Birtoklátogatások 2019/7 Tagyon Birtok

Idén nyolcadik alkalommal került sor „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiírására. Olvasóink szavazata alapján született meg a legszebb szőlőültetvények köre. Hogy mely kategóriában mely borászatok kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Ennek keretében augusztus egyik utolsó, de még a teljes erejét mutató napján megcéloztuk a Hegyestűt, hogy felkeressük a Tagyon Birtokot.

A Tagyon Birtok természetesen nem volt ismeretlen előttünk, hiszen a Balaton északi partjának közepe-táján az egyik legnépszerűbb borturisztikai célpont, és már 2016-ban is bekerült az olvasóink által kedvelt legszebb 10 birtok közé. A Tagyon birtoknál szinte minden egyben megtalálható, ami a nyarat, az életet élvezetessé, izgalmassá teheti. Hiszen itt vannak szép borok, nagyon ízletes, kemencében sült ételek, vitorlázási lehetőség, lelket gyönyörködtető rálátás a Balatonra, és még az Országos Kéktúra is átszeli a birtokot.

Kartaly Attila embert-próbáló feladatba fogott, amikor szinte minden feladatot magára vállalt

Kartaly Attila annak idején feleségével, Zsuzsával körülnézett Zánka közelében a Hegyestű déli oldalán, és beleszerettek a tájba. Gondolták, létrehoznak itt egy kis zugot, ahol nyugalomban meghúzódhatnak, együtt lehetnek, kikapcsolódhatnak. Aztán kisvártatva kiderült, hogy a dolog nem ilyen egyszerű, egymás után jelentek meg a kert aljában a szomjas turisták, lévén hogy területükön keresztül vezet az Országos Kéktúra útvonala. A pár lépésről lépésre építette-szépítette a kis pincét, közben a lábuk alatt elterülő Balatont nézték, előbb csak nyáron, majd egyre inkább télen is. Télen viszont a gyermekekkel mégsem lehet kint a hegyen lenni, így beköltöztek a faluba, a Tagyon-hegyi tanya meg kizárólag a borkészítés, vendéglátás feladatait látja el. A régi parasztpince értékeit megtartó felújítást követően egy olyan hatalmas pincét építettek, amely hosszútávon ki tudja majd szolgálni az igényeket.

A speciális rendezvényeket Andrea menedzseli

A Tagyon Birtok a Nivegy-völgyben, a Hegyestű lábánál található, része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak. A terület közel 5 ha, mely 60 gyümölcsfát,valamint 3 ha új és régi telepítésű szőlőt foglal magában. A birtokközpont felett 0,4 ha Szürkebarátjuk van, alatta 0,5 ha Olaszrizling, valamint csaknem ennyi Rizlingszilváni, Szürkebarát, és némi Zengő. Saját gondozású konyhakertjükben több mint 30 különféle zöldség, és fűszernövény biztosítja a friss alapanyagot a gasztronómia számára. A növénytermesztést vegyszerek felhasználása nélkül, hagyományos módszerrel végzik, ahogy azt a nagyszülőktől tanulták. Konyhájuk a nyárson sütéstől a kemencéig a gasztronómia teljes repertoárját átfogja.

Ülni egy nagy diófa alatt, Olaszrizlinget kóstolni, és lenézni a Balatonra, ez a Tagyon-életérzés

Az idők változása során a birtok személyi felépítése is sokat alakult legutóbbi látogatásunk óta. Attila egyedül áll a gáton, maga szabja meg a borkészítés filozófiáját, míg a gyakorlati megvalósítás egy tehetséges ifjú borász, a Georgikonon frissen végzett Fülep Attila kezében van. A növényvédelmet Ruppert Márton irányítja , míg a rendezvények szervezése, lebonyolítása, és a birtok 5 apartmanjának kezelése Andrea feladatköre.

A nagy melegben a kóstolót a habzóborral kezdtük, ami direkt erre lett kitalálva, vagyis remekül esik a hosszú útban megizzadt és megszomjazott érkezőnek. A Szürkebarát – Irsai – Rizlingszilváni trióból összerakott cuvée tökéletes a maga nemében. A birtok valamikori márkaborából, a Bodzillából napjainkra RSz (vagyis Rizling Szilváni) lett, de a lényeg nem változott, nekünk a fehércimkés változat ízlett jobban. A 2018-as évjáratban készített 1300 palack BalatonBor-ból az egyik palack tartalma poharainkba került, majd végül a kóstolót a 2016-os Olaszrizlinggel zártuk, ami a maga nemében tökéletes formát mutatott, igen gazdag volt, telt és hosszú.

A Balaton Bor a Tagyon Birtok egyik legszebb tétele

Kartaly Attila nagy fába vágta a fejszéjét, amikor belefogott a birtokalapításba. A szőlészet irányítása, a borkészítés, a rendezvényszervezés akkor sem kis feladat, ha mindennek külön felelőse lenne. De mindez így egy kézben igazi emberpróbáló feladat, elismerésre méltó. Reméljük, nem lesz túl erős próbatétel.

(DT)