Sikeres volt a Vindependent akciója

Wille-Baumkauff Márta, a Vindependent elnöke, valamint Makai Gergely, az öko-szekció vezetője március 24.-én sajtóebéd keretében számolt be a szervezet utóbbi időszakban végzett munkájáról, eredményeikről.

A 2005-ben alakult Vindependent a magyar családi és magánbirtokokat fogja össze és képviseli, rendelkezve olyan működési kerettel, kapcsolatokkal és struktúrával, ami elengedhetetlen az érdekképviselet hatékonyságához. Bár a Vindependent kevésbé ismert a nagyközönség számára, tagjainak személye, szakmai tapasztalata, elhivatottsága és kapcsolatrendszere szavatolja az öko-ágazat érdemi képviseletét és az élénk szakmai párbeszéd folyamatos fenntartását. A Vindependent tagsága az Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetségében ( CEVI) pedig biztosítja, hogy európai uniós szinten is képviselete legyen a magyar (bio) szőlősgazdáknak.

Vindependent sajtóebéd március 24.

Magyarország 2004. május 1. óta az Európai Unió tagja. Mégis sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen összefüggések szövevényében kell eligazodni annak érdekében, hogy a hazai szőlészek-borászok ne szenvedjenek beláthatatlan irányból érkező hátrányt a jövőben. Szinte hihetetlen, de 30 000 lobbista él Brüsszelben, akik különféle érdekcsoportokat képviselnek, és civil társaságokon keresztül gyakorolnak nyomást a bortermelőkre. A nagy konszerneknek nem érdeke a borágazat sikere, hiszen a legtöbb bortermelő családi vállalkozás világszerte, és szeretnék részesedésüket a világ alkoholtartalmú italainak piacáról visszaszorítani. A nagy tőkés társaságok ezért egy olyan lobby-tevékenységbe fogtak, hogy a borválasztékot kriminalizálják. Arra törekednek, hogy a boros etikettek egyre inkább a cigaretta-címkékhez hasonlítsanak, melyek mindegyikén feltüntetésre kerülne, hogy a bor rákot okoz. Vagyis a bor számos összetevőjéből kifejezetten kiemelnék az alkoholt, mely veszélyt okozhat.

Az EU közegészségügyi politikájának A különböző szakpolitikai területek közötti szinergiák lehetővé teszik az egészségügyi kérdések tágabb kontextusban történő kezelését. A termelőtől a fogyasztóig stratégia nemcsak a fenntartható, hanem az egészségesebb élelmiszerek előállításához is hozzájárul; a szennyezőanyag-mentességi cselekvési terv tisztább és egészségesebb életteret hoz létre; „az EU az egészségért” (2021–2027) program a többi alappal és programmal együtt hozzá fog járulni az egészségügyi kérdések különböző szempontokból történő kezeléséhez.

Az EU közegészségügyi cselekvésprogramjának draft változatába bekerült egy olyan fejezet, mely szerint minden alkoholt tartalmazó termék káros. Amennyiben ez a mondat véglegesen így maradt volna, az olyan továbbgyűrüző folyamatokat indított volna el, melyek a jogharmonizáció következtében voltaképpen ellehetetlenítették volna a családi bortermelést.

Makai Gergely és Wille-Baumkauff Márta

A Brüsszelben lobby-tevékenységet folytató nagy konszerneknek nem érdeke a borágazat sikere, hiszen a legtöbb bortermelő családi vállalkozás világszerte, és szeretnék részesedésüket a világ alkoholtartalmú italainak piacáról visszaszorítani. A nagy tőkés társaságok ezért egy olyan lobby-tevékenységbe fogtak, hogy a borválasztékot kriminalizálják. Arra törekednek, hogy a boros etikettek egyre inkább a cigaretta-címkékhez hasonlítsanak, melyek mindegyikén feltüntetésre kerülne, hogy a bor rákot okoz. Vagyis a bor számos összetevőjéből kifejezetten kiemelnék az alkoholt, mely veszélyt okozhat.Vagyis amennyiben az egészségügyi cselekvési tervbe belekerült volna a bort is megbélyegző mondat, az lehetetlenné tette volna a jövőben az ágazat további támogatását az EU és az Agrárminisztérium által. A Vindependent a CEVI-vel karöltve mozgósította az EP képviselőit annak érdekében, hogy az inkriminált mondatba kerüljön bele a „mértéktelen” szó, vagyis hogy az alkoholos termékek mértéktelen fogyasztása okozhat egészségügyi szempontból káros folyamatokat. A Vindependent ennek érdekében levelet írt hazánk EU képviselőinek. A levélre Győri Enikő közgazdász, diplomata, politikus, a Fidesz európai parlamenti képviselője válaszolt annak tartalmát átérezve, és ígéretet tett arra, hogy az egész Fidesz frakció figyelmét felhívja erre a témára, és így az ő mozgósító hatására is sikerült a „mértéktelen” szót beilleszteni az elfogadott változatba.

Makai Gergely, az öko-szekció vezetője felhívta a figyelmet arra, a BIO termékek iránti kereslet egyre emelkedik a világpiacon, vannak bolthálózatok, ahol előírják, hogy a termékek 20-30%-ban BIO produktumot tartalmazzanak. A klímaváltozáshoz a szőlő művelési módjával alkalmazkodni kell.

(Dékány Tibor)