Borteszt kóstoló: Észak-Dunántúl borai

Ma este debütál a Bor és Piac magazin rendezvénye, a Borteszt kóstoló, ahol a nagyközönség előtt is bemutatkoznak a februári szám bortesztjén résztvevő Chardonnay és Syrah-tételek. Utolsó kedvcsinálónkban az Etyek-Budai Borvidék, valamint a Móri Borvidék tesztelt boraival ismerkedhet meg.

Debreczeni Szőlőbirtok és Pincészet:
Etyek-budai Chardonnay, 2018

Átlagpont: 84,7

Megjelenésében kifejezetten halvány, szalmasárga árnyalatú bor. Illata
élénk és friss, gyümölcsös irányvonalú, melyre ízérzete is rímel: finoman
édeskés (de nem cukortartalomból adódó) aromák emelik ki a bor
testességét, mely egyben üde savakkal is rendelkezik.

Nyakas Pince: Budai Chardonnay, 2017

Átlagpont: 84,6

Kiemelendő a szép megjelenés, amit egy intenzív és elég gazdag
illat (igen szép virágos karakter!) követ, azaz igen jó az első benyomás.
Az ízhatások és a bor összessége azonban már nem tudja ezt a szintet
követni. A bor minden tekintetben megüti a fajtától és a termelőtől
megkívánt jó átlagot, de annál többet nem tud nyújtani. Többünk
benyomása az volt, hogy a bor túljutott életének csúcspontján, és
lassan ,,hanyatlani” fog.

Nyakas Pince: Menádok Budai Chardonnay, 2017

Átlagpont: 85,1

A bizottság tagjai némi meglepetéssel konstatálták a jól érzékelhető
cukortartalmat. Ez a tény kettéosztotta a bizottság tagjait. 2-3 bíráló
túlzónak ítélte a megszokott Chardonnay stílustól eltérő ,,világot”,
míg többiek, (megjegyzem, mi voltunk többen) elismeréssel adóztak
a jól megkomponált bornak, ahol a jól megválasztott fahordós érlelés,
a szép teltségérzet, a finom illatok és harmónia remekül érvényesültek.
Kiváló szakmai munka, ámbár az is igaz, nem muszáj mindenkinek ezt szeretni.

Cerazus: Vécsei Syrah, 2013

Átlagpont: 89,3

Megjelenésében szép gránátalmavörös színű bor. Illatában
egyértelműen megjelenik a fűszeres, bazsalikomos, borsos
fajtajelleg. Ez az ízben is folytatódik, és kellemesen erős test
hordozza a zamatokat. Kifejezetten arányos, nem túl
harsány, inkább kecses és harmonikus tétel.