Sikerszériában a Tarcali Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

A Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (Champagne & Sparkling Wine World Championships, CSWWC) a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok tiszta furmintból készült Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgője aranyéremmel tért haza, ahol organikus kategóriában a magyar borok között szintén a legjobb helyezést érte el. Ugyanakkor Tokaji Organikus Terézia Hárslevelűjükkel az Országház Bora címet érték el, míg korábban, 2119-ben Szerkesztőségünktől kiérdemelték a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet. A sikeres pincészet műhelytitkaiba igyekezett bepillantást nyerni szakújságírók egy csapata a tarcali birtok központjában november végén.

Egyedülálló eredmények a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

A többek között pezsgő- és muzeális borkóstolóval, illetve ebéddel összekötött, Németi Sándor, a WineArtCulture online bor-és gasztronómiai magazin által moderált sajtótájékoztatón Tóth Máté birtokigazgató és Sulyok Balázs szőlész-borász köszöntötte a vendégeket, majd válaszolt a sajtó jeles képviselőinek, kiemelve a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok által idén elért számtalan hazai és nemzetközi kimagasló eredményt. Mint Tóth Máté a média érdeklődésére elmondta, a legszigorúbb és legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi megmérettetésen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon idén tizenegy napon keresztül bírálta a neves szaktekintélyekből álló zsűri a beérkezett tételeket, és legnagyobb örömükre az első alkalommal benevezett pezsgőjük, a 2019-es évjáratú Organic Extra Brut a hazai tételek között a legmagasabb minősítést kapva aranyéremben részesült. Külön büszkeség, hogy a hagyományos eljárással készült pezsgőjük idén már megnyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját, és egyben a szeged város bora 2023 címet is.

Tóth Máté birtokigazgató, Sulyok Balázs szőlész-borász, valamint Németi Sándor (WineArtCulture)

„Ezek a kimagasló eredmények megerősítenek bennünket abban a hitünkben, hogy jó úton járunk különösen azért, mert az első BIO certifikált pezsgőnkkel értük el a kitüntetést. A Gróf Degenfeld borokkal pontosan ezt szeretnénk megmutatni, hogy a fenntartható, ökológiai technológia, bár több munkával és energiával jár, nem jelent megalkuvást minőségben. Hatalmas büszkeség ez az eredmény számunkra!” – tette hozzá Tóth Máté, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok birtokigazgatója. Mint elmondta, a 2024-es évet komoly tervezéssel fogják tölteni, nagy örömükre például a tulajdonos lánya is bekapcsolódik a birtok életébe, így új, fiatalos lendülettel, de azokra a stabil alapokra fognak továbbra is építkezni, amiket a korábbi vezetőség a ’90-es évektől felépített számukra. Szintén kiemelte, hogy a borászat, illetve a kastélyszálló vezetése minden gazdasági szereplővel kooperálva igyekszik a tudomány segítségével azokat a megoldásokat megkeresni, amelyek segítik a tevékenységeiket fenntarthatóbbá tenni, hiszen a tulajdonos Degenfeld család értékrendje is mindig ezt a szemléletet tükrözte.

Hagyomány és innováció 

A meghívott vendégek egy rövid lejátszott videó megtekintésével a tulajdonos, Degenfeld Mária grófnő kalauzolásában a komoly múltra visszatekintő család, valamint a birtok történelmével és jelenével is megismerkedhettek. Mint elhangzott, a német-magyar származású gróf Degenfeld család már a 19. század közepén fontos szerepet játszott Tokaj-Hegyalja életében. Így ennek megfelelően a család több mint százötven éves hagyományai alapján élesztette újjá hegyaljai szőlőbirtokát 1994-ben. A birtok szőlőültetvényei Mád és Tarcal határán találhatóak, és olyan történelmi dűlőket is magáénak tudhat, mint a Terézia, Zomborka vagy a Borkút. 2009 óta ültetvényei ellenőrzött, organikus művelésben részesülnek. A már organikus jelzéssel ellátott borok pedig a 2017-es évjárattól váltak elérhetővé. A borok készítése során a hagyományok tisztelete és a modern technológia ötvözése vezérli a borászatot. A tulajdonos Degenfeld család, ahogyan a magánéletében, úgy a borkészítésben is mindig úttörő, kísérletező, újdonságokban is gondolkodó család hírében állt. Mindezt a hagyományokat figyelembe véve, de mindig innovatív szemléletből megközelítve.

„Fontos kiemelnem, hogy ez a siker, akárcsak a többi elismerés tükrözi az egész csapat munkájának az eredményét és elhivatottságát. A világbajnokságon elért rangos elismerés jól mutatja, hogy gondos munkával, hittel és alázattal lehet olyan tokaji pezsgőt készíteni, ami nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. A magunk részéről, akárcsak a többi borainkkal is, mindig a tökéletességre törekszünk.” – fogalmazott Sulyok Balázs, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok szőlész-borásza, aki 2018 év elején érkezett a pincészethez, a szőlészeti munkálatokban pedig a tavalyi év elején kapcsolódott be. Az újságírók kérdéseire válaszolva többek között felvázolta a birtok bor és pezsgőkészítésének filozófiáját, kitérve ennek a műfajnak a szépségeire és nehézségeire Magyarországon. Mint hozzátette a Degenfeld család az elsők között volt a borvidéken, aki szorgalmazta, hogy a saját borászatuknál készüljön pezsgő is. Erre pedig Sulyok Balázs szerint a furmint, legalábbis a saját területeiken kiváló fajta a pezsgőkészítésre, hiszen többek között jól megőrzi a savösszetételét, hosszabban is érlelhető, és minden évben hasonló minőséget tud adni.

Elsők között a Tokaji borvidéken

A fiatal borász-szőlész elmondása szerint a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok a champagne-i technológiát követve 2011-ben készített első alkalommal pezsgőt, ezt követően 2016 volt a következő évjárat, azóta pedig minden évben készül pezsgő. A Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgőjének alapanyaga a három kimagasló minőséget adó területükről, a Terézia, a Galambos és a Borkút dűlőkről származik, 20 éves tőkékről, és az acéltartályban lévő erjesztés és érlelődés után került a palackba. Mint elárulta, a birtok hamarosan pezsgős technológiára fog beruházni, így mindent házon belül tudnak majd megoldani. Igaz eddig is ők töltötték a pezsgőt egészen a koronazáras palackig, viszont a lerázásra és a degorzsálásra nem rendelkeztek technológiával. Ez a tervek szerint rövid időn belül változni fog. Ami a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok pezsgőstílusát illeti, hosszantartó kísérletezés után alakult ki az a kép bennük, hogy ahhoz az irányhoz, amit szeretnének képviselni, legalább 2 év palackérlelés szükséges. Ennek köszönhetően a stílus valahol a könnyed, gyümölcsös pezsgők és a champagne között van félúton. Ez viszont nem jelenti azt, hogy Champagne-t szeretnék utánozni. A számokat illetően Sulyok Balázs elmondta, hogy a 2019-es évjárattól kezdve duplázták a pezsgőtermelésüket, ami jelenleg 10 ezer normál, illetve közel 300 magnum palackot jelent évente.

„A piaci igényekhez alkalmazkodva, dinamikus fejlődésen megyünk keresztül, míg 2018-ban közel 100 ezer palack bort készítettünk, ez a szám jelenleg eléri a 200 ezret. Mindig azon dolgozunk közös erővel a birtokon, hogy egy-egy terméket, az évjáratok sajátosságait figyelembe véve és ehhez igazodva, minél szélesebb fogyasztói közönségnek tudjuk megmutatni. Ez az alapfilozófia a pezsgőre is érvényes.” – tette hozzá Sulyok Balázs.

Muzeális Gróf Degenfeld borok és izgalmas fogások

Az eseményen a vendégek bő ízelítőt kaphattak a birtok pezsgőiből, hiszen a sajtótájékoztatón több évjárat magnum és normál palackban lévő Gróf Degenfeld pezsgőt lehetett kóstolni, mint például a világbajnok 2019-es pezsgőt is. A pincetúra után a kastélyszálló elegáns éttermében az aktuális piacon lévő borkínálat mellett olyan muzeális édes borok is felbontásra kerültek, mint a 2008-as Tokaji Aszúeszencia vagy az 1999-es évjáratú Tokaji Essencia. Hozzájuk pedig a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló éttermének séfje, Latorczai Csaba jóvoltából izgalmasabbnál izgalmasabb fogások lettek párosítva. Az esemény záróakkordjaként pedig egy plexi asztalra lett felépítve egy minden igényt kielégítő desszert-kreáció, amelyhez több aszút is lehetett kóstolni.

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok további idei kimagasló eredményei

A XV. Országos Bio Borversenyen a borászat Tokaji Organikus Szamorodni 2020 tétele aranyérmet szerzett, illetve a verseny legmagasabb pontszámát érte el és ezzel különdíjas lett. Emellett a Tokaji Organikus Hárslevelű „Terézia” 2022 és a Tokaji Organikus Furmint „Zomborka” 2022 arany, míg a Tokaji Organikus Furmint 2022 ezüstérmet nyert a megmérettetésen. A hetedik alkalommal meghirdetett Országház Bora versenyen pedig a Tokaji Organikus Terézia Hárslevelű 2022 végzett az első helyen. November közepén pedig Salzburgban a Heritage Hotels of Europe Awards-on a Gróf Degenfeld Kastélyszálló Superior az előkelő 3. helyezést ért el a Heritage and Gastronomy kategóriában.

(Németi Sándor, DT)

(fotók: Nemes Róbert, DT)