Szüretzáró birtoktúra a Schieber Pincészetnél

Több mint 400 regisztrált résztvevővel szép napsütésben kiváló borokkal és gasztronómiával szakszerű bemutatókkal fűszerezve telt a Schieber Pincészet szüretzáró dűlőtúrája Szekszárdon, a Baranya-völgyben. A résztvevőket minden igényt kielégítő módon szolgálta ki a pincészet személyzete, élén Schieber Anitával és Rappay József borásszal.

Schieber Anita, a borászat tulajdonosa

Izgalmas, változatos, és rendkívül esztétikus sétautat jelölt ki a Schieber Pincészet stábja a Baranya-völgyben, hegyre fel, völgybe le. A túrázókat a pincészet előtt felállított asztaloknál változatos reggeli várta, majd 50-60 fős csoportok indultak hegyre fel a kijelölt túraútvonalon, ahol a túraútvonal jeles pontjain különféle borokkal ismerkedhetett meg. A dűlőtúrán magam is részt véve azt láthattam, hogy a séta végén a mobil-telefonom lépésszámlálója 15 000 feletti lépésszámot regisztrált. Rappay József, a pincészet borásza mutatta be az úton érintett szőlőfajtákat, és az ezekből készült borokat is az egyes állomásoknál. A fehérborok között már számos idei, 2022-es évjáratú bor kóstolására is lehetőség volt.

A Schieber Pincészet a tavalyi évben érdemelte ki szerkesztőségünktől az Év Legszebb Szőlőbirtoka kitüntető címet. A birtok azóta még szebb lett, hiszen szépen fejlődtek az új telepítések a Tabu dűlőben. A dűlőtúra központi bázisa a Baranyavölgyben 2020-ban elkészült borászati központ volt. Ez a mintegy 1900 m2 hasznos területtel kialakított borászat a Szekszárdi Építész Alkotóműhely tervei alapján készült, főtervezője Hódosi László. A belső kialakításhoz Rappay József főborász instruálta a tervezőket, melynek megfelelően a hatalmas belső térben minden a pillanatnyi szükségletek szerint logikusan mozgatható, változtatható.  A szendvicspanel technológiával kialakított épület hegyfelőli oldala mintegy 3 méteres magasságig földben van, így hűtésére nem kell energiát fordítani nyáron sem. Belső terében mintegy 10 000 hl-es a pincészet tartályparkja, de itt érnek nagy vörösboraik nagyobbrészt Seguin Moreau, valamint Trust hordókban.

A Baranyavölgyben felfelé sétálva megfigyelhettük, milyen nagyszerű tájátalakító munkákat végzett el a Schieber Pincészet, hiszen a Baranyavölgy és a Bati kereszt közötti térség korábban elparlagosodott, beerdősült területet visszaadták a szőlőkultúrának, amit aztán Tabu dűlőnek neveztek el. Úgy állították össze a szőlőfajtákat ezen a 14 hektáros területen, hogy abból komplett bikavért készíthessenek.  Van itt Kékfrankos 5 féle klónból, Kadarka 11 féle klónból, Syrah és Merlot 3-3 féle klónból, Cabernet Franc 2 féle, valamint Cabernet Sauvignon 4 féle klónból. Ezek között külön érdekesség, hogy a Syrah egyik klónja egy cca. 130 éves Ausztráliában szelektált tőkeállományból származik, melynek egészen egyedi az ízvilága. Az erdőtől visszahódított területen természetesen igen nagy a vadkár veszélye, így aztán az egész területet körül kellett keríteni, ami most már gyönyörűen el is készült. A birtok a Baranyavölgyben is bővült, a borászat helyéről kitermelt földdel feltöltöttek egy visszafelé homoruló kisebb területet a Baranya-völgyben, ahol így remek plató alakult ki 1 hektár Chardonnay (pezsgőhöz!), és 1 hektár Malbec eltelepítéséhez.

Rappay József, a pincészet világot járt borásza

A Schieber Pincészet Szekszárd egyik legfiatalabb borászata, ám kitartással és szakértelemmel napjainkra az ország legjobbjai közé küzdötte magát, amit a sok elismerésen kívül az is igazol, hogy 2020-ban az ország legjobbjának járó Par Excellence díjat is ők érdemelték ki a Magyar Sommelier Szövetségtől. Működésük talán legfontosabb titka, hogy kisszámú, ám jól képzett és tökéletesen összeállított csapatuk szakmailag és emberileg is a végsőkig elkötelezett a cég mellett Schieber Anita irányításával.

A több mint 400 résztvevő a világ elit borkollekciójához tartozó palackokkal ismerkedhetett meg, elmerülhetett a helyi gasztronómia szépségeiben (szarvaspörkölt, köcsögben sütött bab, kürős kalács, különféle sajttermékek) és egy kellemes sétával maradandó emlékekkel gazdagodva élvezhette végig az eseményt.

Dékány Tibor