Vince-napi borünnep Balatonfüreden

vince nap vermes tibor

A hatékonyságnövelésen, a megújulási képességen és a termelői-feldolgozói-kereskedői együttműködésen múlik az ágazat jövője – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség által szervezett Vince-napi borünnepen.

A népi hiedelem szerint a január 22-én lemetszett vesszők állapotából következtetnek az idei szüret gazdagságára. A hagyomány szerint a vesszőket vízbe állítják, majd a rügyek mennyiségéből következtetnek arra, hogy bőséges lesz-e a termés. Tavaly az aszály miatt mindössze 2,6-2,8 millió hektoliter mennyiségű, de kiváló minőségű bor előállításához elegendő szőlő termett. Reméljük, az idei jobb év lesz a szőlőtermelők és borászok számára, ehhez a kormányzat többféle támogatással segíti őket – mondta Feldman Zsolt.

Az államtitkár előadásában rámutatott: a nehezebb gazdasági időszakokban felértékelődik a közös értékesítés jelentősége, ezért fontosnak tartja az ennek érdekében létrehozott szőlőtermelői és borászokból álló integrációs szervezeti forma minél szélesebb körű létrehozását. Az összefogásra jó példaként említette a BalatonBort, ez egy termelői együttműködésre és az itteni olaszrizlingre épülő bormárka, amely egységes árualapot jelent a korábbi töredezett értékesítési struktúra helyett.

Mint fogalmazott, a 2021/2022. év pályázati lehetőségeit meg tudta ragadni a szőlész-borász szakma, hiszen a 60 ezer hektárból közel 37 ezer hektár ültetvény vesz részt az agrár-környezetgazdálkodási programban. Ez az eredményes pályázat 2024-ig 43 milliárd forint kompenzációs lehetőség – a környezeti vállalásokért cserébe – közel 3800 szőlőtermelő számára. A tavalyi igények után kifizetésre a tervek szerin márciusban számíthatnak az érintettek, ez fontos finanszírozási forrása lesz az idei esztendőnek – mondta Feldman Zsolt.

Előadásában az államtitkár felhívta a figyelmet a szőlőtermelők új lehetőségeire a Közös Agrárpolitika idei évben induló új támogatási rendszerében, hiszen az agrár-ökológiai programban való részvétel lehetősége, vagy a kisgazdaságok számára többlettámogatást jelentő újraelosztó támogatás ebben az ágazatban is újdonságot jelent. Minden gazdasági és finanszírozási nehézség ellenére fontos lenne, hogy minél több fejlesztés megvalósuljon a Megújuló vidék, megújuló agrárium program alapján elmúlt időszakban kiírt pályázati felhívások alapján. Eddig a borászatok számára 26 milliárd forintnyi fejlesztési forrást ítéltek oda, de jelentős számú, a szőlőtermelés gépesítésének javítására irányuló termelői pályázat is nyertes lett.

(Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: Vermes Tibor)