Birtoklátogatások 2023/1 Vesztergombi Pincészet

2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére. Voltak ugyan időszakok, amikor nem volt egyszerű a helyzet – kivált a pandémiás korszakban – ám mégis minden évben meg tudtuk szervezni ezt az izgalmas esemény-sorozatot. Így aztán idén épp a tizenkettedik kiírásra kerülhetett sor. Bár Szekszárd a legszebb szőlőbirtokok vetélkedésében mindig is jól szerepelt, ez évben viszont kiemelkedően, hiszen 4 szekszárdi borászat is bekerült olvasóink szavazatai alapján a legjobb 12-be. Hogy kategóriánként pontosan mely birtokok kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE Szőlészeti és Borászati tanszékek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei első utazásunk során Szekszárdra látogattunk a Vesztergombi Pincészethez.

A Vesztergombi Pincészet a rendszerváltást követő időszakban elsőként jelezte, hogy a szekszárdi borászat is megújult. Ennek szignifikáns jele volt, hogy kiírásának rögtön a harmadik évében, 1993-ban Vesztergombi Ferencet választották az Év Bortermelőjévé. Őt ezáltal a hazai borászat rendszerváltást követő újjáéledésének országos szinten elismert vezéregyéniségeként tisztelte a hazai borkedvelő polgárság.

Vesztergombi Ferencnek oroszlánrésze van abban, hogy a Szekszárdi Bikavér mint márkanév fennmaradhatott, ugyanis a kilencvenes évekre már csak alig 2-3 borász foglalkozott Bikavérrel, és szóba került, hogy érdeklődés híján ezt a megjelölést átadják Egernek. Viszont a Vesztergombiak élete szorosan és elválaszthatatlanul egybeforrt Szekszárddal, családi címerük is az 1700-as évek elejéről származik, Szekszárd első hegybíróját Vesztergombi Györgynek hívták. Így talán épp ezért Vesztergombi Ferenc átérezte a történelmi felelősséget a Bikavér márkanév megőrzésének fontosságát illetően, és kiharcolta ennek megőrzését, továbbfejlesztését.

Vesztergombi Ferencnek, aki fiával, Csabával vezeti a pincészetet, jelenleg mintegy 30 hektáros a családi birtoka, ebből 1,5 hektár található a közeli Hidaspetre dűlőben. Egyéb ültetvényei a Kerékhegyen (9ha.), a Leányvárban (6ha.), Alsónána Szarvastetőn (4,5ha.), a Bodzásban (3ha.), a Görögszóban (2ha), valamint a Porkolábvölgyben (1ha.) vannak. Látogatásunk alkalmával a pincészetnél Vesztergombi Csaba fogadott minket, aki új, fiatalos lendületet adott a pincészetnek. A pincelátogatás során megtekinthettük az új technológiai fejlesztéseket, melyeket a Széchenyi Terv keretében 2020-ra fejeztek be. Az új csarnokban az új tartályok mögött létesített készáru raktár is minden igényt kielégítően nyújt teret a korszerű üzemszervezéshez. A hordós érlelőtérben is folyamatosan cserélődnek a tárolási eszközök, beleértve a TRUST, valamint Európai Kádárok által készített hordóktól a flexcube-ig a legkorszerűbb eszközöket. Maga a pince is tökéletessé vált az új csírátlanító-párátlanító légcserélő beszerelésével.

A pincészet kóstolótermében megismerkedhettünk a pincészet borkészítési irányvonalával is, amihez már betársult a pincészet alapítója, Csaba édesapja is.  Nyitó tételként egy fehérbor, a 2022-es Királyleányka került a poharakba, melynek ízvilágát némi Cserszegi fűszeres teszi színesebbé. Kerek, jóivású tétel, ami könnyed, üde, fajtajelleges, és elsősorban a sajtok mellé ideális párosítást jelenthet.

A szekszárdi terroir egyik titkos összetevője – lőszbabák kívülről, belülről

A 2022-es Rozé alapanyaga, – Kékfrankos, Merlot, Kadarka – a leányvári birtoktestről származik. Bár a tavalyi év csapadékszegénysége meglehetős kihívásokat jelentett a szőlőtermelés terén, a bogyók vastag héjat növesztettek, mégis ez a rozé finom lágy, mediterrán karakterű, nagyon kedves gyümölcsösséggel. A Szent László Bikavér címkéjén lovagkirályunk szigorú arcvonásai jelzik, hogy itt valami nagyon komoly tételről van szó. Szent László Szekszárd városának védőszentje, így nem véletlen, hogy épp ő garantálja arcképével a nagy minőséget. A termelők szerint a szekszárdi boroknak mindig is a házasítás jelentette a legszebb arcát, így ez a Kékfrankos – Cabernet Sauvignon – Shiraz együttes méltóan képviseli ezt a márkanevet, és nem véletlen, hogy ahol csak megjelenik, aranyéremmel díjazzák. Így történt ez Bordeaux-ban ugyanúgy, mint a Vinagórán.

A Csaba cuvée alapanyaga a Kerékhegyen, 280 m. tengerszint feletti magasságban elterülő ültetvényükről származik. Ez a titka ennek tételnek, amely egyébként klasszikus bordói házasítás Cabernet franc – Cabernet Sauvignon – Merlot alapon. Nehéz elképzelni, hogy még ezt is lehet űberelni, ám valahogy erre is kerülhetett a családi pincészetnél. Az ALFA egy igazi nagyágyú, egy prémium válogatás, melyben az aktuális évjárat legjobb Cabernet franc – Merlot – Shiraz  tételei a legnagyobb zamatanyagot tartalmazó 1-1 hordóval képviseltetik magukat. Ez egy komoly presztizsbor azoknak, akik nem sajnálnak mélyen a zsebükbe nyúlni ahhoz, hogy valami nem mindennapit kóstolhassanak.

A kóstolót követően a pincészet Kerék-hegyi ültetvényét tekintettük meg. Legautentikusabb, ha szóról-szóra idézzük Vesztergombi Csaba véleményét erről a területről: „Szerintem a Kerékhegynél jobb, komolyabb terület nincs Szekszárdon, ez Szekszárd szíve. Szinte akármelyik völgyön indulunk el felfelé, az mind ide vezet. Jöhetünk az Iván-völgyből, Hidaspetréről, vagy a város felől a Porkoláb-völgy felől, itt kötünk ki. Olyan ez, mint a szívcsakra, ami úgy hálózza be a környezetét, mint a szívből kiágazó vérerek. Egy gyönyörű fennsík, ahol egyébként a borvidék legmagasabb pontja is található. Itt mindig mozog a levegő, ezért az itteni szőlő sokkal kevésbé fogékony a betegségekre. Cukorfokban is 1-2 fokkal magasabb az átlagosnál az innen szüretelt szőlő, köszönhetően a borvidéki átlagnál lényegesen több napfényes órának. Amikor a környező völgyekben már az árnyék az úr, itt még akár két órán át süt a Nap. A talaj olyan mint Szekszárdon általában, löszös, agyagos, vörösagyagos. A világ legjobb vörösborai közül nagyon sok ilyen talajon terem.”

A fiatal telepítés, a Csaba cuvée alapanyaga a Bati-kereszt kilátó alatt gyönyörűen fejlődik, a borvidék egyik mintaültetvénye, bizonyosan sok szépet kóstolhatunk még mindannyian erről a kiemelkedő minőségű terroárról.

(DT)