Nemzetközi szinten is bemutatták a Tokaji aszú rejtett kincseit

Molnár Péter a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke, a Patricius Borház birtokigazgatója, Londonban járt népszerűsítette az édes Tokaji borokban rejlő kiaknázatlan gasztronómiai lehetőségek tárházát. Az esemény a Wines of Hungary UK szervezésében zajlott le, Toronyi Zsuzsa vezetésével.

Molnár Péter az alábbi nem mindennapi menüt mutatta be nekünk, melyben minden fogáshoz tokaji aszú került párosításra. Megkértük, meséljen eme gasztro esemény céljairól, mondanivalójáról.

– Számunkra, tokaji termelők számára, nagyon fontos a kommunikáció. Európában a tokaji borok egyik legjobb piaca az Egyesült Királyság, ezért stratégiai kommunikációt folytatunk az ottani – és ezáltal a globális – szakmai és fogyasztói réteg felé is. Eme közlési, bemutatói csatornával élve hoztunk tető alá egy őszi rendezvényt London egyik legjobb éttermében, a Trivetben. A Trivet étterem Johnny Lake séf és Isa Bal sommelier közös vállalkozása, mind a ketten nagyon magasan jegyzett szakemberek úgy az Egyesült Királyságban, mint Európában. Velük együttműködve szerveztünk egy olyan Tokaji aszúkról szóló napot, ahol az ebédet megelőzően tartottam egy előadást a borvidékről, ahol az általános bemutatás mellett, szóltam a tokaji eredetvédett borokról, ismertetve a borvidék történelmét és egyediségét is. Emellett némileg kitértem a gasztronómiára is, ám a valódi gasztronómiai szakértő ezen a napon Harmath Csaba volt, aki külön előadásban ismertette az előttünk álló élmények jelentőségét. Ezután következett a közös ebéd a vendégekkel, mely vendégek alatt a brit szakújságírás krémjét (Decanter, Partners, Independence stb.), vezető sommelier-ket, neves borbírákat kell érteni – nos ennek az ebédnek a menüjét láthatjuk itt. Az ebéd célja egyértelműen az volt, ha megnézzük a bor-étel párosításokat, hogy be tudjuk mutatni: a tokaji az aszú és étel párosítások messze több lehetőséget kínálnak, és jóval nagyobb tartalékkal rendelkeznek, mint amit a világ gasztronómiája jelenleg kihasznál. Tehát a nagybetűs Tokaji aszú, már rég nem egy desszertbor, ahogyan azt régen aposztrofálták, hanem egyedisége, egyensúlya, beltartalma miatt a világ egyik legkülönlegesebb bora. Az igaz, hogy eme nedűknek sok esetben nagyon magas a természetes maradékcukor tartalma, ám ez csupán egy tényező a bor valamennyi jellemzői-összetevői közül. A jó aszúknál mindig a bor egyensúlyára és arra a komplexitásra kell figyelni, amit nyújtani képesek, melynek köszönhetően nagyon jól társíthatók különböző ételekkel. Nézzük meg: egy olyan hatfogásos ebédről beszélünk, ahol nincs édes fogás – nyilván a desszert megőrizte édes jellegét, de abban sem a cukrok domináltak. Az egész menü felépítése azt szolgálta, hogy a klasszikusabb párosításokon (kéksajtok) túlmutató olyan harmóniákat teremtsenek meg az aszúkkal, ami elsősorban nem az édes jellegére, hanem az egyéb említett tulajdonságaira építve valósul meg. Ez egy olyan gasztronómiai utazás volt a résztvevők számára, hogy ők maguk is – jó értelemben véve – meglepődtek, és egy nagyon erős szakmai töltettel távoztak. Üzenetünket a tokaji aszúkban rejlő gasztronómiai lehetőségekről pedig egyértelműen haza tudták vinni.

(tudósított: Hajdu Ferenc)