I. Vindependent Ökokonferencia Tokajban

A Vindependent vezetősége nevében Wille-Baumkauff Márta, a Vindependent elnöke januárban jelentette be, hogy az egyesület Öko-szekciója ismeretterjesztő előadásokat fog tartani, ahol elsősorban a bio-termelési mód iránt érdeklődő fiatal bortermelők részvételére számítanak. Ezek közül az első epizódra Tokajban, a Tokaji Kulturális és Konferencia Központban fog sor kerülni július 8-án.

A 2005-ben alakult Vindependent a magyar családi és magánbirtokokat fogja össze és képviseli, rendelkezve olyan működési kerettel, kapcsolatokkal és struktúrával, ami elengedhetetlen az érdekképviselet hatékonyságához. Bár a Vindependent kevésbé ismert a nagyközönség számára, tagjainak személye, szakmai tapasztalata, elhivatottsága és kapcsolatrendszere szavatolja az ökoágazat érdemi képviseletét és az élénk szakmai párbeszéd folyamatos fenntartását. A Vindependent tagsága az Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetségében ( CEVI) pedig biztosítja, hogy európai uniós szinten is képviselete legyen a magyar (bio) szőlősgazdáknak.

Tokaji Kulturális és Konferencia Központ, az Öko-konferencia színhelye

A hazai programban pozitív fejleményt jelent, hogy a Vindependent Öko-szekciója három helyszínen fog ismeretterjesztő előadást tartani, ahol elsősorban a bio-termelési mód iránt érdeklődő fiatal bortermelők részvételére számítanak. A fókuszban a bio-alapú szőlészet, borászat, valamint a marketing áll. Tokajban az észak magyarországi régió, Villányban dél-Pannónia, a Balatonnál pedig elsősorban a Balaton-régióhoz tartozó borászok számára.

Az I. VINDEPENDENT-ÖKOKONFERENCIA programja:

09:00   Wille-Baumkauff Márta, a Vindependent elnöke:
Köszöntő

09:15   Kneip Antal [Tokaji Kutatóintézet]:
Aktuális kérdések az ökológiai szőlőtermesztésben

09:45   Szabadi Gábor [Bartifarm]:
Gépészeti lehetőségek az ökológiai szőlőtermesztésben

10:15   ing. Tamasek Roland:
Biológiai növényvédelmi technológiák fejlesztése

10:45   Kávészünet

11:00   Donkó Ádám [ÖMKI]:
A takarónövényes sorközápolás lehetőségei

11:25   Bőcs András [Biocont]:
Friss tapasztalatok és a közeljövőben várható változások a biológiai növényvédelemben

12:00   Makai Gergely [Tokaj-Hétszőlő]:
Termelői tapasztalatok: Az ökológiai gazdálkodás (első) tíz éve

Makai Gergely, a konferencia előadója