A Hilltop Borászat a Borjour MAGNUM-on

Az év meghatározó borászati seregszemléje zajlott február 18-án a Novotel Congress Centerben. 2222 látogató, több mint 200 borászati kiállító mellett gasztronómia kiállítók, mesterkurzusok és előadások tarkították az élményszámba menő eseményt. Természetesen a Borjour MAGNUM 200-on felüli kiállítóit mind nem mutathatjuk be, ám ezekből mégis szeretnénk némi ízelítőt adni, így a borászatok közül néhányat kiemelünk. Ezúttal a Neszmélyi borvidék kiemelkedő borászatára, a Hilltopra fókuszálunk. 

Van egy kiválasztott pont a Duna kanyarulatában. Egy szőlővel borított dombtető, mely uralja a környéket, és Európa nagy folyama, a Duna mintegy 160 fokos szögben karikázza félkörbe a láthatárt. A hely kisugárzása megfogja az arra látogatót. Erre a pontra a neves kassai borkereskedő, Palugyay Jakab épített egykor pincét, melyet a Kocsi Tsz 1989-90-ben fejlesztett tovább. A rendszerváltást követően megalakult Hilltop-Bor Kft. erre a bázisra komponálta nagyra törő álmait.

Kamocsay Ákos fedezte fel a táj értékeit, és Mórról való kirajzását követően itt vert tanyát. nekilátott a szőlőterület megújításának, és egy új borászati központ létrehozásának. Tervezője, Ekler Dezső megtalálta a lehetőségeket arra, hogy egy olyan impozáns épületegyüttest tervezzen, amely a tájbasimuló, de egyben dekoratív épületegyüttes is, mely felmutatja a XX. század végének jellegzetes stílusjegyeit is. A hegyre érkező először a borászati központ út-felöli oldalán meglévő terméskőből épített, támfalakkal barátságos, emberközeli apróbb térségekre szabdalt, az útnak a hátát mutató raktározó szárnyakat pillantja meg, és csak a borászat két végpontjánál lévő bejáratoknál tárul fel előtte a többszintes központi épület.

 

A borászat közelében, valóban a hegytetőn épült meg a borászat étterme a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményekkel. Az épület kilátó-teraszáról 35 km. hosszban tárul fel a Duna, vagyis a legteljesebb Duna-panoráma élvezhető innen az országban. A tetőn lehetőség van a teljeskörű kikapcsolódásra, amit egy saját fúrt kútból ellátott ízléses úszómedence tesz tökéletessé. A birtok szíve a borfeldolgozó közelében lévő Melegeshegy dűlő, míg a teljes szőlőterület mintegy 400 hektár a Kesztölc határában lévő Kétágú hegyi birtokot is beleszámítva.

Kamocsay Ákos 1999-ben nyerte el az „Év Bortermelője” címet, a HILLTOP 2004-ben az Év Pincészete díjat, 2018-ban a Magyarország Legszebb Szőlőbirtok díjat. A címek, rangok elnyerése nem véletlen műve, hanem a főborász koncepciójának visszajelzése. Kamocsay Ákos úgy gondolta, hogy a Duna menti magaslatok kiváló terepet adnak ahhoz, hogy megmutathassa a hazai fajták szépségeit. Ezért aztán a Cserszegi Fűszeres, az Irsai Olivér, az Olaszrizling fémjelzi szortimentjük hazai oldalát, míg a nemzetközi fajták értékei hazai talajon leginkább a Sauvignon Blanc, a Chardonnay, a Merlot képében mutatkoznak meg.

2021-ben a Hilltop boredukációs kampányt indított az EU országaiban A kampány során a Hilltop kiemelt figyelmet fordít a Neszmély OEM földrajzi árujelző új fogyasztókkal történő megismertetésére, a minőségi borfogyasztás mindennapi kultúrájának terjesztésére, a régió uniós oltalmat élvező borászati termékeinek általános népszerűsítésére, valamint a minőségi borfogyasztás kultúrájának támogatására.

Kóstod+ Érezd+ Ismerd+ felhívással alakítják a pincészet borainak baráti körét a „Wine in moderation” keretein belül. Oktató, nevelő munkát vállaltak fel, melynek keretein belül az ország legismertebb egyetemein borászatuk nagykövetei szerveznek borkedvelő társaságokat. Nagyon fontos ez a küldetés, hiszen a bor edukáció nagyon alacsony szinten áll hazánkban, az érettségizett fiatalok úgy kerülnek ki a gimnáziumokból, hogy semmit sem tudnak a borkultúráról, miközben körül vannak véve a legkülönfélébb cukros üdítők meg energiaitalok reklámaival.

A Hilltop Borászat a Borjour MAGNUM-on szép szortimentet vonultatott fel, melyek közül a 2022-es, egészen friss palackozású Irsai Olivér iránt áradt a legnagyobb érdeklődés. A 2020-as Chardonnay a csúcsborok termében is kóstolható volt, míg ugyanebből az évjáratból az Olaszrizling is mosolyt csalt a kóstolók arcára.

Dékány Tibor

.