Bor és egészség

Dr. Sólyom-Leskó Annamária, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem adjunktusa a mérsékelt borfogyasztás élettani hatásairól tartott előadást az Ősszel is Balaton szakmai konferencián Borban az egészség? címmel.  A kérdőjel arra utal, hogy mint a táplálkozás- és orvostudományban annyiszor, itt is számos kérdőjel lebeg a táplálkozással  bevitt anyagok és az emberi szervezet változásainak összefüggése körül.

Az az alapkérdés, hogy van-e a bornak valamilyen kedvező élettani előnye az egyéb alkoholos italokkal szemben. A forgalomba kerülő borok esetében feltételezzük a minőségi megfelelőséget, illetve az ajánlottnál nem magasabb napi adag fogyasztását közepes alkoholtartalmú bor esetében. A borban olyan kedvező élettani hatású összetevők vannak, amiket gyakran ki sem tudnak mutatni csekély mennyiségük miatt. Eme finomösszetevőknél (pl. rezveratrol) nem is a mennyiség igazán fontos, hanem azok természetes formában való jelenléte az italban, mert a többi természetes összetevő jelenléte hatványozza a jótékony hatás érvényesülését szervezetünkben.

A borban emellett találhatók szulfitok avagy kén-dioxid is, amit antioxidáns hatása miatt, az illósodást megelőző, és a minőséget stabilizáló céllal adnak a borhoz kénessav formájában. Mai tudásunk szerint a szulfitok nem károsak az egészségre, amit némileg alátámaszt, hogy az emberiség a kén jótékony hatásait már az ókor óta ismeri és használja. Ráadásul az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Rákkutatási Ügynöksége (IARC) legfőképpen az alkoholt marasztalja el kutatási területén, a szulfitot nem találta rákkeltő hatású összetevőnek. 

Mely boroknak van a legjobb élettani hatásuk? 

A legrégebbi irányzatoknak, azaz a természetes boroknak, narancsboroknak és az értelmes keretek között folytatott biológiai gazdálkodásban született boroknak. Valamennyi felsorolt módozat a polifenolok magas arányát eredményezi, különösen az első két esetben. Az egészség jelentése azonban tágabb a közvetlen pozitív élettani hatásokénál, így a környezetünkre és ezáltal számunkra is káros vegyi anyagok (különösen az ellenálló, azaz felhalmozódó növényvédőszerek, permetlevek és műtrágyák) elkerülése, és a fenntartható termelési folyamatok kialakítása is idetartozik.

 

A teljes cikket a Bor és Piac magazin 2022/6. lapszámában olvashatják.