Borjour Magnum 2023

Idén ismét a Budapesti Kongresszusi Központban rendezték meg a nagyszabású Borjour Magnum borkiállítást, ahol mintegy kétszáz termelő legjobb borait lehetett végigkóstolni. Ez az esemény kiváló alkalom arra, hogy akár mind a kétszáz kiállítóval egy-két percet beszélgessen a látogató. Ez természetesen csak elméletben szokott így megvalósulni. Nem könnyű a választás, de elkerülhetetlen.

Bortesztjeink tematikájának megfelelően az illatos borokat és a rosékat kerestük, illetve az előző tesztjeink emlékei alapján is mazsoláztunk néhány tétel közül. Emellett sikerült néhány különlegességre bukkannunk. Felsorolásszerűen álljanak itt a kedvenceink: Sopronból Gangl Cserszegije, Stubenvoll őspezsgője, a Garger Pince Kékfrankosa, a Winelife Borászat Zöldveltelinije, a Vincellér Ház soproni kékfrankos roséja. Szekszárdról a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázat 2. helyezettjének, a Garai Pincének a Sauvignon Blancja és a Kadarka Roséja, valamint a Sárosdi Pince roséja. Etyekről Szíjjártó Előd Pinot Noirja, Vértes Vilmos Pinot Noirja, Szövényi Áron Anonym Pincéjének Chardonnay és Pinot Noir pezsgője, a Haraszthy Öreghegy brut pezsgője. Más régiókból a Petrányi Pince roséja, a Csobánci Bormanufaktúra rosé és fehér petnat pezsgője, Koch Csaba Chardonnay pezsgője, Frittmann Ezerjó pezsgője. A Béla Borászat (akiknek a szlogenje is ez: „Egy korty napfény”) új címkecsaláddal jelent meg, amelyen különböző színű nőszirmok – amik szintén várják a napfényt – sorakoznak az illatos fajtákon és a rosékon is, végigkóstolva nem csalódtunk se az Irsaiban, se a Cserszegiben, különösen tetszett a Kékfrankos-Néró rosé házasítása. Figyelemre méltó volt Szentpéteriék rosé sorozata, főleg a Cabernoir és a Néró, valamint a Néróból készült vörösboruk is. Kiemelkedett Gálék Pinot Noir roséja is. És a sort Borbély Pince Tomajával és Bács-hegyi Olaszrizlingjével zártuk.

A Winehub egy nagyon izgalmas és edukatív játékkal jelentkezett be, amelynek QR kódos és offline verziója is létezett. Három palack vörös- és három palack fehérbort kellett összepárosítani vakkóstolás során a palackjával. A Fehérborok közül a Nyilas Pince Sauvignon blancját, a Kincsem Hárslevelűjét és az Androsics Pince Olaszrizlingjét kellett megtalálni. A vörösborok közül pedig a Debreczeni Pince Pinot Noirját, Kvassay Levente villányi Syrahját és Demeter Csaba egri Turán borát kellett felismerni. Ez utóbbi azért is volt nagyon érdekes számunkra, mert nemrég akadt a kezünkbe egy 2007-es évjáratú Turánjuk, amely egy igen emlékezetes tétel volt. A játékban ennek néhány éves kistestvére szerepelt, de már ilyen fiatalon is szépen mutatta a fajta jellegzetes vonásait. Ötletes kezdeményezés, köszönjük a bevonást!

Néhány helyen több időt is eltöltöttünk, többek között a szekszárdi Szent Gaál Kastély és Borháznál. Főborászuk, Posevitz Ilona elkötelezett híve a bio- és a fenntartható borászatnak, több kísérletük is folyik a témában. Erről korábban írtunk a Bor és Piac 2022/2. lapszámában. „A szakember a drónhasználat kísérleti területen szerzett adatait ismertette, és igen meggyőzően igazolta a 20%-kal kevesebb vegyszerfelhasználás tényét, valamint a humán költségek és a vízfelhasználás tekintetében történő megtakarításokat.”

A Szent Gaál Borház ügyvezetőjétől, Tövispataki Ádámtól megtudtuk, hogy tulajdonosuk Béres István racionalitásának köszönhetően lehetőségeihez mérten folyamatosan fejlődik a borászat. Szekszárdi palackban kerül forgalomba a Kékfrankosuk, és egy különleges tételükre lettünk figyelmesek a Cabernet Sauvignon, Cabernet franc és Merlot mellett megjelent a szortimentjükben Bordeaux egy kevésbé ismert fajtája, a Petit Verdot is egy Cabernet Sauvignonnal összeházasítva.  Ez utóbbi különleges tételüket megkóstolva azt állapítottuk meg, hogy kiváló ár-érték arányú borról van szó. Érdemes odafigyelni a borászatra!

Tovább haladva a Villányi Borvidékre a Tiffán’s Pincészet kiváló tételeivel találkoztunk. Megragadtuk az alkalmat, hogy végigkóstoljuk ezeket a nagy formátumú villányi házasításokat!  A legjobbakkal kezdtünk, a 2019-es Luciával, amely négy éves korára már szépen kibontakozott. Lucia egyébként a keresztények által az 5. század óta tisztelt szűz és vértanú, többek között a szembetegségben szenvedők és a vakok  védőszentje. Ez a házasítás egyébként nem a siracusai szentről kapta a nevét, hanem a Kopár dűlő alján talált sírkőről, amelyet egy 260-ban elhunyt Lucia Apulea nevű nőnek állíttatott a férje.

Legnagyobb örömünkre a sor közepén Gabi egy két napja lepalackozott Csengével rukkolt elő, ami egy igazi felüdülés volt, ropogós savaival és frissességével.

Majd a 2017-es Carissimae következett, a Kopár- dűlőből származó nagy bordeauxi fajták (Cabernet franc, Cabernet Sauvignon és Merlot) izgalmas házasítása, majd egy rendkívül szikár, keserűcsokoládés és fűszeres jegyekkel rendelkező 2015-ös Villányi franc és a sort egy kerek, harmonikus 2017-es Elysiummal zártuk, amely egy szépen érett Merlotból készült fajtabor. Méltó befejezése volt a rendezvénynek, köszönjük! Gratulálunk továbbá ifj. Tiffán Zsoltnak, akit decemberben a Junibor Fiatal Borászok Egyesülete elnökének választott! (B.ZS.)