A Grand Tokaj a Borjour MAGNUM-on

Az év meghatározó borászati seregszemléje zajlott február 18-án a Novotel Congress Centerben. 2222 látogató, több mint 200 borászati kiállító mellett gasztronómia kiállítók, mesterkurzusok és előadások tarkították az élményszámba menő eseményt. Természetesen a Borjour MAGNUM 200-on felüli kiállítóit mind nem mutathatjuk be, ám ezekből mégis szeretnénk némi ízelítőt adni, így a borászatok közül néhányat kiemelünk. Ezúttal emblematikus borvidékünk kiemelkedő borászatára, a Grand Tokajra fókuszálunk.  

Tokaj különleges, kiemelt szerepet tölt be a hazai borkultúrában. A történelem során kialakult valami egészséges szimbiózis az ország vezetői, és a borvidék között, ezért cárok, császárok, királyok, hercegek, grófok – ha adtak magukra – akkor borászatot, vagy ha arra nem volt mód, akkor legalább pincelerakatot tartottak Tokajban. Az egész borvidék termelését integráló Tokaj-Hegyaljai Állami Gazdaság volt az egyetlen borászat, ami a rendszerváltást követően is állami kézben maradt Tokaj Kereskedőház néven. Az új társadalmi – gazdasági körülmények között a borászat egy ideig kereste a helyét, ám idővel megtalálta pozícióját, elköteleződött a legnagyobb minőség mellett. Erre a legjobb garancia volt, hogy a 2012-ben az Év Bortermelője címet elnyert borász, Áts Károly 2013 óta a társaság főborásza.

Áts Károly, az Év Bortermelője címet elnyert borász 2013 óta a társaság főborásza

A Tokaj-Hegyalja Egyetem megalapítása új helyzetet teremtett a borvidéken, mivel legfontosabb célkitűzése, hogy a szőlész-, borász képzés egyik zászlóshajója legyen nemzetközi összehasonlításban is miközben a Tokaji Borvidék nimbuszát is erősíti. Célkitűzései közé tartozik elismert külföldi oktatók, professzorok meghívása, miközben fontosnak tartják felhasználni a hazai borász társadalom intellektuális kapacitását is egy olyan sajátos képzési rendszer létrehozásával, amely teljesen egyedi, és amely sehol máshol nem érhető el. Az elméleti tudás-bázis a praktikus képzéssel, a gyakorlati képzéssel itt hitünk szerint a világ egyik legjobbjának nevezhető terroirján, kapcsolódva egyben a borvidék tradícióival egy egészen egyedi komplexumot létrehozásához vezethet.

A Szarvas dűlő a Grand Tokaj egyik legfontosabb bázisa

A Grand Tokaj a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány tulajdona lett 2021. augusztus 1-től. Ezzel a borászat bekapcsolódott a nemzetközi szőlész-borászképzés vérkeringésébe. Az egyetem diákjai a világ emblematikus borvidékén tanulhatnak, miközben a gyakorlati munkában is részt vesznek. A Grand Tokaj jelenleg 67 hektár saját tulajdonú szőlővel rendelkezik a borvidék 5 dűlőjében. Ezek természetesen a legkiemelkedőbbek, név szerint a Kővágó, a Meszes, a Pető, a Szarvas, valamint a Szentvér dűlők.

A Grand Tokaj az idei Borjour MAGNUM-on

A Grand Tokaj a borvidék kiemelt jelentőségű pincészete, és ez nem csupán az általa termelt alapanyag mennyiségében, hanem a régióban betöltött integrátori szerepében is megnyilvánul. A vállalat a térség teljes bortermelésének mintegy 35%-át adja. A közel 70 hektáros saját szőlőterülettel rendelkező borászat mintegy 1000 hektárnyi termőterületről több mint 1000 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt. A Grand Tokaj egyedi szerepet tölt be a hazai borászatok között, lévén hogy feladatai közé tartozik a borkészítés és a tudományos képzés, kutatás mellett a turizmus kezelése is. Az ország és talán egész Európa bizonyos szempontból legnagyobb pincéje, a Szegi Pince amellett, hogy borok tárolására, érlelésére szolgál, egyre jelentősebb szerepet fog kapni ezen a téren. Erre predesztinálja egyedi kialakítása, valamint hangulatos körborozó szentélye, valamint a vízi turizmus bekapcsolására alkalmas pozíciója a Bodrog partján.  A hatalmas pincerendszert a borok érlelésére és tárolására használják, hőmérséklete kiváló adottságokat teremt az aszú és a szamorodni fahordós érlelésére. A pince több ezer hordó befogadására alkalmas. Az egyik legnagyobb különálló egysége a Tarsovits terem, amely öthajós elrendezésével 1500-2000 hl bor érleléséhez biztosít optimális környezetet.

A 2017-ben elkészült az új palackozó korszerű technológiája

A minőség-orientált átalakulási folyamat fontos része, hogy jelenleg is zajlik a 21. századi igényeknek megfelelő, modern borászati komplexum kialakítása. Ennek fontos eleme volt az új érlelőtér megépítése volt. Ezt követően 2017-ben elkészült az új palackozó épülete is. Ez már az első eleme a borászat új és egységes építészeti arculatának. Az építkezést megelőző időszakra jellemző volt, hogy a menet közbeni funkcióváltásoknak megfelelően a borászat egyes részei túlhasználttá, túlzsúfolttá váltak, más részei pedig elhanyagolttá. A helyszíni adottságok olyan komplex építési rendszert kívántak, amely alkalmas nemcsak új épületek gyors és hatékony megépítésére, hanem alkalmazható épület átalakítások, korszerűsítések, bővítések esetén is.

A gigantikus méretű kapuzat az épület meghatározó eleme

Az új építészeti arculat egyik fő elvárása volt, hogy attrakció legyen nem csak a bor, hanem az épület maga is, jó cégér a Grand Tokajnak. A palackozó új épülete már ebben a stílusban készült. Látványában legjellemzőbb a sziklafara emlékeztető oromfalán megjelenő méretes portikusz. Ez a látszó-betonból kialakított falazat a Megyer-hegyi tengerszem sziklafalazatának finom struktúráját fogalmazza újjá, melyet malomkerekek kinyerésére vájtak századokon át ilyen izgalmas ornamentikájúvá. A gigantikus méretű kapuzat pedig a tokaji pincekultúra lényegét, a pincebejárót emeli kultikus rangra. Mindez kifinomultságával, elegáns leegyszerűsítésével monumentális hatást vált ki.

A Pillanat gyöngyözőbor a cég új büszkesége

A Grand Tokaj folyamatosan bővíti termékei szortimentjét, így a Borjour MAGNUM-on mutatta be új termékét, a Pillanat gyöngyözőbort, ami egy Chardonnay – Hárslevelű – Furmint trió kombináció. Ezen kívül fokozatosan jelentkeznek dűlőszelektált borokkal, amiből már hordókban érlelődik a dűlőszelektált Kővágó, amihez majd csatlakoznak a Meszes, Pető, Szarvas dűlős válogatások is.

Dékány Tibor