Megújul Tokaj városközpontja

Történelmi léptékű fejlesztés veszi kezdetét az idén 950 éves Tokajban, több ezer négyzetméternyi ingatlan újul meg. Ahogy már korábban lapunknak Stumpf István elmondta, 1650 óta nem volt olyan mértékű intellektuális beruházás a régióba, mint ami most indul. Ennek folytatásaként a napokban Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője bejelentette, hogy „történelmi léptékű, átfogó fejlesztések indulnak az idén 950 éves Tokaj belvárosában”. A fejlesztések célja, hogy a városban kialakuljon egy erős bor-, gasztro- és turisztikai termékkínálat, Tokaj az ország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja legyen.

„Amikor Lórántffy Zsuzsanna 1651-ben behívta Comenius Jánost, akkor történt utoljára oly mélyreható változás, ami Patakot a pedagógia fellegvárává tette, ami az iskolavárossá válását kiteljesítette, ami olyan karaktert adott a városnak, olyan tradícióval ruházta fel, amit nem lehet megkerülni. Úgy gondolom, hosszú időn keresztül a magyar nemzet sajnos elhanyagolta ezt a régiót. Végre most eljött az ideje annak, hogy ezt az adósságot törleszteni tudjuk.” – nyilatkozta lapunknak Prof. Dr. Stumpf István.

„Az a döntés született, hogy a Tokaj főterén álló ÁFÉSZ épületet lebontják, az állam megveszi az önkormányzattól, helyette a város hagyományos polgári épületeinek stílusában építünk egy új, a város főteréhez méltó házat, ez lesz majd a professzorok háza, ahol a külföldi vendég-professzorok lakhatnak majd olyan körülmények között, hogy átérezzék Tokajnak, ennek az emblematikus borvidéknek a szellemiségét. Ez a Wáberer program részeként fog megvalósulni.”- folytatta Stumpf István.

Mindezt megerősítette most Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Mint elmondta: a városrekonstrukciónak köszönhetően eltűnik a város főterén éktelenkedő áruház épülete, valamint a főutca huszonöt éve lerakott járdái és útburkolatai nyolcszáz méter hosszan megújulnak, új andezit burkolatot kapnak. Emellett megszépül a Városháza főhomlokzata és a Járási Hivatal főutcai palotahomlokzata is.

Végre eltűnik Tokaj főteréről a 70-es évek közepe óta ott pöffeszkedő stílustalan borzadály

A felújítás érinti az Aranysas fogadót is, mely a város első fogadóépülete volt és melynek udvarán a közelmúltban többszáz éves leleteket találtak. Megújul a fogadóhoz tartozó kültéri rendezvényparkként működő rész és az áruház mögötti tér, ahol a felépülő fedett pavilon városi rendezvények és művészeti előadások egyik állandó helyszíneként szolgál majd. A Tokaji Írótábor helyszíne is új köntöst és funkciókat kap: az irodalmi találkozó székhelyeként szolgáló épület egykori lakószárnyában az írótábor apartmanokat alakít ki, így egész évben nyitva tartó vendégházat működtethet majd, emellett a mintegy 2600 négyzetméteres ZÁKÓ Ház (Degenfeld palota) épületét is felújítják.

Egy olyan világban, ahol a nemzeti autonómia és a nemzeti kultúra megvédése kulcskérdés, a nemzeti szuverenitás alapvető fontosságú, ott fontos, hogy egy olyan emblematikus város mint Tokaj, melynek neve a magyar himnuszban is benne foglaltatik, olyan főteret kapjon, melyre az egész ország büszke lehet. Amit szellemi, szervezeti, oktatási téren a  Tokaj-Hegyaljai Egyetem létrehozása biztosított, annak urbanisztikai vonatkozásait is kiteljesíti most Tokaj főterének, belvárosának megújítása.

(DTI-MTI)