Birtoklátogatások 2022/1 Garai Pince

A tavalyi jubileumi 10. alkalmat követően idén beléptünk a második X-be, és a Skoda töretlen támogatásának köszönhetően nagyszerűen felkészített Skoda Kodiaq, valamint Skoda Karoq gépkocsikkal vágtunk neki a szezon első birtoklátogatásának. „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk keretében ugyanúgy, mint az előző esztendőkben, olvasóink szavazatai alapján alakult ki, hogy melyik az ország 9 legszebbnek ítélt pincészete, amelyek így a döntőbe kerülhettek. Hogy melyik kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei első utazásunk során a szekszárdi borvidékre látogattunk, a Garai Pincéhez.

A Garai név nem hangzik rosszul szekszárdi berkekben már azért sem, mert a Garai tér a város centrumában helyezkedik el, a hasonló elnevezésű történelmi borpince közelében. A Garai Pince azonban a megyeszékhelytől délre helyezkedik el, Alsónyék magasságában. A mecseknádasdi eredetű család nem is olyan régen, 2013-ban vásárolt meg egy 1,5 hektányi területet borvidék déli nyúlványán, a Nyéki-hegyen. Ennek egy részét régi telepítésű Kékfrankos, másik részét új telepítésű Cabernet sauvignon képezte. A család nagy energiákat vetett be a birtok kialakításába, ami azt jelentette, hogy párhuzamosan kellett fejleszteniük a szőlőterületet meg a birtokközpontot.

Szerencsére a család tökéletes összhangban dolgozott azért, hogy a kezdetben hobbi-borászkodásnak tekintett tevékenységük egyre magasabb célokat tűzzön ki maga elé mind minőségi, mind mennyiségi téren. A szőlőterületüket évről-évre bővítették, az induló mintegy 1,5 hektár mellé lépésről lépésre 0,2 ha Syrah, 0,3 Merlot, 0,25 ha Cabernet franc, 0,25 ha Kékfrankos, végül 1 ha újtelepítésű Cabernet sauvignon került. A birtokméret terén az 5 hektárt tűzték ki elérendő, és megtartandó célnak.

2014-ben egy Leader-pályázat elnyerésével belevághattak a présház felújításába. A telken egy klasszikus arányú, igényesen kialakított épület állt. A gazdag néprajzi kultúrával rendelkező Sárközben élő és gazdálkodó családok részére presztízskérdés volt, hogy szőlőjük és présházuk legyen a szekszárdi hegyvonulaton. Mivel a távolság a falu és a hegy között nagyobb 10 km.-nél, a szőlő művelésére úgy volt lehetőségük, hogy alkalmanként néhány napra kiköltöztek a hegyre, ekkor szekérre ült a család, kihajtattak a hegyre. Ezeknek a présházaknak így az istálló is szerves részét alkotta. A Garai család által megvásárolt épület is egy ilyen nemes egyszerűséggel, esztétikus arányrendszerben hagyományosan kialakított épület. A manzardban hangulatos és ötletes megoldásokkal izgalmas belső teret, egy kóstolót hoztak létre.

2018-ban aztán egy 30 méteres új pinceágat építettek ki, ami hosszú távra megoldotta a borok érlelésének kérdéskörét. A technológia és a pince mérete korlátozott mennyiség feldolgozását teszik lehetővé, így a családi pincészet garantáltan kézműves borok készítésére hivatott. A tulajdonos Garai Zoltán fia, Ákos már végzett borász, van elképzelése arról a borstílusról, amit képviselni szeretne. 2018-ban egy további jelentős fejlesztési lépés is megvalósult, ugyanis elkészült a borterasz is, ahol egy egész busznyi társaság elhelyezkedésére nyílik lehetőség.

Garai Zoltán és fia, Ákos

Hogy jó úton vannak, azt sok más egyéb mellett az is bizonyítja, hogy a 2017-es Berliner Wine Trophy-ról aranyérmek garmadáját hozták haza. Hogy a szortimentjük teljes legyen, felvásárolt fehérszőlőből a Nyéki-hegyen termett Zöldveltelini, Chardonnay és Olaszrizling is került a 2018-os évjáratból a palackjaikba. Rozéból többféle is található választékukban a „Flamingó”-tól az „Ákos” Syrah rozéig. Sillerük is szép, de természetesen legmutatósabb darabjaikat a vörösbor cuvée-ik jelentik. 2018-as Bikavérjük, ugyanabból az évjáratból a Cabernet sauvignon-juk kóstolása emlékezetes élményt jelentett ugyanúgy, mint 2020-as Cabernet franc – Cabernet sauvignon házasításuk. Mégis a legnagyobb durranás a családi pincészet produktumai közül a Tauninger Cuvée volt számunkra 2019.-ből, ami csak a legjobb évjáratokban készül nagyjából 1/3 – 1/3 Cabernet sauvignon, Cabernet franc, valamint Syrah házasításával.

Élményt jelentett a Garai családnál eltöltött délelőtt nem csupán azért, mert nagyszerű borokat kóstolhattunk, hanem azért is, mert megtapasztalhattuk azt a szabódezsői őserőt, amely minden akadályt legyőzve képes volt egy a semmiből egy életképes családi mintabirtok kialakítására. A nagy minőséget képviselő boraikkal, hangulatos borteraszukkal a szekszárdi dombhát egyik legvonzóbb állomáshelyévé válhatnak hamarosan – a jelek szerint már idén – amikor kiépül a hozzájuk vezető aszfaltút is.

A verseny támogatója: