytestű, igen intenzív illatú és érlelt zamatokkal megáldott nagy borokat. Íme, itt a példa, hogy a Syrah más arcát is mutathatja. Méghozzá kiváló arcát! Az illat intenzív, de némiképp visszafogott, a fajtakarakter kevésbé dominál benne, inkább komplex és hűvös elegancia jellemzi. A testesség is inkább mérsékelt, ami a finom és élénk savakkal párosulva egy nagyon értékes, „északibb”, remek ivású, üdítő hatású bort eredményez. Gratulálunk hozzá! (PGy)
Zelna Borászat: Balatonfüred-Csopaki Zweigelt 2021

Zweigelt3200 Ft87,88
Remek példát kóstolhattunk arra nézve, hogy jó alapanyagból, jó és igényes technológiával ebből a kissé lenézett szőlőfajtából is kiváló bort lehet készíteni (lásd még: Ausztria). Erőteljes és vibráló a színe, s igazából ez a minta a későbbiekben sem „finomkodik”, minden összetevője erőtől duzzad. Teszi ezt ugyanakkor úgy, hogy sehol nem tapasztalunk túlzásokat, minden – sav, test, alkohol stb. – határozott ugyan, de mégsem agresszív. Egy fűszeres marhahúshoz telitalálat lehet… (PGy)
Nyilas Birtok: Cabernet Sauvignon 2021

Cabernet Sauvignon1790 Ft87,88
Az egyik bírálónk szerint „ebben a kategóriában ez lenne a cél.” Az egész boron végigvonul a törekvés a dinamikus stílusjegyek hangsúlyozására, a fiatalos jelleg kidomborítására. Az illathatások érzékeltetésére bírálóink számos jelzőt használtak, de mindenki kiemelte annak komplex, a kora nyári gyümölcsökre emlékeztető voltát. Az ízleléskor külön kiemelésre került még az, hogy szemben több kóstolt mintával, itt a tanninok gyönyörűen simulnak bele az egyébként könnyed, jó ivású borba. (PGy)
Szende Pince: Karina Cuvée 2020

Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Pinot noir2850 Ft87,63
„Végre egy egyéniség!” – szólt a bírálat után egyik kollégánk. Nála ez a minta volt a favorit, s bár az egyéniségek megítélése gyakran megosztó, itt az értékeit mindenki elismerte, legfeljebb más-más vonását emelt ki lényegesként. Egyöntetűen szólt az elismerés a meggyre, szederre emlékeztető finom illatoknak, az illat gazdag összhatásának, majd pedig a nagyon tiszta, komplex, de nem tolakodó zamatoknak. Volt, aki az alkoholt kissé sokallta, de ez legfeljebb egy szeplő volt a vonzó összképen. (PGy)
Dúzsi Borászat: Kadarka 2021

Kadarka3290 Ft87,5
Ez a mintánk is szépen megfelelt volna az igazi nyári bor legtöbb ismérvének. Nem véletlen, hogy a pontozólapok 80%-án megjelenik a „nyári bor” kifejezés. A színe inkább világos vörös, a test igen mérsékelt, majdnem vékony, az illatokat pedig részben gyümölcsös hatások, részben pedig vegetális tónusok uralják. A bor minden ízében könnyed, erőteljes, markáns savaival pedig fogyasztásra csábít – étkezés előtt, után, vagy amikor megszomjazunk. (PGy)