Huszonegy éves a Petrányi Pincészet

Október 7-én Csopakon, a Petrányi Borteraszon ünnepeltük a Pincészet huszonegyedik születésnapját, ahol többek között a 2020-as évjáratú Malbecet is megkóstolhattuk. Kiváló borok kísérték a finomabbnál finomabb fogásokat ezen a csodálatos napsütéses „indiánnyári” napon.

Idén a Petrányi Pincészet nyerte el Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat Kisbirtok kategóriában. A díjat ünnepélyesen átadta a díjazott birtok megálmodóinak lapunk főszerkesztője, Bozzai Zsófia és főmunkatársa, Dékány Tibor a születésnapi gálaebéd után. A verseny eredményeiről bővebben itt olvashatnak.  

A csopaki szőlőbirtok persze nem csak szépségéről híres, a borászat kínálatával az Ősszel is Balaton rendezvényünkön is találkozhatnak.

A Petrányi Pincészet tulajdonosait, Petrányi Piroskát és Istvánt kérdeztük a szőlészet és a Borterasz működéséről.

Mekkora területen műveltek szőlőt?

Jelenleg három és fél hektáron szőlészkedünk. A mostani mennyiségüket teljes egészében mi adjuk el, ezért kénytelenek voltunk továbblépni, és a tőlünk nem messze található volt bencés apátsági dűlőben (mai nevén Bene dűlőben) két és fél hektárt vásároltunk, ahova most májusban rizlinget, sárga muskotályt és kékfrankost telepítettünk. Ars poeticánk, hogy mi minőséget szeretünk adni, és minden idegszálunk arra törekszik, hogy arra gondoljunk, hogy hogyan lehet mindig jobbat produkálni.

Hogy bírja a szőlő az idei nagy szárazságot?

Májusban jó esővel fogtuk meg a telepítési időt, így a nagy aszály ellenére a tőkék nagyon szépen fejlődnek. Az utóbbi három hétben pedig nagyon sok vizet hordtunk le, és mély fúrással próbáljuk életben tartani a fiatal oltványokat.

A szőlészet mellett vendéglátással is foglalkoztok. Mióta működik a Petrányi Borterasz?

Mi 2015 óta működünk, eleinte csak kisebb kóstolókkal, hideg ételekkel kísérleteztünk, aztán most már lassan öt éve meleg konyhánk is van, és egyre több kollégával dolgozunk. Egész évben nyitva vagyunk, télen rendezvényeket szoktunk tartani, például irodalmi esteket; sportolókat, színes egyéniségeket hívunk meg.

Milyen ételekkel találkozhatunk az étlapon?

Próbálunk mindent a lehető legtermészetesebb úton a lehető legegészségesebben előállítani. A kertben elég sok minden meg is terem, az egész terület előtt fűszerkert található, innen szedik le reggelente a kollégáink a különböző fűszernövényeket. Fekete paradicsomot is termesztünk, amit mindenki nagyon érdekesnek talál, kíváncsiak az ízére. A konyhán már balatoni halakat is tudunk készíteni, jelenleg is van ponty, balatoni fogas az étlapon.

Mi a titka a Borterasz kiváló csapatának?

Nagyon jó a csapatunk, nagyon fontos, hogy mindenki jól érzi magát, hálás azért, hogy egész évben tudjuk foglalkoztatni. Másképp nem is tudnánk csapatot összerakni és megtartani.

Fotó: Jandó Zsuzsa

 

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Az  OC-BOR/2-2022/405111  „Ősszel is Balaton” című projektet megvalósításához a VEB2023 -EKF Program nyújtott 3.000.000 Ft támogatást.