Birtoklátogatások 2021/5 Petrányi Pincészet, Csopak

Taktikusan szörfözve a pandémia hullámai között tavaly is, idén is le tudtuk bonyolítani nagyszabású kezdeményezésünket, a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunkat, méghozzá idén épp a jubileumi tízedik alkalommal. Olvasóink szavazatai alapján született meg idén is a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati, valamint tájtervezői tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Ezúttal a SKODA Magyarország jóvoltából két Skodával roboghattunk ideális körülmények között Csopakra, hogy felkeressük a Petrányi Pincészetet, ahol Molnár Zoltán szőlész, pincemester, valamint Tüske Gyöngyi sommelier, értékesítési és marketing vezető fogadott bennünket.

 

Mit sem éreztünk abból a majd 40 fokos hőségből ami odakint tombolt, miközben az úton a Balaton felé tempomatra állítva a rendszert csak azt figyeltük, hogy a Skoda Octavia milyen szofisztikáltan érzékeli és reagálja le az összes kresz-tábla jelzését, megkönnyítve ezzel a vezető szerepét, hogy pihenten érkezzünk célba.

 

Az Öreghegy oldalában, 210-220 méter tengerszint feletti magasságban, a Szent Donát pincészettől kőhajításnyira épült ki a Petrányi birtokközpont, melynek öles méretű borpincéjét nem más, mint Heimann Zoltán mester építette ünnepire, kupolásra. A pincészetet 2001-ben avatták fel, az eleinte hobbinak indult borászkodás termékei kezdetben alig voltak hozzáférhetőek, mivel csak üzleti partnerek részére volt elérhető. De a minőséget már kezdetben fémjelezte, hogy a 2003 októberében első alkalommal megrendezett Nemzetközi Olaszrizling Borversenyen a zsűri különdíját 2002-es boruk érdemelte ki. Ez egy kis birtok, ahol az egyetlen lehetséges színvonal a tökéletesség. Ezt a minőséget elsősorban a pincészet borásza, Bakó Ambrus garantálja. Bakó Ambrus Badacsonyi pincéjében alapozta meg országos hírnevét, és 2018-ban csatlakozott Petrányi Pincészet csapatához, hogy új színt és stílust vigyen borokba.

A Petrányi Birtokról káprázatos kilátás nyílik a magyar tengerre, így nem véletlen hogy a Petrányi-teraszon nem egyszerű helyet foglalni egy kóstolóra. Mint ahogy az sem lehet véletlen, hogy 2015 után idén már másodszor szavazták be olvasóink ezt a gyönyörű birtokot Magyarország legszebbjei közé. Itt, ahol a szőlőterületet week-endház telekárban adják, már az is óriási tett, hogy ez a családi pincészet egyben tartja és megőrzi a szőlőkultúra számára a szőlőt, ezt a rendkívül fontos tájalkotó tényezőt.

Petrányi István egész életét a minőségi munkavégzés, és a minőség megkövetelése jellemezte, így a birtok kialakításában, a szőlő ápolásában és a borkészítésben is a legmagasabbra tette a mércét saját maga, és munkatársai számára. Ahogy az jellemző az egész Balatonfelvidékre, a vezető fehér fajta az Olaszrizling, ami 1,2 hektáron dominál. A pince feletti 1 hektáros területen lévő Tramini tábla felét átoltották Furmintra, mivel előbbi szőlőfajta napjainkban valahogy nincs divatban. Az oltás remekül sikerült, 96%-ban megfogant, így aztán a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tanácsai és felügyelete mellett a mintegy fél hektáros Cabernet Sauvignon tőkéiket is átoltatták Malbec-re, ami szintén nagyon sikeres lett. Ezzel szépen megnövekedett a borászat kékszőlő-profilja, amiben azért még a Shirazé a vezető szerep 0,43 hektáron.  Ottlétünkkor az ültetvényen példamutatóan voltak ellátva a zöldmunkák, a fürtök jó kondícióban vártak az érésre. A saját ültetvény mellett rozé alapanyagként mintegy 1,5-2 ha területről felvásárolnak szőlőt rozé alapanyagnak. A szőlőültetvény alatt még egy mandulás kert teszi teljessé a birtokot.

A Petrányi Birtok Borteraszán megkóstolhattunk egy 2019-es Olaszrizlinget, egy 2019-es Furmintot, majd zárásként egy 2018-as Shirazt. Persze azt sem felejtettük el, hogy a tavaszi bormustránkra a Petrányi Pincészet által nevezett 2020-as „Harmatcsepp”, a pincészet gyöngyözőbora mennyire elkápráztatta a zsűrit. Ahogy minket, úgy nyilván mindenkit, aki ellátogat a Petrányi teraszra, magával ragadja a csodás panoráma és borok kiemelkedő minősége, és örökre szívébe zárja ezt az élményt.

A verseny támogatója: