Birtoklátogatások 2022/9 Petrányi Pince, Csopak

Ez évben immár 11. alkalommal szerveztük meg „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” elnevezésű pályázatunkat. Ugyanúgy, mint az előző esztendőkben, olvasóink szavazatai alapján alakult ki, hogy melyik az ország 9 legszebbnek ítélt pincészete, amelyek így a döntőbe kerülhettek kisbirtok, középméretű birtok, valamint nagybirtok kategóriában. Hogy kategóriánként mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A Skoda töretlen támogatásával nagyszerűen felkészített Skoda Kodiaq, valamint Skoda Karoq gépkocsikkal vágtunk neki a döntőbe jutott birtokok felkeresésének. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei hetedik utunk alkalmával megcéloztunk a Balatont, hogy felkeressük a Petrányi Pincészetet.

Felemelő élmény volt a Petrányi Pincészet magasságához feljutva megpillantani, amint a birtok tulajdonosa, Petrányi István megadta azt a tiszteletet, hogy személyesen vár ránk éttermük bejáratánál. A Petrányi birtokot idén harmadik alkalommal szavazták be olvasóink a legszebb birtokok közé, amit mi is teljes mértékben méltányosnak tartunk, örömmel figyeljük a birtok fejlődését évről évre.

Csopakon a Szita-hegyen, 210-220 méter tengerszint feletti magasságban épült ki a Petrányi birtokközpont, melynek öles méretű borpincéjét nem más, mint Heimann Ferenc mester építette ünnepire, kupolásra. A pincészetet 2000-ben avatták fel, az eleinte hobbinak indult borászkodás termékei kezdetben alig voltak hozzáférhetőek, mivel csak üzleti partnerek részére volt elérhető. De a minőséget már kezdetben fémjelezte, hogy a 2003 októberében első alkalommal megrendezett Nemzetközi Olaszrizling Borversenyen a zsűri különdíját 2002-es boruk érdemelte ki. Ez egy kis birtok, ahol az egyetlen lehetséges színvonal a tökéletesség.

Petrányi István egész életét a rendkívül precíz munkavégzés, és a minőség megkövetelése jellemezte, így a birtok kialakításában, a szőlő ápolásában és a borkészítésben is a legmagasabbra tette a mércét saját maga, és munkatársai számára. Ahogy az jellemző az egész Balatonfelvidékre, a vezető fehér fajta az Olaszrizling, ami 1,2 hektáron dominál. A pince feletti 1 hektáros területen lévő Tramini tábla felét átoltották Furmintra, mivel előbbi szőlőfajta napjainkban nem divatos. Az oltás remekül sikerült, 96%-ban megfogant, így aztán a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tanácsai és felügyelete mellett a mintegy fél hektáros Cabernet Sauvignon tőkéiket is átoltatták Malbec-re, ami szintén nagyon sikeres lett. Ezzel szépen megnövekedett a borászat kékszőlő-profilja, amiben azért fontos szerepet tölt be a Syrah 0,43 hektáron.  A tulajdonos úgy érzékeli, hogy a nála készült borok azért tudják olyan szépen megőrizni a savakat, mert az ültetvény feletti erdőből minden éjjel hűvös levegő áramlik a szőlősorok közé. Ottlétünkkor az ültetvényen példamutatóan voltak ellátva a zöldmunkák, a rendkívüli szárazság dacára a fürtök jó kondícióban vártak az érésre. Gyomirtó helyett kapát-kaszát használnak. A saját ültetvény mellett rozé alapanyagként mintegy 1,5-2 ha területről felvásárolnak szőlőt rozé alapanyagnak. A szőlőültetvény alatt még egy mandulás kert teszi teljessé a birtokot.

A 60% Olaszrizlinget, 40% Sárga muskotályt tartalmazó Harmatcsepp gyöngyözőbor épp jól esett érkezésünkkor. A tartalmas 2021-es Olaszrizling 6 hónapos tartályos érlelést követően került palackba. A Szita hegyi Olaszrizling a tartályos érlelést követően 1 hónapot kishordóban tölt. Vörösborok terén ugyancsak a legnagyobb minőséget célozza meg a pincészet. a Csopaki Derű elnevezésű házasítás csak különleges minőséget adó évjáratokban készül, a 75% Syrah-t Kékfrankos és Merlot teszi teljessé.

Látogatásunk zárásaként megtekinthettük a Bene dűlőben azt a 2 hektáros területet, amit idén tavasszal telepítettek el. Petrányi István itt, ahol a szőlőterületet week-endház telekárban adják, újabb óriási lépést tett a szőlő, mint nemes tájalkotó elem revitalizációja érdekében, a terület ugyanis korábban már teljesen be volt bokrosodva. Nem volt egyszerű az oltványok életben tartása, hiszen egy csepp eső sem esett június 10 óta, ezért aztán hydrofúróval öntözték az ültetvényt, alkalmanként 5-6 liter vizet juttatva a egy-egy szőlőtő gyökérzetéhez. A fokozott odafigyelés megtette a hatását, a Malbec ültetvény nagyszerű kondícióban volt látogatásunk alkalmával.

Petrányi István gyakorlatilag a kistermelők számára egyetlen működésképes modellt valósította meg, kisgazdaság csak úgy élhet meg, ha termékeit maga értékesíti. Ez az Ausztriában heurigerként  mintaszerűen létező szisztéma nálunk is teret kéne hogy hódítson, hiszen a szőlő felvásárlási árai idén is alulmúlnak minden várakozást. A birtok szőlőit 120 gyúrgyalagból verbuválódott testőrség óvja a kártevőktől. Petrányi István ugyanakkor Csopak szőlőterületét óvja attól, hogy lakótelepet építsenek a helyére. Mindannyian nemes feladatot töltenek be.

A verseny támogatója: