Szivek Péterrel beszélgettünk

Készülünk június 25-ére, a DUNAVIN Nyári Borünnepre, ezért kiemelten foglalkozunk ebben a két hétben a Duna- menti borászatokkal, naponta új interjúkat közlünk.

Szivek Péterrel, neszmélyi bortermelővel beszélgettünk. Szeretettel várjuk kedves olvasóinkat június 25-én MATE Budai Campusára, ahol megismerkedhetnek a Neszmélyi Borászatokkal is! Részletek a DUNAVIN Nyári Borünnepről itt olvashatók!

Hogy érintette Önöket a pandémia?

Tekintve, hogy nem vagyunk jelen a szupermarketekben, komoly nehézséget okozott nekünk a Covid-válság. Reméljük, hogy túl vagyunk a nehezén, én már azt gondolom, hogy látom a fényt az alagút végén. Az elmúlt időszakban bizonyos fokig átálltunk az online térre, elkészült a webshopunk, de nagy szervezettséget igényel, hogy a szőlőben és a pincében folyó munkák mellett erre is tudjunk időt szakítani. Mindig is fontos volt számunkra a partnereinkkel való személyes kapcsolattartás, mivel családi borászat vagyunk, és közvetlenül értékesítünk a fogyasztóknak, a szállodáknak és a vendéglátóhelyeknek is.

Jellemző-e a bioművelés a szőlőjükben?

Három és fél hektáron már hivatalosan is átállt az ültetvényünk, a Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzi a bio szőlőnket és a művelésmódunkat. Idővel szeretnénk az összes szőlőnket bevonni a minősített bio művelésbe.

Milyen programokat kínálnak az Önökhöz érkező turisták számára?

Békeidőben dűlőtúrákat is tartunk a vendégeinknek, nagyon szeretjük őket kivinni a szőlőbe, hogy lássák, hol született a bor. Sokszor borkóstoló előtt vagy után akár terepjáróval is felvisszük őket a Pilis legmagasabb pontjára, vagy a Pilis lábához. Szoktunk szervezni 30-40-50 fős rendezvényeket is, az úgynevezett Szivek Piknik, Gasztro- és Agrowellness rendezvényeinket. Ez egy teljes testet-lelket feltöltő program a természet kellős közepén, elcsendesedés jó borokkal, jó társaságban.

Hogy tudja elképzelni az együttműködésüket a felvidéki borászatokkal?

Évek óta van egy közös együttműködésünk a felvidékiekkel azon túl, hogy szakmai, baráti is a kapcsolatunk, nekem személy szerint családi kötelékem is van arra. Mindenképp azt gondolom, hogy egységben illene kezelnünk a térséget, hiszen ugyanabban a stílusban, szellemiségben tudunk gondolkodni. Hasznos lenne kiépíteni az együttműködés pilléreit, és szeretnénk a későbbiekben is közösen dolgozni. Mindenképp kiterjesztenénk ezt a szellemiséget a Duna menti borvidékekre, ahogy végigfut a Duna a Neszmélyi, a Pannonhalmi, a Soproni borvidéknél, és a töki régióra is.

(B.Zs.)