A Bodri Pincészet a Borjour MAGNUM-on

Az év meghatározó borászati seregszemléje zajlott február 18-án a Novotel Congress Centerben. 2222 látogató, több mint 200 borászati kiállító mellett gasztronómia kiállítók, mesterkurzusok és előadások tarkították az élményszámba menő eseményt. Természetesen a Borjour MAGNUM 200-on felüli kiállítóit mind nem mutathatjuk be, ám ezekből mégis szeretnénk némi ízelítőt adni, így a borászatok közül néhányat kiemelünk. Ezúttal a Szekszárdi borvidék kiemelkedő borászatára, a Bodri Pincészetre fókuszálunk. 

A Bodri Pincészet egy igazi nagyágyú, ami nem csupán borászat, hanem egy komplex élményközpont. Szinte mintha egy tudományos-fantasztikus képregényből lépnének ki, van itt minden, ami megragadhatja az ember fantáziáját. Két helikopter-leszállópálya, rendezvénycentrum, étterem, látványkonyha búbos-kemencével, disznóölési látványcsarnok, borbíráló-központ, parkoló autóknak, lovaknak, szőlőmegfigyelő informatikai rendszer, amely figyelembe veszi a tényleges fertőzési nyomást és konkrét védekezési javaslatokat tesz. Persze mit jelentene mindez, ha nem lennének boraik ott a nemzetközi élvonalban. De hát szinte nincs olyan borverseny, ahonnan ne hoznának évről-évre, hónapról-hónapra aranyat, nagyaranyat, vagy éppen Champion-díjat. Emblematikus termékük, az Optimus Cuvée például hazai sikerei mellett (VinAgora, Országos Borverseny, Pannon TOP25) rendre aranyat hoz Brüsszelből, Bordeaux-ból.

A birtok folyamatosan gyarapodik, fejlődik. Idén tavasszal Zöldvelteninit és Irsai Olivért telepítenek, hogy szélesítsék a fehérbor-kínálatukat.Szorgalmas építkezéssel a korábbi 25 hektárról napjainkra 150 hektárra nőttek, melyhez még mintegy 40 hektárnyi területről érkező szőlőt integrálnak. Legfontosabb termőhelyeik a Faluhely-dűlő, a Gesztenyés, a Gurovica, a Csőtönyi-völgy, valamint a Görögszó. Fajtaösszetételük napjainkra így alakult: 53 ha Merlot, 30 ha Kékfrankos, 21 ha Cabernet Sauvignon, 8,5 ha Cabernet Franc, 6,3 ha Portugieser, 4 ha Malbec, 3,3 ha Chardonnay, 3 ha Sauvignon Blanc, 3 ha Olaszrizling, 2 ha Kadarka, fél-fél ha Pinot Noir, Rajnai Rizling, és Müller-Thurgau. Az ültetvény olyan esztétikus és szépen ápolt, hogy nem csoda, 2020-ban kiérdemelte szerkesztőségünktől a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet.

A szőlőterületekkel párhuzamosan bővül a feldolgozó-kapacitásuk is, elkészült a tó keleti oldalán a Rozé Üzem, ahol mintegy 900 m2-es területen létrejött egy 11 000 hl –es tartálypark fűthető-hűthető elemekből, melyek mindegyikébe védőgáz-bejuttatás van beépítve. Bár elnevezésében ez a rozé üzem, azért attól függetlenül ide került a teljes vertikum feldolgozása a fehérboroktól a nagy vörösökig. A szőlőfeldolgozás így teljesen logikusan lépésről lépésre körbeforog az erjesztő – érlelő – palackozó útvonalon, így a tó túlsó oldalán kiépített eredeti pincerendszer már csak az érlelési fázisba kapcsolódik be, miközben továbbra is őrzi rendezvényhelyszín-funkcióját. A Rozé Üzem mellett épült meg a 350 m2-es hordós érlelőtér is, melyben a 30 db. 5 hl –es nagyhordó mellett mintegy 210 kishordót helyeztek el, melyek a TRUST műhelyéből kerültek ki.

A Bodri-birtok egy olyan élményközponttá vált, ahol mintegy 90 fő részére biztosított a kulturált szállás, és a legmagasabb szintű kiszolgálásban részesülhet a legnívósabb borokkal, étkekkel. Ehhez csak egy apró, ám annál fontosabb epizód, hogy a birtok saját szarvasgomba-parkkal rendelkezik, ahonnan heti ½ – 1,20 kg. szarvasgombát szüretelnek, melynek egy meghatározó része a pincészet éttermébe kerül, a legnagyobb gourmék igényeit is kielégítve. A birtok mintegy 120 családnak biztosít megélhetést, ami elképesztő nagyságot tükröz, mutatva a birtok szédületes kapacitását.

A birtokon tavaly egy olyan informatikai rendszert dolgoztak ki, amely figyelembe veszi a tényleges fertőzési nyomást és konkrét védekezési javaslatokat tesz. A rendszer a szőlőt érintő fertőzések időjárási feltételeinek az eddigieknél pontosabb meghatározását teszi lehetővé olyan szimulációs műszerek segítségével, amelyek a tényleges fertőzési helyzeteket fürtön és levélen egyaránt a valósághoz hűen érzékelik. Az érzékelőktől érkező adatok fogadása és feldolgozása a projekt során kifejlesztett döntéstámogató rendszer segítségével, egy weboldalon keresztül érhető el. Ezzel jóval célirányosabb védekezési programot valósíthatnak meg és kizárólag indokolt esetben kell növényvédelmi beavatkozás mellett dönteniük. Ezzel csökken a termés és a környezet terhelése, egyúttal növekszik a kémiai növényvédelem hatékonysága.

Az idei Borjour MAGNUM-on a szekszárdi borászok kóstoltató-terme olyan zsúfolt volt hogy az érdeklődők gyűrűjében időbe telt, amíg a Bodri Pincészet standjáig elért az ember. Ám megérte a fáradság, hiszen szinte a teljes Bodri-arzenál kóstolható volt az Orsi-tól az Optimusig!

Dékány Tibor