Vacsoravendég: Szathmáry Eörs professzor és Bakó Ambrus borász

Mit tehetünk Földünk önstabilizáló rendszere érdekében? Hogyan hat ránk és a borvidékre a klímaváltozás?

A csopaki Petrányi Borterasz filozófiája a helyi termelők friss, szezonális alapanyagaira épül, kertjük termései szintén visszaköszönnek étlapjukon. A pincében a hagyományos és a modern technológiát ötvözve, a sajátos termőhelyben rejlő lehetőségeket kihasználva születnek a borok. Vacsoravendég-estjeik az elmúlt években mindig a családias beszélgetésről szóltak, ahol a meghívott vendég mesélt egy kellemes hangulatú vacsora és finom borok mellett. Vendégeik kötetlenül kérdéseket tehettek fel a meghívottnak az est témájáról, életútjáról.

Az idei első Vacsoravendég estet egy számukra is fontos és komoly téma, a klímaváltozás és annak hatásai köré szervezik január 20. pénteken 18 órától. Két vendéget is hívtak: Szathmáry Eörs professzor, Széchenyi-díjas evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja, az ELTE Természettudományi Kar Biológia Intézetének egyetemi tanára régi törzsvendég a Petrányi Borteraszon – nem utolsó sorban szórakoztató előadó, borkedvelő és a gasztronómia világában is jártas – beszél a földi élet önstabilizáló rendszeréről és hogy miként tudjuk ezt támogatni. Vendégük lesz borászuk, Bakó Ambrus okleveles biológus is, aki a klímaváltozás Balatonfüred-Csopaki Borvidékre és a borkészítésre gyakorolt hatásairól mesél.

A vacsoraprogram tartalma: 5 bor és 4 ételfogás a fenntarthatóság jegyében. Az eseményről bővebben: https://www.petranyipince.hu/hirek/vacsoravendeg-szathmary-eors-bako-ambrus/

„Gaia 2.0 vagy összeomlás? Meddig működik a földi élet önstabilizáló rendszere? Tönkretesszük vagy tudunk neki segíteni? Az emberiség példátlan teszt előtt áll, amelyen el is bukhat. Nem az élet hal ki, sőt az emberiség sem, de az általunk ismert technológiai civilizáció sajnos összeomolhat. Mit tudunk tenni ellene mi magunk?” (Szathmáry Eörs professzor)