Magyarország továbbra is a legjobbak között borfelismerésben

Magyarország negyedik helyezést ért el a Borfelismerő Világbajnokság (Championnat du monde de dégustation La RVF) döntőjében. A magyar csapat 31 nemzet legjobb borkóstolói között címvédőként ült kóstolóasztalhoz, és csak néhány ponttal maradt le a dobogóról. Luxemburg csapata győzött, a portugál és a spanyol csapatot megelőzve.

A borfelismerés világbajnokságaként ismert Championnat du Monde de Dégustation döntő fordulójának idén az Ayala Pezsgőház adott otthont az ikonikus Champagne borvidéken. Az évről évre egyre növekvő érdeklődésnek örvendő verseny döntőjében 31 nemzet legjobbjai, a világ minden tájáról, nemzetenként egy-egy, négyfős csapatokat alkotva mérték össze tudásukat és érzékszerveik érzékenységét. A magyar csapat a rangos világverseny tavalyi fordulóján nagyon magas pontszámmal aratott győzelmet, így idén címvédőként ülhettek kóstolóasztalhoz. A korábban is szép eredményeket elérő magyar csapat idén abszolút dobogó esélyesként indult a szakértők várakozási szerint.

A versenyen a legnagyobb bornemzetek csapatai is részt vettek, köztük Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Amerikai Egyesült Államok, illetve Dél-Afrika. Emellett olyan nemzetek csapatai is képviseltették magukat, amelyek bár a borokat nagyrészt importálják, de a borkultúrájuk kiemelkedő: Belgium, Svédország, Finnország, Anglia, Japán, illetve Dánia.

A verseny során 12 bort kellett beazonosítani szőlőfajta, termőhely, évjárat és termelő szerint. Ami azonban a szabályok szintjén könnyen leírható, az a valóságban korántsem ennyire egyszerű. Természetesen a versenyzők nem láthatják a kóstolásra kerülő borok palackját és semmilyen segítséget sem kérhetnek a feladathoz. Akár egy vizsgán: tilos a telefon- és az internethasználat. A négyfős csapat tagjai csak egymással beszélhetnek és közösen kell felismerniük a borokat, azaz csapatonként egy-egy megoldás adható. Amelyik csapat pedig a legtöbb bor jellemzőit ismeri fel, az kapja a legtöbb pontot és az lesz a világbajnok.

A versenyt az is nagyban nehezíti, hogy a borok a világ bármely szegletéből érkezhetnek, és bármilyen korúak lehetnek, illetve bármilyen fajta szőlőből készülhetnek. Az idei versenyen az óvilág borai mellett a szervezők például helyet adtak egy angol, egy portugál, egy amerikai és egy dél-afrikai tételnek is.

A borsor ebben az évben különösen nehéz volt, feladva ezzel a leckét a nemzetek legjobb borkóstolóinak. Végig az élmenyőzben haladva, nagyon szoros versenyben végül 117 ponttal – holtversenyben Angliával és Belgiummal – a negyedik helyezést érte el a magyar csapat, csupán 4 ponttal lecsúszva a dobogóról. Ezzel megelőzte a háromszoros világbajnok francia és a korábbi világbajnok kínai és svéd csapatot is. A képzeletbeli dobogó legfelsőbb fokára a luxemburgi csapat állhatott, megelőzve a portugál és a spanyol csapatot.

A magyar kóstolók az elmúlt 5 évben kivétel nélkül a legjobb 5 csapat egyikét alkották a magas rangú világversenyen. Ilyen egyenletesen magas teljesítményt egyetlen másik csapat sem nyújtott az elmúlt öt évben. Ezzel Magyország helye folyamatosan biztosított a világ legjobb borkóstolói között. A csapat tagjai: Aranyos Attila (csapatkapitány), Rabcsánszki Laura, Dr. Molnár Levente, Miguel Sennoun.

A részletes eredmények és a borsor itt tanulmányozható.