Balaton, bor és művészet – Gyetvai Zsolttal beszélgettünk

A Villa Gyetvai a borkereskedelemben ugyan “csak” a pince 2015-ös alapítása óta van jelen, az alapító, Gyetvai Zsolt már több mint tíz éve foglalkozik szőlőműveléssel. A villa izgalmas történetével és a felújítás során belélehellt művészeti szalon funkcióval a Balatonfüred-Csopaki borrégió borkultúrájának fejlődésében már most kiemelt szerepet játszik. A Budapest Borfesztiválon Gyetvai Zsolttal beszélgettünk, akikkel találkozhatnak az Ősszel is Balton sétáló borkóstolón is.

Legyőzni a szezont

Van egy mottónk, “Egész évben Balaton”, melynek tükrében folyamatos célunk, hogy a Balaton kilépjen a szezonalitásból. Az aktív időszak kiterjesztésére különböző programokat szervezünk egész évben. A Villa Gyetvainál kialakítottunk egy kulturális Közösségi teret a borbárban: kiállításokat, koncerteket, rendezvényeket szervezünk. 

Magának a városnak is van egy erős gasztronómiai és kulturális vonzereje, rengeteg ilyen jellegű rendezvény van. Ezek az események jellemzően hétvégén töltik meg a várost, de előfordul, hogy hétköznap sem lankad az érdeklődés, főleg ami a “boros részt” illeti. Érdekes módon január – februárban jönnek a legtöbben és a nyár felé haladva egyre  nehezebb “összeszedni” a vendégeket.

Sokan ha már Füreden járnak, valamilyen kulináris élménnyel is szeretnék kiegészíteni a programot. Mi előre meghirdetett borvacsorák keretében minden hónapban meghívunk egy-egy neves séfet a villába akivel közösen állítjuk össze a borainkhoz illeszkedő ételsort.

Kettő az egyben

Folyamatos kiállítások vannak a villában, nemrég Fűri Judit üvegművésznek és Tenkes Brigitta dizájnernek volt tárlata. A műkedvelő közönség megszólításának sok járulékos hozadéka van, ha a kiállításra érkezők megtudják, hogy bort is lehet kapni, az egyből hozzátesz az élményhez. A borokat megkóstolva, érezhetik ők is, hogy a bor minden évszakban életet visz a programokba.

Szintén évszaktól független programunk, hogy pincelátogatással egybekötött borkóstolókat tartunk, ez szerencsére ugyanolyan érdekes hóban is, mint egy nyári estén. A villa gyetvai borbár és vinotéka szerdán, csütörtökön 14:00 és 19:00, pénteken és szombaton 14:00 és 21:00 között tart nyitva a szezonon kívüli időszakban.

Értékesítés

Legnagyobb forgalmunk (durván 50%) az éttermek és a vendéglátóhelyek felé van, Szarvastól Sopronig, Szegedig megtalálhatóak a boraink.

Van egy olasz kereskedőnk aki Milánó környékén nívós éttermekbe viszi el a borainkat, 

pályázunk Lengyelországba több helyre, valamint Észt és Litván területen tervezünk értékesíteni. Minél több igényes vendégkörrel rendelkező rendezvényen kóstoltatunk, ám jelenleg energiáink nagy részét az értékesítésre fókuszáljuk.

A tételek népszerűségéről

Legtöbbet Sauvignon Blanc-ból adunk el, ez az értékesítés kétharmadát teszi ki. Idén 12.000 darabot palackoztunk és júniusban elfogyott a teljes készlet, mostmár mindenhol várják, hogy októberre megjöjjön az új Sauvignon Blanc.

Olaszországban, a drágább éttermek a Rajnai Rizlinget viszik leginkább, a felső közép kategóriás éttermek pedig az Olaszrizlingünket keresik.

Idén először egy eddig nagyon népszerűnek mutatkozó kísérlet keretében sillert is készítünk kékfrankosból. Úgy látjuk, hogy az emberek már kezdik unni a klasszikus rozékat és ez nem csak kiváltja azt, de lényegesen ásványosabb, tartalmasabb. Mi a Sillert igyekeztünk gyümölcsösen tartani, hogy ne vesszenek el az ízek.

Syrah-t is telepítünk most 3 hektárral, bízom benne, hogy ez a fajta majd megfelel a jövő vörösbora felé támasztott elvárásoknak és kritériumoknak, meglátjuk, hogy sikerül.

Klímaváltozásról

Ez már a második év, hogy nagyon súlyos aszállyal küzdünk, annyira, hogy augusztus 15-én azt hittük, hogy nem fogunk idén Olaszrizlinget szüretelni, itt már a tőkék is kezdtek haldokolni. Augusztus 21-én aztán megérkezett a 3 napos eső, és az Olaszrizling szinte teljes egészében megmenekült.

Mi egyáltalán nem öntözzük a szőlőt, ezért ez a kétéves aszály már arra utal, hogy a talaj nedvességtartalma is lecsökkent. Összességében 20-25% súlyveszteséget lehet nálunk tapasztalni, a lélehozatal pedig felére csökkent. Extraktanyagban ugyanott vagyunk, mint eddig.

Hogy tudnak reagálni az energiaárak növekedésére?

A jelenlegi árainkon 30 %-ot kellene emelnünk, hogy lekövessük az inflációt és a növekvő energiaárakat. Az üveg ára a duplájára nőtt, most egy kamionnal vettem palackot, hogy legyen egyáltalán, ugyanis az üveggyártáshoz elengedhetetlen tényező a gáz. Hordóból nagyon nehéz eladni, bag-in-box-ban pedig  nem szeretnénk bort árulni, az nem rólam és nem a Balatonról szól.

Még mi sem tudjuk, hogy mekkora változáson megyünk keresztül éppen, ha csak a prémium tételek lehetnek majd lepalackozva akkor abba az irányba kell menni.

Fogyasztókról és filozófiáról

A Budavári borfesztiválon jellemzően 25 alatti volt az átlagéletkor, a kulturált borfogyasztás kiterjesztéséhez azonban még sok ember közös munkájára van szükség. Ha a jó minőség iránt szeretnénk felébreszteni az érdeklődést, nem mindegy hogyan kezdünk neki. A bor élményből, szeretetből és rengeteg munkából születik, sok kihívás árán, a természetnek kiszolgáltatva, és azzal együttműködve. Mondhatjuk, hogy egy “összművészeti alkotás” amelyről nem elég beszélni, de meg is kell érezni azt az atmoszférát amelyben születik. Kell valami ami elgondolkodtat, némi csend, és egy kis nyugalom, ekkor kerül igazán a helyére a bor. A Villa Gyetvai arra hivatott, hogy méltó színtérként ott tudjon lenni a mindezt megtapasztalni vágyóknak.

Pál Judit

Fotó: Fábián Levente