A Nyári Pince az Ősszel is Balatonon

Osszel is Balaton Nyari fotoBozzaiAttila ATI6836 11

November ötödikén sikeresen lezajlott az Ősszel is Balaton sétáló borkostoló és mesterkurzus, az eseményről elkészült kisfilmet itt tekinthetik meg. Az eseményen alkalmunk volt a kiállító borászokkal beszélgetni, ezúttal Nyári Gyulát kérdeztük a Nyári Pince működéséről és az eseményre elhozott boraikról. 

Milyen volt az idei évjárat?

Olyan volt, amilyet szerettünk volna. A szőlő minősége rendben volt, innentől kezdve csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki belőle. Volt egy kis szárazság, de nem okozott nagyobb fennakadást.

A klímaváltozás hatásait érzékelitek?

Természetesen érezzük, de egyelőre még nem okoz annyi problémát, hogy a jelenleg meglévő fajtákon változtassunk. Még  nem gondolkodunk rezisztens fajtákban. Egyelőre annyit látok, hogy kevesebb a zöld munkánk a jelenlegi fajtákkal.

A turizmus hogyan alakul nálatok?

Évről évre jobb. A téli szezonban egyelőre nem tartunk nyitva, és az őszi szezonnak is inkább csak az elején. Az állandó nyitvatartásunk hivatalosan május elejétől szeptember végéig tart, ettől néha eltérünk egy-egy rendezvény keretében.

Milyen programot tudtok ajánlani a turistáknak?

Elsősorban borkóstolókat. Mi tulajdonképpen egy kilátópont is vagyunk a Szent György-hegy tetején, tehát már a kilátásért és a lilakaácos lugasért is megéri eljönni hozzánk.

Ott is éltek a pincénél? 

Apósom igen, ő ott lakik a pincénél, de mi a feleségemmel, Emesével egy kicsit távolabb, nagyságrendileg fél órára lakunk a pincétől.

Melyik borotokra vagy most a legbüszkébb?

Ez egy borzasztóan nehéz kérdés. Amit most leginkább kiemelnék, és a mai este is visszaigazol, az a Rajnai Rizling. Elég sokan kóstolták, többen úgy jöttek ide, hogy erre voltak kíváncsiak. Többen kiemelték a késői szüretelésű versenyzőinket is, emellett természetesen a Kéknyelű mindenképpen említésre méltó.

Hol értékesítitek a termékeiteket?

Részben a pincénél, illetve Budapesten több borkereskedésben is.

 

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

 

VEB