A Palóznaki Péter Pince az Ősszel is Balatonon

November ötödikén sikeresen lezajlott az Ősszel is Balaton sétáló borkostoló és mesterkurzus, az eseményről elkészült kisfilmet itt tekinthetik meg. Az eseményen alkalmunk volt a kiállító borászokkal beszélgetni, ezúttal a Palóznaki Péter Pince jövőjéről és elképzeléseiről, irányelveiről beszélgettünk. 

Hogy tetszett a rendezvény?

Szuper volt, nem is számítottunk rá igazán, hogy ilyen sokan lesznek. Úgyhogy nekünk így fiatal, kezdő borászati rendezvényeken való résztvevőként abszolút jól sikerült.

Mesélnél egy kicsit a borászatotokról?

Én a másik oldalról érkezem, a vendéglátásból. A családom egyébként különböző éttermeket üzemeltet Budapesten, nekünk innen jön a gasztronómiai vonal. Már régóta szerettünk volna valamit csinálni a Balaton partján, és akkor így hozott össze a sors Csiszár Péterékkel, és vásároltuk meg a pincét, valamint a szőlőterületet tőlük. Most egy építkezés kellős közepén vagyunk, fejlesztünk, építkezünk, és jövőre májusban tervezünk nyitni szálláshellyel és vendéglátással, rendezvényhelyszínnel és borterasszal. De jól halad minden, úgyhogy, ha minden jól megy, akkor nagy változásoknak nézünk elébe.

Akkor még tulajdonképpen Péter és a korábbi szakemberek ott maradtak a borászatban?

Így van, továbbra is velük dolgozunk együtt. Csiszár Péter és fia, ifj. Csiszár Péter végzik továbbra is szőlő művelését, illetve a bor készítését, mi pedig hoztunk egy kis fiatalos lendületet az arculatba, a kommunikációba és az értékesítésbe. Úgy gondoljuk, hogy ebből az együttműködésből valami nagyszerű  fog kisülni.

Sok sikert kívánunk hozzá! És a fajtaválasztékban ugyanott maradtok, mint eddig? Van valami, amit átalakítotok az arculaton?

A vendéglátós tapasztalat miatt elég jó rálátásunk van a piacra, hogy a fogyasztók mit igényelnek, így ez alapján szeretnénk a borokat ebbe az irányba hangolni. Nem a régi iskolában, hanem a könnyed borokban gondolkodunk. Egyelőre szeretnénk tiszta, letisztult, fajtajelleges termékeket készíteni, amelyeket utána könnyen lehet értékesíteni helyben, illetve a gasztronómiában, a környéken és Budapesten.

Milyen fajtákkal dolgoztok?

Alapvetően fehér fajtákkal foglalkozunk. Itt Észak-Balatonon nagyon fontos az Olaszrizling, valamint jelenleg Zenittel, Cserszegi fűszeressel, Kékfrankossal és Cabernet franc-al dolgozunk. Tehát a kékszőlő is megjelent a klímaváltozás miatt. Természetesen meglátjuk, hogy az évekkel előrehaladva a nagyon magas hőfok mennyire lesz probléma a fehér szőlőkben; lehet, hogy egy pár év múlva már optimálisabb lesz a terület vörös szőlő termesztésére. És néhány év függvényében meglátjuk, hogy az ültetvényeket hogy és milyen formában állítjuk át. Erről nem csak nálunk esik szó, hanem ez egy alapvető trend szerintem itt a Balaton partján.

 

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.