Holdvölgy Culture: 95 pont!

Újabb jelentős elismerésben részesült a mádi HOLDVÖLGY pincészet Culture hatputtonyos tokaji aszú borcsaládjának egyik tagja: ezúttal a 2009-es évjárat kapott 95 pontot Andreas Larssontól, a világ egyik legismertebb és legelismertebb borszakértőjétől, aki 2007-ben a Világ Legjobb Sommelier-je cím birtokosa lett. 

A bor Larsson szezonális vakkóstolásán szerepelt, ahol a 640 borból álló nemzetközi mezőny legmagasabb pontszámát kapta. A HOLDVÖLGY Culture 2009 értékeléséről néhány perces angol nyelvű videó is készült, amely ezen a linken megtekinthető.

A világszerte nagy rajongótáborral rendelkező svéd borszakembernek saját elmondása szerint kedvenc édes boros borvidéke Tokaj, emellett rajong a jó zenékért, maga is játszik gitáron, képzett séfként imád főzni, és igazi álmodozónak tartja magát. A HOLDVÖLGY Culture 2009-et kóstolva a következőket mondta: „A Culture 2009 nagyformátumú bor, óriási komplexitással. Illata nagyon intenzív és összetett:  jelen van benne az érett kajszi- és őszibarack, a kandírozott narancs, a fekete tea és az édes pirospaprika is. Ízei rendkívül koncentráltak, de hihetetlenül kiegyensúlyozottak: intenzív édességét nagyon élénk frissesség egészíti ki, a korty hosszan tartó, benne érett csonthéjas gyümölcsök, fűszeres, paprikás-vaníliás jegyek, és enyhe hordós-tanninos jelleg, amely rendkívül hosszú és kiegyensúlyozott utóízben csúcsosodik ki”.

Andreas Larsson

 „Andreas Larsson értékelése fontos pozitív visszajelzés nemcsak a HOLDVÖLGY, hanem az egész Tokaji Borvidék számára, amely mutatja a történelmileg minősített dűlők, a tokaji szőlőfajták és az aszú jelentőségét” – mondja Demkó Pascal, a HOLDVÖLGY alapító-tulajdonosa. A 95 pont értékét tovább növeli, hogy a világ egyik vezető borszakembere egy olyan évjárat HOLDVÖLGY aszúját tartja kimagasló minőségűnek, amelyet a borvidéken nem szokás a tipikus aszús évjáratok közé sorolni.

 „A HOLDVÖLGY 2006 óta minden évjáratban készít hatputtonyos aszút, támaszkodva az 1737 óta klasszifikált, rendkívüli adottságokkal bíró mádi dűlőkre, ahonnan még a kedvezőtlen időjárású években is kiemelkedő minőségű szőlőgyümölcsöt tudunk szüretelni. Fontos tényező a szőlőfajták sokszínűsége is: a HOLDVÖLGY Tokaj mind a hat engedélyezett szőlőfajtájával dolgozik, és ezek között minden évben van, amelyik jobban tolerálja az aszályt vagy éppen a komolyabb esőzéseket, így lehetővé téve a teljes szortimentünk elkészítését a száraz boroktól a hatputtonyos aszúig” – mondja Gincsai Tamás, a HOLDVÖLGY főborásza.

Holdvölgy pince