Balaton Wine & Gourmet  fesztivál Veszprémben

Szeptember 21 – 24. között rendezték meg a Balaton Wine & Gourmet fesztivált, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat legnagyobb szabású gasztronómiai seregszemléjét Veszprémben, a Veszprémvölgy patakkal, árnyas fákkal körülhatárolt ligetes részén. Az esemény-sorozat záróakkordjaként rendezték meg a Magyar Sommelier Bajnokságot a Betekints Hotelben.

Az esemény csütörtöki megnyitóján megjelent, és megnyitó beszédet mondott Nagy István agrárminiszter, valamint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Az esemény házigazdája Gianni Annoni volt. Michelin-csillagos séfek, top borászok, bor- és gasztronómiai szakértők voltak a Balaton Wine & Gourmet programjainak kulcsszereplői, akikkel a nagyszínpadon, exkluzív vacsorák során, vagy éppen kerekasztal beszélgetésen találkozhattak a gasztro-ünnep látogatói.

A megnyitón Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kiemelte: a kreatív ipar és a gasztronómia a régió gazdaságának egyik motorjává válhat. Ezért abban bízik, hogy a VEB 2023 idején kialakult együttműködések a rendezvénysorozat zárása után is folytatódnak majd.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere emlékeztetett arra, hogy a programsorozatba Veszprém mellett további 116 település is bekapcsolódott a régióból, és nemcsak a művészet, hanem a szélesebb értelemben vett kultúra: a gasztronómia és a közösségépítés is része a programnak. A polgármester értékelése szerint az évad eddig a látogatók és a vendégéjszakák számában is rendkívül sikeres, és bár a programsorozat az év végével véget ér, a legsikeresebb rendezvények – mint a Wine & Gourmet fesztivál várhatóan – ezt követően is minden évben megrendezésre kerül.

Navracsics Tibor a budvai delegációval

Hernán María Patino Mayer, Argentína magyarországi nagykövete kiemelte, hogy hazája és Franciaország egyaránt igen erősek a sportban, de a futball mellett hasonlóan fontos a bor és a gasztronómia is. A Malbec és az Asado az argentin gasztronómia zászlóshajói, amelyeket a Wine & Gourmet közönsége is megismerhet ezen a csodás rendezvényen.

Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója beszédét tartja

Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója úgy vélte: a Balaton kultúrája a rómaiak óta virágzó helyi szőlő- és borkultúra nélkül értelmezhetetlen lenne. Ennek bemutatására gondolták ki a fesztivált, amelyet 2022-ben rendeztek meg először a gyönyörű Veszprémvölgyben.

Gianni Annoni az Adria partjáról érkező delegáció tagjaival

Tungli Péter, a Balaton Wine & Gourmet programigazgatója elmondta, a négynapos rendezvényen a balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplői vannak jelen. Mellettük összesen mintegy félszáz program közül lehet válogatni: szabadtéren nagyszínpadi étel- és italbemutatók ingyenes kóstolókkal, borszakmai élménysátor, az egykori jezsuita templom belső tereiben pedig mesterkurzusok és vezetett kóstolók, valamint hazai és nemzetközi séfek élményétkezései is várják a látogatókat. A nagyszínpadon bor-, champagne-, konyak-, armagnac-, calvados-, valamint sajt-, sütemény- és asado-bemutatók és -kóstolók követik egymást, de tangó- és sanzonelőadás is szerepel a programok között.

Rókusfalvy Pál kormánybiztos elmondta, hogy elkészült a Nemzeti Bormarketing Stratégia. A tanulmány első 5 oldala a bevezető, 100 oldal az összegzés, majd 470 oldal a hazai és külföldi status quo kutatásokat tartalmazza. A dokumentum azzal a céllal készült, hogy koordinálja a már meglévő bormarketing tevékenységet. Mint fogalmazott, munkájának jelentős feladatát teszi ki, hogy megfelelő költségvetést allokáljon erre a feladatra.

Pálffy Gyula a káli medencéből boraival sok látogatót elvarázsolt boraival a sétáló-kóstoló alkalmával

A minőségi ételeknek és italoknak szentelt négynapos ünnepen a balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplői, több mint 50 étterem és borászat mellett összesen mintegy félszáz izgalmas program közül lehetett válogatni. A szabadtéri nagyszínpadon étel- és ital bemutatók voltak ingyenes kóstolókkal, az egykori jezsuita templom lélegzet elállító atmoszférájú belső tereiben pedig mesterkurzusok és vezetett kóstolók, valamint hazai és nemzetközi séfek élményétkezései ejteték ámulatba a látogatókat. A megnyitó napján a fesztivál vendége volt az Adria partjáól a dubrovniki, valamint a budvai delegáció.

A Magyar Sommelier Szövetség rendezvénye a fesztivál zárónapján

A fesztivál kiemelkedő záró programjára vasárnap került sor a Betekints Wellness és Konferencia Hotelben. Az egész napos, nagy érdeklődéssel kísért eseményen Magyarország legjobb sommelier-jei vetélkedtek az országos bajnoki címelnyeréséért. A résztvevők az első fordulóban írásbeli és gyakorlati feladatokat oldottak meg, ennek eredményeként a döntőben hárman folytathatták a versenyzést a Magyarország Sommelier Bajnoka 2023 címért.

Slezsák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke gratulál a győztesnek

A Magyar Sommelier Szövetség által rendezett vetélkedőn a Kozma Kálmán vezette, neves szakemberekből összeállt zsűri döntése alapján az idei győztese Nádházi Norbert (Babel Budapest) lett.

Gál Péter az agrárminiszter üdvözletét hozta el a Magyar Sommelier Bajnokságra

A második helyen Molnár András (Garay Élménypince, Szekszárd) végzett, a harmadik díjat pedig Pfeiffer Balázs (Restaurante Raimunda, Madrid) nyerte el. Magyarország Női Sommelier Bajnoka címet idén Sipos Orsolya érdemelte ki. A bajnokság győztese átvehette a Halimba Crystal kézműves manufaktúra különdíját is, egy kézműves pohárkészlet. A közönség díját Molnár András nyerte el.

(Dékány Tibor)