Tavaszi Kvaterka 2020

Idén immár negyedik alkalommal rendezi meg a Neszmélyi Borvidék a Tavaszi Kvaterka rendezvényt. Két délután, március 6-án és 7-én 25 pincészet több mint 100 kiváló tételével lehet ismerkedni a tatai Esterházy Pezsgőházban. Korábban a Neszmélyi borvidéket legtöbben az „indultak még” kategóriában tartottuk számon. Annak, aki így gondolta, tökéletes meglepetést hozhatott a 2019-es Tavaszi Kvaterka.

Kedvcsinálónak Dékány Tibor tavaly megjelent cikkéből idézünk:

„Már a szakmai kóstoló is élményt jelentett Mukli Dániel, a Neszmélyi borvidék elnökének értő tolmácsolásával és csupa remek, jóivású tétellel, de akkor még azt hihette az ember, hogy ez csak a vékony minőségi felszín, ami nyilván nem tükrözi a borok egészét. Az igazi meglepetés akkor érte az érdeklődőket, amikor a terembe beszabadulva igyekeztek végigkóstolni a mezőnyt.

Fotó: Dékány Tibor

Természetesen az élvonalhoz tartozó pincészetek nem a meglepetés kategóriába tartoznak, hiszen például a Hilltop Pincészetnek – egy olyan sztárborász irányításával, mint az Év Bortermelője címet is elnyerő Kamocsay Ákos – országon túli ismertsége van. Ugyancsak egykori Év Bortermelője alapította a Szöllősi Pincészetet: Szöllősi Mihály borászatát utódai azóta is az ő egyéniségéhez, szellemiségéhez méltó módon irányítják. A kesztölci Szivek Pince ismertsége ugyancsak országos szintű, túlmutat a borvidék határain, ami nem véletlen, hiszen termőterületük a kesztölci Kétágú hegy oldalában kimagasló terroir. De szaktudásuk, kísérletező kedvük elsősorban a Zöldveltelinivel ugyancsak a legjobbak közé emeli őket, élményt jelent Trilógiájuk végigkóstolása, amivel be tudják mutatni, hány arca van ennek a nagyobb ismertségre méltó szőlőfajtának. A Kősziklás Borászat kiváló tételei is erősítik a borvidék hírnevét,2020-ban éppen a Szürkebarát boruk került be Magyar Borszakírók Köre 2019-es Super 12 listájára.

Fotó: Dékány Tibor

Ez a négy pincészet alkotja azt az élbolyt, amire az ítészek előre fel voltak készülve. A valódi meglepetést pedig az okozta, hogy a sétáló kóstolón, ahol 25 borvidéki pincészet több mint 100 tételét lehetett megismerni, kellemesnél kellemesebb váratlan élmények érhették a szerencséseket, akik befértek az egykori bálterembe.

A szép borok, a magas színvonal talán nem adott volna teljes élményt önmagában. Szerencsére azonban mindegyik pultnál elkötelezett, magas szakmai ismeretekkel rendelkező borászok fogadták a látogatót. Ahol viszont nem, ott egy felkészült, főiskolát vagy egyetemet végzett, nyelvtudással is rendelkező fiatal családtag állt, aki érzékelhetően vállalta, hogy viszi a borászatuk PR-tevékenységét. Mindent egybevetve, a tatai Kvaterka megérett ahhoz, hogy az ország legrangosabb boros eseményei között emlegessük!”